54e Kennedymars Someren, mijn 11e Kennedymars

km someren posterDe Kennedymars Someren zorgt voor veel positieve verhalen onder marslopers. Dus heb ik voor dit jaar me vroegtijdig ingeschreven voor de 54e door JOEK (Jongeren onder elkaar) georganiseerde editie. Met 46 hoor ik onder de lange afstandswandelaars zeker bij de jongeren, hoewel er in de 500 inwoners van Someren die deelnemen vandaag ook opvallend veel jeugd is.

De 2015 editie moest vanwege de hitte met 30km worden ingekort. Kans op 35 graden Celcius is dit weekend nul. Donderdag 23 juni werden Someren en Asten getroffen door een storm met windkracht 10. Voor de boeren en tuiners is de schade €500 miljoen.  1 juni werden de dorpen ook al getroffen door een onwaarschijnlijke hoeveelheid neerslag in korte tijd. Wateroverlast haalde ook toen het nieuws. De gemeenschap is gewond, zo stelt de burgemeester zaterdagavond voor de start. Geniet van het applaus en gelukwensen, maar doe dat wederzijds als hart onder de riem.

Klaar voor de start…

Ik ben vrijdagavond om 18.30u uit Balkbrug vertrokken en rijd soepel in bijna 2 uur naar Someren. De organisatie heeft in een weiland achter een Shell tankstation net buiten het dorp een parkeerplaats ingericht. “Het is wat drassig, dus vlot doorrijden, graag!” is het advies. Voor €1 kan ik gebruik maken van een pendelbusje naar de het Wilhelminaplein en zondagmiddag weer terug.

Op het plein is het even zoeken naar de locatie om de startkaart af te halen en bagage af te geven. Ik zie Adriaan van den Dool zitten en vraag hem de weg. Achter het gemeentehuis dus. Daarna met keycord en startkaart en wat proviand voor de komende 1,5 uur aansluiten in de zigzaggende startvakken.

Het op zondagmorgen wandelen roept vanzelf een reactie op van bevriende wandelaars en kerkgangers 😉

Coverband Beethoven warmt deelnemers Kennedymars Someren 2016 op 3De coverband Beethoven warmt het publiek op met oude en nieuwe popliedjes, variërend van Shaggy tot Adèle. Voordat het startschot om 22.00 uur gegeven wordt vindt de ceremonie protocollaire plaats. Een ceremonie vol met tradities en officiële momenten. Tijdens deze ceremonie worden ook de lopers van atletiekvereniging het Jasper Sport ontvangen. Zij ontsteken het kennedyvuur met de fakkel waarmee zij de 80 kilometer reeds gelopen hebben. Dit vuur zal vervolgens tot zondagavond 18.00 uur bijven branden. De Amerikaanse en Nederlandse vlaggen worden gehesen en de volksliederen gespeeld. De gastheer legt het publiek de geschiedenis achter de Kennedymars uit. Voor lopers en belangstellenden is er een heuse Kennedymars Someren app te downloaden om bijvoorbeeld het programma en tussentijden van een deelnemer te bekijken.

En ja hoor, om 21.50u begint het fors te regenen. Mijn poncho uit de tas, anderen klappen hun paraplu open of verdwijnen ook onder een poncho. Blijkbaar is het offer van JOEK aan de plaatselijke nonnen, zodat zij kunnen bidden voor goed weer niet groot genoeg geweest. Deze weerskundige opwelling duurt tot enkele minuten na de start. Daarna blijft het tot zondagmiddag lunchtijd droog.

Someren – Lierop – Mierlo – Helmond (38km)

Kennedymars Someren 2016 van start in regenOm 22.02u ben ik uit het startvak uit en wordt mijn startkaart gescand. Het valt me op hoe weinig mensen een reflecterend hesje dragen. De nacht is kort, het traject in principe autovrij, maar toch. Over de Kerkendijk gaat het naat Someren-Heide om daar over de Nieuwedijk naar Someren-Eind te gaan. Bij Dansschool Hellendoorn vlak voor middernacht wordt na 13km de startkaart voor het eerst gescand. De wandelaars gaan weer naar Someren. inwoners zitten massaal voor de deur, onder partytenten, met muziek, drank, lichtshow, dweilorkesten of een eigen DJ. Wandelaars worden aangemoedigd en de stemming zit er goed in. High-fives maken me populair bij kinderen en beschonken volwassenen langs terrassen en buurten. Deze feestvreugde gaat tot 4u door, tot het 59km punt (!). Geslapen wordt hier nauwelijks, dat doen de wandelaars overigens helemaal niet.

Water en komkommer op nachtelijke post Kennedymars Someren 2016De verzorging onderweg is puik. Om de 4-5km een verzorgingspost van de organisatie. Inwoners delen ook van alles uit. De tel is niet bij te houden. Zoveel snoepjes, water, repen, tucs, wortels, komkommer, tomaten, banaan, paprika, bouillon, boterhammen, bollen, handijsjes en drankjes worden aangeboden. Nadeel is het gebrek aan zitplekken bij de buitenposten. Dat verleidt menig wandelaar gewoon door te stappen. Dat wreekt zich op termijn natuurlijk wel. In Lierop ga ik voorbij Café Nr. 1 zelf wel zitten (19km) en ook bij café restaurant Den Heuvel in Mierlo op het 29km punt.

Ook in de zuidwestelijke wijken van Helmond is het nog een gezellige bedoeling. We trekken door de nieuwbouwwijk in de vorm van een vesting met grachtenpanden, pleinen, etc. Brandevoort-De Veste om bij wijkhuis ‘t Brandpunt op 38km in sporthal De Veste binnen te kunnen eten en bij de bagage te kunnen.

Geldrop – Asten – Heusden – Someren-End – Someren (42km)

De sporthal blijkt nog 2km van de helft van de mars verwijderd. Het tempo gaat wat omlaag. Van 6,1-6,8 km/u in de eerste trajecten naar 5,5 km/u in de 2e helft. Ik heb in de sporthal wel sokken gewisseld, maar geen schoenen. En dus krijg ik daarna last van opkomende blaren. Nu weet ik, dat mijn voeten altijd heftiger voelen, dan dat er echt grote blaren op zitten. Toch dub ik de komende etappes regelmatig om me bij de EHBO te laten behandelen. De daarmee gemoeide tijd (45-60 min) trekt me niet. Ik besluit door te lopen.  De route trekt over het fietspad langs het Eindhovens Kanaal.

Weverij Museum en kunst Mierlo Kennedymars Someren 2016Het is alweer licht geworden. We trekken na Geldrop opnieuw door een stuk van Mierlo, waar bij Van Vlerken een verzorgingspost is ingericht op 51km. Dan gan we de A67 over en slingeren langs en door de Strabrechtse Heide, waar de door een windval op de stormdag 24 juni, veel naaldbomen zijn omgevallen of geknakt. In 2010 en 2014 waren er grote heidebranden in het natuurgebied. Herstel duurt jaren. In Lierop – ook hier zijn we zaterdagavond geweest – is het 59km punt bij Nirwana ingericht. Liefhebbers kunnen er uitsmijters of andere warme gerechten kopen. De bagage is er ook weer. 

In Heusden ga ik zelf op een verlaten terras voorbij de controle bij café De Pandoer zitten. De groep lopers die ongeveer hetzelfde tempo heeft treks als een accordeon door de omgeving. We halen elkaar regelmatig in. De één rust wel, de ander sjokt door het hoofd gebogen, hinkend of juist fier doorstappend. De stormschade is her en der zichtbaar. Zeilen over daken, GroenRijk dat tot nader order gesloten is en dichtgeplakte ramen van auto’s.

U loopt wij draaien Kennedymars Someren 2016In de dorpen is de ochtendploeg op de zelfgemaakte terrasjes neergestreken met ontbijt in de hand en koffie op tafel. Succeswensen kun je om de 10 meter in ontvangst nemen. Voornamelijk Hollandse hits, meekijken met het Bierdoppenfestival, en een heuse juke box. U loopt en wij draaien. Er is belangstelling naar het wel en wee, waar ik vandaan kom en hoe ik Someren ervaar.

De laatste 10km gaan mentaal beter dan de voorgaande 20. De proficiats vliegen over straat, ver vóór de finish. De binnenprater heeft de man vóór me gestrikt. Ik loop er omheen de rode loper over om om 11.33u te finishen. een minuut later is de laatste scan gedaan, dat een finishtijd van 11.34 uur oplevert. Medaille om, oorkonde met tussentijden en finishpositie mee. De 80km (mijn GPS logger geeft 81,68km aan) in 13u30m eindigen is prima, gegeven de omstandigheden (>90% asfalt, goed wandelweer).

Busje komt zo…auto daarna

Finish in zicht Kennedymars Someren 2016De vader van de 2 zoons die ik op de laatste etappes regelmatig vergezelde, brengt me naar het vertrekpunt van de pendelbus. Met andere wandelaars schuif ik voorzichtig naar binnen. Grappen onderling over verstijfde spieren, het bij de Shell naar buiten rollen en wankelen naar de auto’s.

2 uur later thuis in Balkbrug ontdek ik na het douchen en blaren prikken helemaal vergeten te zijn het blauwe Kennedywalker boekje te laten stempelen. En dat nota bene daags na het binnenkrijgen van de zilveren Super Kennedy Walker voor 10 volbrachte Kennedymarsen. Hmm, met de organisatie nog maar schakelen of er nog wat aan te doen is. En anders: jammer dan. Ik loop geen Kennedymarsen voor de stempels en zie ze nog steeds niet als wedstrijd. Voor de statistici: iok ben als 179e van de 1806 deelnemers (1202 mannen en 604 vrouwen) geëindigd. 145 mannen en 33 vrouwen waren me vóór. Mijn gemiddelde snelheid over de 80km was 5,9 km/u.

Zie ook: