Color Theory – Adjustments

color theory adjustmentsSinds 2012 bracht Brian Hazard als Color Theory 3 EP’s uit. Adjustments Pt. 1 (2012), Adjustments Pt. 2 (2014) en Adjustments Pt. 3 (2015). Anders dan de titels suggereren, bevatten ze originele, nieuwe liedjes. Het concept was elke keer een gewone uitvoering plus een remix of alternatieve versie van elk liedje, zodat de EP toch qua lengte volledige albums waren. Het project was echter bedoeld als opmaat voor een volledig Adjustments album. Intussen was de muziekindustrie behoorlijk opgeschud en de marktpotentie van een traditioneel CD album behoorlijk veranderd. Brian Hazard nam de gok en kondigde een tot 300 exemplaren gelimiteerde oplage van Adjustment aan bij zijn trouwe fans. Zij mochten hun favorieten aangeven voor de selectie van het elftal liedjes dat zou worden meegenomen. Het break-even punt werd gehaald, het resultaat is naast een CD versie, digitaal via Bandcamp of iTunes te bestellen.

Zoals gezegd zijn 11 ‘beste’ tracks in de originele versies, dus geen remixes, geselecteerd en werden door door Brian Hazard opnieuw gemixt en gemasterd voor een warme, in zijn oren optimale geluidsbeleving. Als eigenaar van Resonance Mastering is dat zijn job. Pianopop, synthpop en EDM met lichte invloeden uit de popmuziek, zoals de dubstep in Headphones of de Owl City Fireflies knipoog in Productivity. Fijnmazig en humorvol als in A Work in Progress, The Best Revenge en Playing Favorites. Een duidelijk warmer geluid als bij de uitgave van 4 jaar geleden in What You Said en Slot Machine. Achtergrondzang in The Best Revenge en Drive You Home is overigens van Brian’s vrouw Michelle. Het evenoude Drive You Home doet het nog steeds goed. Van Pt. 1 sneuvelden A Slip of the Finger en That, van Pt. 2 is alleen Could It Be Magic niet meegenomen, van Pt.3 mist alleen Half. Als je net als ik alle 3 EP’s al hebt, is deze 2016 uitgave van Adjustments wat overdreven. Ken je de eigenzinnige popmuziek van Color Theory nog niet, dan is Adjustments een overtuigend visitekaartje.