21e Klepperstadtocht Hardenberg mijdt wandelpaden in Vechtdal

Medaille Hardenberger Klepperstadtocht 2016Afgelopen dagen werd in Hardenberg voor de 60e maal de avondvierdaagse gelopen. Vanavond het defilé, overdag de beurt aan de 21e Klepperstadtocht. Net als in 2014 is de start en finish op het sportpark De Boshoek in Heemse. Twee jaar geleden een route naar het zuidwesten, nu naar het gebied ten noorden van Hardenberg. De 40km route kun je tussen 6 en 7.30u starten. Ik vind 7u een mooie vertrektijd.

Heemse – Oud-Lutten (10 km)

Monument rijkswerkkamp Molengoot CollendoornHet veld aan lopers is met anderhalf uur lang kunnen starten natuurlijk direct uit elkaar getrokken. Je wandelt in principe als eenling zo. Vanaf de manege op De Boshoek gaat het via Heemserveen achter de Jachthuisweg richting Collendoorn. Het in aanbouw zijnde asielzoekerscentrum zie ik vanaf de Polendwarsweg. Aan de overzijde van de N343 ligt het voormalige in de crisisjaren ’30 van de twintigste eeuw gebouwde Rijkswerkkamp Molengoot. In de Tweede Wereldoorlog werd dit kamp net als veel andere werkkampen een afvoerput voor Nederlandse joden. Het begint op te vallen, dat de gekozen route wel heel veel verharde wegen volgt. Via de Havezateweg, Palenbeltweg en Kerkdijk gaat het naar de Lutteres voor een eerste rust in ‘t Olde Schoeltie.

Oud-Lutten – Kalkwijk (10km)

Lutteresweg Oud LuttenOver de es waar een deel van mijn vooruders van moeders kant heeft gewoond gaat het naar De Krim, alsmaar via doorgaande wegen. In De Krim gaat de route in plaats van langs de vloeivelden achter het voormalige Avébé terrein, een eldorado voor vogels, over het fietspad langs de N377 en de Kalkwijk naar het volgende rustpunt. Onderweg aan de vaart de hoeven en kerken, autohandelaars en voormalige kalkoven, ververnershuizen en nieuw opgetrokken landhuizen om naar te kijken. De verzorging op de rust is net als in Oud Lutten uitstekend. Soep, koffie, krentewegge en fruit. Niet te vergeten een persoonlijk woord van een vrijwilliger op de controlekaart. Jammer, dat die kaart bij de finish is ingenomen in ruil voor de medaille!

Kalkwijk – Doorbraak (10km)

Holthonerweg bij De GanzenhoeveTussen de vloeivelden en Holthone ligt het schitterende landgoed De Groote Scheere. De routebouwers verkiezen echter de doorgaande wegen. In plaats van de zandpaden in de bossen trek ik de hele Holthonerweg over, langs zwager en schoonzus, de N34 over en via doorgaande wegen naar De Haandrik. De Vecht en sluis over het kanaal Almelo – De Haandrik over. Dan opnieuw een triest stuk, zigzaggend over het bedrijventerrein van Gramsbergen. Gramsbergen zelf wordt niet aangedaan, in het achterland aan de Lambersdijk is een 3e rustpost ingericht. Vlak ervoor loop ik de om 6u gestartte Henk Kerssies uit De Krim achterop. Hij heeft de route volgende week zaterdag in Hardenberg voor het Vechtdal Wandelweekend uitgezet, en belooft dat die dag wel onverhard en avontuurlijk zal zijn.

Doorbraak – Heemse (10km)

Huisje langs Hessenweg HardenbergHet is alsof de routemakers de tocht per auto hebben uitgezet, het wandelnetwerk Vechtdal hebben genegeerd en bewust de zovele mooiere plekken dan plakken asfalt niet willen laten zien. Opvallend verder vandaag op de 40km de vele ‘eerste keer zo’n afstand’-wandelaars. Veel spijkerbroeken, bergwandelschoenen en een laag tempo van de meeste wandelaars.

Na het enige stukje halfverharde weg (Slingenbergweg) volgen wandelvereniging onwaardige stukken saai asfalt langs de spoorlijn naar Hardenberg. Vanaf de Vecht Promenade heb je dan nog wat te zien, voor de rest is het toch de rommelige stadsbebouwing aan de Hardenbergerweg, JC Kellerlaan en Hessenweg. De Loozensche Linie, de binnenstad van Hardenberg of de paadjes in Heemse: allemaal mogelijkheden om de tocht interessanter te maken, blijven onbenut.


Het voordeel van zoveel asfalt is wel, dat mijn wandeltempo hoog ligt. In 6 uur en 25 minuten sta ik weer op de Boshoek. Een medaille als aandenken en het voornemen de Klepperstadtocht in 2017 aan me voorbij te laten gaan. Wat mij betreft zijn de jaarlijkse Gramsberger Torentocht en de Ganzetocht in Coevorden beter uitgezette wandeltochten in dezelfde omgeving.

Als ik met de auto terug rijd over De Haardijk en Jachthuisweg (N343) zie ik de 20km wandelaars vanaf Lutten komen. Ook zij hebben een recht-toe-recht-aan stuk terug vanaf Oud Lutten gekregen en een zigzag over een bedrijventerrein. Voorbij Lutten gaat het regenen. Dat voordeel heeft het vroeg starten wel gehad. Ik heb de hele tijd in de zon en vooral droog kunnen wandelen!