Young Oceans – Voices Volume 1

young oceans voices 1Het is geen geheim dat de doorsnee worship albums van Hillsong, Bethel, etc. me niet kunnen boeien. En toch kriebelt het om liedjes te vinden die toch diepgang bieden, muzikaal net wat anders zijn of op een andere manier me enthousiast maken. Via Sarah MacIntosh vond ik een verwijzing naar Voices Volume 1 van Young Oceans, waaraan zij zelf ook meewerkte. De basis voor het collectief ligt in de Trinity Grace Church in New York. Naast Jonny MacIntosh, de echtgenoot van Sarah is Eric Marshall een drijvende kracht met de ambitie in elke kerk of gemeente ‘meezingbare’ liedjes met als kwaliteitscriterium ‘art for art’s sake at our best moments’ af te leveren. Denk grofweg aan een mix van Gungor en At the Foot of the Cross / Songs from the Bennett House. Zo’n 30 artiesten stelden hun talenten beschikbaar, onder wie Harvest Parker, Leeland,Evan Wickham, Ellie Holcomb, All Sons & Daughters, Sarah MacIntosh, & Mike Donehey (Tenth Avenue North). Achter de schermen (van de computer) vind je verder bijvoorbeeld JT Daly (Paper Route).

Liedjes van geloof, verlangen, lofprijs en droevenis. Op Voices Volume 1 vind je een compilatie van eerder via Bandcamp uitgebrachte singles en EP’s, waaronder 2 instrumentale albums, Steady the Stars (2015) en Before the Beginning (2012). Opener Until These Tears Are Gone voegt tekst toe aan de voorheen instrumentale versie met Harvest Parker aan de microfoon. Strijkers, een lichte laag synthesizers, tamboerijn en akoestisch gitaar in de basis, haalbare kaart voor veel muziekteams, toch? Steel guitar bij de start van Come Holy One, waaraan Leeland bijdraagt. Leeland is later nog te gast op het mid-tempo None but Thee. Op voorganger I Must Find You (2014) was het krachtige Only You al overtuigend. Op Voices Volume 1 heeft Evan Wickham (oudere broer van Phil Wickham) er een arrangement voor een kleinere gemeente van gemaakt. En waar hoor je in modern worship nog: “Yes there will be trial and tribulation. And You’ll grant me breath to persevere. May my heart beat in pure anticipation. Of the day when You’ll dry these tears.”?

Ellie Holcomb zingt ingetogen op het sferische My All in Thee. Onderkoeld, maar toch een meestamper is de lofzang Praise the Lord Ye Heavens met opnieuw Harvest Parker. Ze is bij de afsluiter Let This Heart not Wander nog eenmaal terug. All Sons & Daughters is te horen op de pianoballad Great is Our God. Album tipgeefster Sarah MacIntosh zingt op Come to Us O Lord (“And we will stand. Securely in the strength of the Lord. Every heart will surely come and adore. The Great I Am.”) en To Hear Our Voice, waarin ze het letterlijk uitschreeuwt tegen God. Verwacht echter niet de sound van de reguliere Sarah MacIntosh of Tenth Avenue North albums, om er eens twee te noemen. Mike Donehey neemt de zangpartij op We Sing As One voor zijn rekening. Een toegankelijk en bruikbaar album. Ik ben benieuwd wanneer Volume 2 verschijnt.