Gerrit Jan Zwier – Wandelgeluk

wandelgelukNa De wandelaar als pelgrim (2015) gelezen te hebben, was ik benieuwd naar andere titels van Gerrit Jan Zwier die bovengemiddelde belangstelling voor historie, biologie en wandelen met een behoorlijke voorkeur voor de noordelijke provincies combineert. En zo kwam ik uit bij Wandelgeluk (2014). Zwiers wandelvertellingen zijn verdeeld over Friesland (5), Groningen (4), Drenthe (6), Overijssel (4), Gelderland en Noord-Holland (2). Van schooljaren in Deventer, verblijf op de waddeneilanden Vlieland en Terschelling, de ontdekking van Bad Nieuweschans, het Westerkwartier en Westerwolde, Coevorden tot het gebruik van de bijgebouwen van Radio Kootwijk in Hoog-Buurlo. Etymologie van landschappen, de vele soorten paddenstoelen en vogels die je kunt zien, als je er de tijd voor neemt, het beheer van natuurgebieden en de geschiedenis van lokale krijgsheren, bisschoppen en grootgrondbezitters. De ene keer zwerft de auteur zelf door het landschap, andere keren sluit hij zich aan bij een rondwandeling met gids en beschouwt hij ook de interactie tussen de boswachter of echte expert en de wannabe. Wandelgeluk maakt je nieuwsgierig om de beschreven wandelingen zelf te doen.

Passend boek mee richting #amsterdam Gerrit Jan Zwier – Wandelgeluk. #treinleven #wandelen

A photo posted by Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) on

Opvallend in de overvloed aan weetjes en mijmeringen vond ik de spelfout van Hoog Buurlo als Hoog Buurloo en aan de rand, maar in de Achterhoek, laten liggen van Deventer, hoewel de auteur tienerjaren in de Koekstad heeft doorgebracht en nota bene in Epse en Gorssel heeft gewoond.

Afgezien van de wandelingen in Noord-Holland, het land van Maas en Waal, kon ik mijn eigen wandelervaringen prima naast Zwiers versies leggen. En waar je in Wandelgeluk foto’s of kaartmateriaal mist, heb je wellicht wat aan mijn wandelverslagen. Ik heb ze hieronder per provincie in de lijn van het boek opgesomd.

Friesland
Groningen
Drenthe
Overijssel
Gelderland

 

Over de auteur

Gerrit Jan Zwier studeerde biologie, geografie en antropologie. Behalve boeken over noordelijke landen, zoals Altijd Noorwegen en het onlangs verschenen Er gaat niets boven Zweden, heeft Gerrit Jan Zwier ook diverse wandelboeken over Noord-Nederland op zijn naam staan. Zwier publiceerde en publiceert reisverhalen, columns en kritieken in verschillende kranten en bladen, o.a. in NRC Handelsblad, Leeuwarder Courant, Nordic en Geografie. Zwier woont in Zuidhorn.