Vechtdal wandelweekend 2016 – 40km wandelen rond Hardenberg

27139_1456916178_ANWB-Vechtdal-WandelweekendVandaag de tweede dag van het Vechtdal Wandelweekend. Na Dalfsen gisteren staat deze zaterdag de bosrijke omgeving van de stad Hardenberg centraal. Henk Kerssies uit De Krim zette de koers uit en beloofde vorige week op de Klepperstadtocht Hardenberg, dat er ruimte was voor onverharde paden, avontuurlijke weggetjes en verrassingen. Om de €1 per uur parkeerkosten in het centrum van Hardenberg te vermijden zet ik de auto ‘s ochtends vroeg op een parkeerplaats langs de Hessenweg, een kleine kilometer van de Markt. Diverse andere wandelaars doen hetzelfde en lopen soms nog wat zoekend naar de startlocatie.

Hardenberg – Oldemeyer – Diffelen – Rheeze – Hardenberg (25km)

Starlocatie Vechtdal wandelweekend 2016 Markt HardenbergDe haast waarmee sommige 40km wandelaars om 6.50u voorkruipen in de rij, een routebeschrijving meegrissen, de opmerking “het lijken net kleine kinderen” negeren en wegstappen, blijft een opmerkelijk fenomeen bij de lange afstanden. Alsof een paar minuten later vertrekken je vrije zaterdag verstiert. Om 6.58u vertrek ik zelf, de binnenstad weer uit, de Vechtbrug over en het nieuw aangelegde Vechtpark in. Neef Erjan heeft hier machinaal gleuven gegraven, leuk om de aanwinst voor de stad met wandelpaden, een wildwater kanobaan en extra waterberging voor de Vecht van dichtbij te zien.

Zicht op De Oldemeyer Vechtdal Wandelweekend 2016Zigzaggend om de Rheezerweg en Oude Rheezerweg gaan we naar de Boswachterij Hardenberg. Ik herken veel van de paden, maar er zitten zeker ‘nieuwe’ voor me bij deze keer. Net buiten Rheeze, tussen de campings De Oldemeyer, ‘t Veld en Sprookjescamping De Vechtstreek door over het Koerspad om de visvijver van ‘t Veld heen naar een volgend stuk bos en heide. Met een slinger komen we bij de recreatieplas De Oldemeijer, waar het – begrijpelijk – nog rustig is. De rustpost hier is nog in opbouw, dus loop ik door.

Wandelaars doodlopend in Rheeze - Vechtdal Wandelweekend 2016Links van de N36 is een lus over de Grote Esweg ingebouwd. Dat betekent heen door de 1.80m hoge Bollemaattunnel (bukken dus) en terug door een autotunnel in de Grote Esweg om in Diffelen uit te komen. Aan de rand van het bos is een 2e officiële rust op 16,1km ingericht. Ik loop hier door. Vandaag ga ik mijn eigen rustritme om de ongeveer 10km aanhouden. In omgekeerde richting komen op dit deel van het Vechtdalpad regelmatig groepjes wandelaars aanzetten. Via het esdorp Rheeze door de uiterwaarden, over de dijk en het Sumpelpad achter de bebouwing van Heemse aan om nog een stuk van Hardenberg aan de andere kant van de Vecht mee te pakken. Het stadscentrum is een gezellige drukte geworden. Dit weekend is er niet alleen het jaarlijkse ballonnenfestival ‘s avonds, maar vandaag ook races in drakenboten van Hiawatha op de Vecht.

Hardenberg – Collendoorn – Heemse – Hardenberg (16km)

Wandelaars langs sloot Collendoorn Vechtdal Wandelweekend 2016Op de Markt praat ik weer even bij met Henk Kerssies. Hij heeft het als ‘opzichter’ van de eerste kilometers van de 25km route tussen Hardenberg en boswachterij rustig. Vanmiddag gaat hij tussen Ommen en de Archemerberg pijlen plaatsen voor de 3e dag van het Vechtdal Wandelweekend morgen. De 2e lus gaat langs theater De Voorveghter over de Prinses Amaliabrug de Vecht over richting de nieuwbouwwijk Marslanden. De Molengoot over om vervolgens rechtsaf de Havermarsweg te pakken. Ik haal regelmatig plukken wandelaars in die de 15km route op een wat lager tempo doen. Om in het Engelandbos te komen mogen we een slinger langs een sloot en akker maken. Het bos weer uit, de Molengoot over volgt een stukje van de route van de Klepperstadtocht over de Havezateweg. Bij de Matenweg daarentegen een paar zandpaden zoals ik ze vorige week ook graag had willen belopen.

Gras- en bospaden door het Collendoornerveen brengen me bij de rust op 32,5km. Flater uit Ommen verzorgt er de catering. De enorme stukken gebak en koffie kan ik weerstaan. Ik neem een bol en wat sap. De vandaag weer grijze lucht wordt dikker en op het laatste stuk gaat het spetteren tot serieus regenen, maar mij net niet hard genoeg om de regenjas of poncho tevoorschijn te halen.

Kerk Heemse Vechtdal Wandelweekend 2016 HardenbergDe route gaat langs PonyparkCity, waar gezinnen één of twee pony’s bij hun houten vakantiehuis hebben en paardenmeisjes hun hart ophalen. Langs de zandwinning van Roelofs en het voormalige Rijkswerkkamp Molengoot, de Polendwarsweg achter het AZC in aanbouw langs. Dan volgen een slinger door het bos ten noorden van de N34, de onderdoorgang via de fietstunnel naar sportcomplex De Boshoek en een rondgang door Heemse. Via Molen De Oelemölle loop ik naar de Voorstraat, waar de ploegen in drakenboten strijden om een ereplaats. Om 13.38u meld ik me na 41km wandelen weer in de ANWB tent op de Markt.