Vechtdal wandelweekend 2016 – 40km wandelen rond Dalfsen

27139_1456916178_ANWB-Vechtdal-WandelweekendDit weekend vindt de eerste editie van het Vechtdal Wandelweekend plaats, de opvolger van de Vechtdal Wandelvierdaagse. In de organisatie en voor deelnemers heeft 3 dagen, waarvan 2 in het weekend in plaats van 4 dagen door de week voordelen. De organisatie heeft verder naast de lange afstandswandelingen een aantal cultuurhistorische, archeologische en culturele wandelingen in elk van de drie startplaatsen aangeboden. Zo kan jong en oud, ervaren en beginners, dagjesmens of fervente meerdaagseloper genieten van het Overijsselse Vechtdal. Vijf jaar geleden deed ik mee met de Vechtdal Vierdaagse. Toen werden de routes nog vanuit het ANWB kantoor in Den Haag uitgezet, veel lokaal fraais missend. Nu zijn lokale routebouwers ingeschakeld om ‘hun’ plaats en omgeving zo goed mogelijk aan te doen. Vandaag de eerste dag in en rond Dalfsen.

Dalfsen – Vilsteren – Rechteren – Dalfsen (25km)

Start ANWB Vechtdal Wandelweekend Dalfsen

Start ANWB Vechtdal Wandelweekend Dalfsen

De ANWB heeft nog steeds de opzet met lussen. Eerst een 25km lus en daarna een 15km lus vanaf hetzelfde startpunt. Liefhebbers van kortere afstanden houden het bij één lus. De startlocatie staat op het papier nog vermeld als De VII Deugden, maar die naam is van de gevel. Nu huist er Grand Café 1231, maar zonder open deur voor wandelaars. En dus is de organisatie onder zeil op het Burgemeester Van Bruggenplein tussen de binnenstad, gemeentehuis en brug over de Vecht. Henk Kerssies wacht ‘zijn’ bekenden op, stelt ze gerust dat er veel onverharde paden in de route zitten en maakt excuses voor de nog wat rommelige start buiten onder het tentdoek.

De Stokte Oudleusen Vechtdal Wandelweekend 2016 Dalfsen

De Stokte Oudleusen

Om 7 uur ga ik van start naar het oosten over het traject van het Vechtdalpad, dat ik vaker in omgekeerde richting heb gelopen. Over de Vechtddijk, de zandpaden en de essen tussen Gerner, De Stokte en Welsum. Daar trekken we door het bos om net achter de uitkijktoren De Stokte uit te komen. Het ommetje kende ik nog niet. Daarna door richting Oudleusen. Ook hier op Oude Oever niet rechtstreeks naar Congreshotel Mooirivier, maar naar de Hessenweg voor een stuk fietspad langs de drukke N340, bedoeld om bij de rust net vóór Mooirivier bij een boerderij uit te komen. Henk Kerssies is ook hier van de partij en ziet bekende bewegingen bij 40km lopers. Geen stempelpost op het 8,5km punt? Dan doorlopen. Ik pauzeer wel even.

Havezate Hessum Vechtdal Wandelweekend 2016 Dalfsen

Havezate Hessum

Tussen de campings door, bij de Vecht de stuw over, het Stuwepad richting Vilsteren om vervolgens over de es en door het landgoed Vilsteren te wandelen. Bospaden, heuveltjes, veel onverharde stukken, prima traject. Het volgende rustpunt is bij café / restaurant Expo Madrid. Kerssies is ook hier.

Dan gaan we over een onverharde bomenlaan (Hessumseweg) naar landgoed Hessum en steken linksom om weer op de Tolhuisweg uit te komen. De Tolhuisweg is vanaf Vilsteren bekend terrein vanwege de Station tot Stationloop in mei. Tegenover Kasteel Rechteren (voor de fotografen jammer genoeg verscholen achter bomen) steek ik het spoor over richting het buurtschap Rechteren. Het graspad langs de Marswetering kende ik nog niet. Voor de rest veel stukken Vechtdalpad en LAW 12 Overijssels Havezatepad, hoewel de paadjes tussen de maisakkers op de es tussen Millingen en Dalfsen verrassen. Langs het station Dalfsen, de brug over naar de ANWB tent om de route voor de 2e lus op te pikken.

Dalfsen – Broekhuizen – De Horte – Hoonhorst – Dalfsen (15km)

Bruidsreportage in de maak op Vechtdijk Dalfsen Vechtdal Wandelweekend 2016

Bruidsreportage in de maak op Vechtdijk Dalfsen

Het Vechtdalpad is leidend. Dat betekent eerst door de bebouwde kom van Dalfsen, een stukje grasdijk van de Vecht – een bruidspaar laat zich hier fotograferen – en vervolgens langs de volkstuintjes weer naar beneden en de geasfalteerde en zeker niet verkeersluwe Ruitenborghweg volgen. Bij het buurtschap Broekhuizen (Overijsselse, niet het Drentse Broekhuizen!) naar de stuw Vechterweerd. Ik kom op dit stuk veel 15km wandelaars achterop lopen. Van de 40km wandelaars ben ik één van de eersten, en zoals gewoon, in een hoger tempo wandelend. Wat jammer is het lange stuk asfalt over de Koepelallee naar de volgende rust aan de Voetsteeg. Restaurant De Barones uit Dalfsen biedt er broodjes, appelflappen en warme dranken aan. Ik houd het bij mijn eigen sap en broodjes.

Je kunt naar Hoonhorst op Vechtdal Wandelweekend 2016 DalfsenHet laatste stuk gaat langs landgoed De Horte, door het beekdal van de Emmertochtsloot naar het op een es gelegen Hoonhorst. Bij café Kappers zijn veel wandelaars neergestreken. Ik loop door, over de onverharde Oude Vechtsteeg naar landgoed Den Bergh met de gelijknamige havezate. Klazien en ik hebben hier 1 mei 1998 een deel van onze huwelijksreportage laten fotograferen. Blijft zo een locatie vol herinneringen.


Over de bomenlanen van het landgoed wandel ik naar de Poppenallee om over de Vechtddijk richting de brug over de rivier te lopen. De voorbij fietsende schoolklas vindt high fives geven maar wat stoer. Natuurlijk kan wie het wil een hand krijgen. En dan zit het er op voor vandaag.