BPUG Seminar 2016: Organizational Energy

logo_bpug_newsletterVoor de 19e keer werd dinsdag het jaarlijkse BPUG seminar gehouden. De 2016 editie stond in het teken van organizational energy. Hoeveel energie zit er (nog) in jouw organisatie? Kun je het energieniveau meten? Kan het verhoogd en verlaagd worden? Hoe dan? En wat is jouw rol als bijvoorbeeld projectmanager daarin? Hoe zit het met je eigen energie en bronnen ervan? Met 400 andere deelnemers konden we in de Utrechtse Jaarbeurs daarover van gedachten wisselen, leren en ervaren.

Keynote Toon Abcouwer: organisatie energie

Toon Abcouwer vertelt op BPUG seminar 2016Toon Abcouwer (Universiteit van Amsterdam) onderzoekt de manier waarop organisaties omgaan met crisis situaties. Organisaties hebben te kampen met diverse onzekerheden in het heden en toekomst. Het uitwerken van een strategie voor de komende 3-5 jaar lijkt al voor de conceptie een doodgeboren kind. Onderzochte thema’s in Informatiemanagemernt laten al meer dan 20 jaar de afstemming tussen business en IT zien. Op één of andere manier slagen we er als professionals niet in dat probleemgebied uit de top-3 te krijgen. Opvallend is overigens in hetzelfde onderzoek, dat agility op plaats 13 staat. Overhyped?


Abcouwer gebruikt de denkbeelden van Aime Heene over spanningen in organisaties tussen wens, noodzaak en haalbaarheid. De strategic fit versus de functional integration. Nieuwe evenwichten verschuiven. Het type manager om innovaties aan te jagen, de boel op te schudden is anders dan de manager die voor implementatie van veranderingen of het juist laten beklijven in de staande operatie moet zorgen. Abcouwer schaart agile werken tot going concern, niet de innovatieve, disruptie bewegingen die een bedrijf als Nokia van papier naar rubber laarzen naar telecom brachten. Inherent aan het oplossen van een crisis is het veroorzaken van een nieuwe crisis. De cirkel is rond, zij het dat een spiraalvorm een betere representatie is.

Steve Core – The Four Energies of Leadership

Coach van leiders, Steve Core is geboren Brit, maar woont al 20 jaar in Nederland. In 2015 had hij een TED Talk over vaderschap, bij de BPUG ging het hem om het belichten van 4 energieën:

 • intellectueel
 • emotioneel
 • spiritueel
 • fysiek

leadership plain and simpleZijn 3-stappenplan, samengevat in het boekje Leadership: Plain and Simple, zijn Future, Engage en Deliver. Jarenlang leunde hij op het 7-habits model van wijlen Stephen Covey, de laatste jaren is hij associate van Steve Radcliffe.

Stilzitten was er niet bij. We mochten interactief met andere deelnemers in gesprek over wat ons positief en negatief geladen energie geeft en kost. Fysiek konden we bewegen naar de voorkeursvorm van energie in onze organisatie. De soorten waren opvallend gelijkelijk verdeeld.

De 20 meegebrachte boeken als weggevertje waren veel te weinig voor de 40 aanwezigen in de zaal, da’s dan weer jammer. Nog even geen recensie van dit boek dus.

Thijs Jonker en Diane Dros – Ervaar wat organisatie energie is in een PPM omgeving

Pitch voor verhuizing naar De Rotterdam bij BPUG 2016 seminarThijs en Diane van Intermedius lieten hun publiek verdeeld in achttallen een spel spelen om te ervaren wat organisatie energie is. Portfolio-, programma- en projectmanagers moesten in een pressure cooker setting van 10 minuten een pitch voorbereiden om het publiek te verleiden, overtuigen, dwingen of op andere manier duidelijk te maken waarom een verhuizing van de organisatie naar De Rotterdam helemaal het einde zou zijn in de beweging naar Het Nieuwe Werken.

Vier heel verschillende pitches als gevolg, accenten en aanpak lagen anders, de weg er naartoe ook. Ja, er werd samengewerkt, maar 10 minuten is aan de verrekt korte kant om voorbij de fantasie van de presentator ook nog wat argumenten en consistentie mee te geven.

Keynote Stephan Brendel – Agile  or Fragile

Net als vorig jaar was Stephan Brendel, manager van APMG International EMEA te gast. Zijn presentatie was een mix van quotes van Churchill, het non-nieuws, dat Agile ook bij APMG al jaren op de agenda staat (DSDM, Agile PM en de DevOps Agile Skills Association), één van drie video’s die wel werkte, maar met bijna 8 minuten te lang was en 4 tips.

Wat Brendel betreft moet de focus liggen op:

 • simplify;
 • clear up;
 • question documentation;
 • consider changes (ahead).

Een wat onbegrijpelijk statement was, dat budget planning tegenwoordig onmogelijk zou zijn, terwijl met pre funded teams of fixed costs in agile projecten je anders mag verwachten. Tot slot van zijn time slot, een keynote mocht Brendels bijdrage niet heten, de aankondiging van een Agile beyond Scrum bijeenkomst op 29 september, dat online nog niet terug te vinden is.

Michiel Bongenaar en Michiel de Groot – ‘Kill the dragon, win the princess’

Kill the dragon om energie te winnen bij BPUG 2016 seminarHet format duopresentatie blijft me te vaak gekozen worden. Het levert omschakelproblemen en genante momenten (“Heb jij nog een aanvulling? Nee.”) op. Implementatie consultants Michiel Bongenaar en Michiel de Groot werken bij Fortes Solutions om hun Principal Toolbox (een op PRINCE2 gebaseerd hulpmiddel) aan de man te brengen. Juist zij verklaarden PRINCE2 dood, en dat op een BPUG seminar, en zagen één toekomst: agile. Presentatietechnisch wat zwak met een mix van video’s, cartoons, richting scherm in plaats van publiek spreken en opvallend generalisaties aan het adres van ambtenaren en overheidsorganisaties. Zelf zou ik wat voorzichtigers zijn over klanten die mijn spullen kopen.

Wat de Michiels betreft zijn er 4 energiezones aan te wijzen:

 • agressie (hoge intensiteit, negatief)
 • passie (hoge intensiteit, hoge kwaliteit, positief)
 • resignation (lage intensiteit, negatief)
 • comfort (gemak, hoge kwaliteit, lage intensiteit)

Met een invullen van een korte vragenlijst kon de eigen organisatie geplot worden in deze zone. Door urgentie, een branden platform aan te geven kan ‘kill the dragon’ vorm krijgen, terwijl juist passie en verleiding ‘winning the princess’ invullen.

Laurens Putter – Hoe activeer en gebruik ik de energie van binnenuit, van mezelf en anderen

Laurens Putter had de schone taak ons enthousiast te houden in de laatste sessie. Met vragen over onze eigen drijfveren, gesprekken en oefeningen om in tweetallen elkaar zonder woorden in beweging te krijgen naar een doel, was vermakelijk en leerzaam. Richten van organisatie energie begint bij jezelf. Wat jou als mens in beweging zet, zou bij de ander ook weleens de sleutel kunnen zijn. Bewustwordingsoefeningen om mee te nemen in de dagelijkse praktijk.

Afsluiting, tombola en netwerkborrel

De jaarlijkse tombola leverde me ditmaal een voucher van Van Haren Publishing voor een e-book naar keuze op. Komt er toch nog een boekbespreking van 😉 Clemens Bon die 20 jaar de vereniging heeft gediend en tot bloei heeft gebracht werd vlak voor zijn pensioen in het zonnetje gezet. Oppidum, zijn werkgever, had voor alle nog aanwezige seminargangers een boompje in doosje. Die kon thuis de tuin in. In alle pauzes was er veel gelegenheid om met (on)bekenden bij te praten. De netwerkborrel hield ik kort ten faveure van de trein naar huis.