Kees Kraayenoord – Feest van genade: Live at Mozaiek0318

kees kraayenoord feest van genadeEnkele jaren geleden startte aanbiddingsleider Kees Kraayenoord met zijn vrouw Nicole een eigen evangelische gemeente Mozaiek0318 in Veenendaal, waar muzikanten en andere artiesten op het nationaal christelijk erf een thuisbasis en podium kregen. Als lokale tegenhanger van de Amerikaanse Hillsong, Bethel Music en dergelijke, tekent de muziek van Kraayenoord c.s. zich door rock en dance, blij meezingend en springend publiek en herhalingen je de teksten echt uit je hoofd kunt opdreunen. Arrangementen zoals je ook op de EO Jongerendag van de BEAM worship band te horen krijgt. Feest van genade is in november 2015 live opgenomen en bevat 12 nieuwe Nederlandstalige aanbiddingsliederen. Reyer van Drongelen (toetsen, aangever van de remixes en dance sound van bijvoorbeeld Dit is Jezus) en gitarist, singer-songwriter Matthijn Buwalda. Rob Buis en Les Moir produceerden het resultaat. Het album opent echter met het indringende Roep om rust op piano, goed te volgen en op te pakken in je eigen gemeente. Afgemeten rock in het titelnummer. Kees licht in een video zelf de achtergrond van het lied toe.

De smaak van redding is een eigentijds ‘avondmaalslied’. “God is gastheer en heet al zijn kinderen welkom, …. Hij die zelf de maaltijd is.” Jezus die slaaf werd, een mens zoals wij, stervend voor ons aan het hout werd Koning, staat centraal in Van slaaf tot Koning.  Digitaal drumspel draagt de ballad U alleen, een belijdenis van de scheppingskracht van God.

Afgepaste rock op Amerikaanse leest is er dan weer in Met hart en handen, gevolgd door een bijna 6 minuten tellend semi-akoestische herkenbare modern worship song Hou vol (Hij laat niet los). Het tempo gaat omhoog in Zo groot bent U, waarbij de band opnieuw behoorlijk op de achtergrond is gemixt ten opzichte van de zang. Het orgel blijft aan op het walsende Wie zou U niet eren. Runnning 8’s rock in een bijna 7 minuten klokkend Wie kan zich meten met U.  De teksten lopen lekker, het voordeel van Nederlandse originelen. Tot slot de ballad Hier in de stilte, een gebed om hulp van de Heilige Geest. “Voor mij de genade, voor U alle eer!”