3e Kennedymars Hengelo goed voor Zilveren Super Kennedy Walker medaille

Kennedymars-T-shirt-300x300Mijn eerste Kennedymars liep ik 9 augustus 2014 in Hengelo. Het was de eerste Kennedymars Hengelo die Peter Levink organiseerde. Startend om 5 uur ‘s morgens in maximaal 19 uur 80 kilometers wandelen. Zaterdag 11 juni was het mijn 10e Kennedymars, de 3e in Hengelo. In 2014 kostte het 15u32m, vorig jaar ging het in 13u6m, een nog altijd ongeslagen PR.

Op 21 mei duurde ‘mijn’ Kennedymars Cuijk 13u45m. Vrijdag 10 juni was ik jarig, maar om nu familie en vrienden uit te nodigen terwijl ik ‘s avonds lig te slapen om uitgerust ‘s morgens heel vroeg te kunnen opstaan, leek me niet handig, net zo min als de optie gewoon feest te vieren en brak aan de start van de Kennedymars bij ATC’65 te verschijnen. En dus was het passen en meten tussen werk, een receptie vrijdagmiddag van een gouden huwelijk in onze groeigroep bij De Hongerige Wolf en familie op mijn eigen verjaardagsvisite zondagmiddag en -avond.

Vrijdagavond duik ik om 19u mijn bed in om 3u ‘s nachts door de wekker richting douche en ontbijt gepiept te worden. Met een kannetje koffie mee voor onderweg soepel over de N48-N36-A35-A1 naar Hengelo, waar het in de kantine van ATC’65 alweer een gezellige boel is. Peter Levink huldigt jubilarissen, van wie een enkeling zoals Adriaan van den Dool, niet is komen opdagen. De anderen krijgen verdien applaus. 110 of 150 Kennedymarsen is nog wat anders dan de 10e die ik zelf wil lopen. Gerrit Lindenholz en Arie Kisteman van de SWOS zijn weer gevraagd om bezemwagen te spelen. Ik zal ze de tocht (hopelijk) niet weerzien.

Hengelo – Saasveld (10,5km)

Molenven 3e Kennedymars HengeloMet Mari Smits klets ik wandelend bij. Zijn boek Holambra is net uit. De totstandkoming, recentie presentatie in bijzijn van de ambassadeur van Brazilië geeft gespreksstof, maar ook depressieve gereformeerden, Latijnse missen, leenauto’s, de treinenloop tussen Zwolle en Den Haag en suggesties voor verbeteringen van wandelpaden in Flevoland. Vooralsnog bekend terrein van de eerste edities, om de kleigaten van Rientjes, langs de kwekerijen als Leuveld en Boomkamp Gardens, door het Molenven naar de eerste rust bij de Saasveldermolen. Een bolletje en wat ranja. Marjolein Wouters checkt of haar meegebrachte panenkoeken – elke wandelaar heeft zo z’n gewoontes – al ontdooid zijn. Niet dus, en dus door met wandelen.

Saasveld –  Het Vastert (9km)

Molen Saasveld 3e Kennedymars HengeloWe tikken Saasveld net niet aan, leidt naar Gammelke langs beken, Christus- en Mariabeelden, bekend van eerdere edities en de routes van de Twentse Kruistochten. Bij de ingerichte rust bij vakantieverblijf Het Vastert zitten we even onderuit met brood, drinken en fruit. De ingeschonken bekers cola zie ik voor koffie aan. Op de automatische piloot schenk ik er koffiemelk bij. De cola overheerst in het resultaat, maar een aanrader is het niet 😉 Remy Levink stapt hier direct door en zien we de rest van de tocht niet meer terug. Hij finisht uiteindelijk een kleine drie kwartier eerder dan ik.

Het Vastert – Rossum (9km)

Slingerend door Dinkelland 3e Kennedymars HengeloMari blijft ook de volgende etappe bij me. Zijn conditie en tempo zijn in vergelijking met Cuijk veel beter. Het veld deelnemers is al behoorlijk uit elkaar getrokken onderweg naar Rossum. Kleinere plukjes trekken de belangstelling van hondenbezitters en hardlopers. Succeswensen en verbazing waar we mee bezig zijn. Op het terras van Sportcentrum Bossink in Rossum rusten we weer even.

Rossum – Postweg (12km)

Rust Postweg 3e Kennedymars HengeloHet traject na Rossum gaat over een voormalige tramweg, door het Beerninkholt en over de Paasberg naar de fameuze hamburgerpost aan de Postweg. Het steigen in de heuvels gaat Mari duidelijk minder goed af, dan mijn ingebouwde ‘dieselmotor’. Vlak voor de rust laat ik hem in eigen tempo doorlopen. Bij de post wissel ik sokken, de schoenen niet ditmaal.

Postweg – Lonneker (9km)

Molen Lonneker 3e Kennedymars HengeloVanaf de Postweg het Lonnekervoetpad op, de A1 over. Mari treft Marcel, ook zo’n trouwe Kennedymars wandelaar en raakt met hem in gesprek, waarna hun tempo daalt. Ik loop zelf alleen verder. Afgezien van een paar spetters regent het verder niet vandaag. Wat een verschil met vorig jaar. De route op deze etappe is wat anders dan in 2015. Nu gaan we langs het golfterrein Het Rijk van Sybrook.

Vervolgens redelijk rechtlijnig naar Lonneker, langs de molen, door het centrum naar Café Sprakel, waar onze startnummers werden opgevraagd en ik een korte rust houd.

Lonneker – Reuver (16km)

Lonnekerveld 3e Kennedymars HengeloVanuit Lonneker de es over, door het Hof van Espelo, tussen de waterwinning bassins naar Drienerlo, waar een drankpost aan de Bosweg is ingericht. Naast een beker ranje ook een flesje limonade. Die komen van pas, want de zon schijnt uitbundig, en dus stijgt de behoefte aan drinken.

Om het Lonnekermeer heen – weg zijn de saaie stukken rond het vliegveld – is de volgende rust bij erve Reuvink. We worden hier gastvrij ontvangen en verzorgd. We hoeven de stoel niet uit, alles wat we willen eten of drinken wordt aangereikt 🙂 Hoewel de voeten vermoeid zijn, ditmaal geen last van blaren of stijfheid. Het ‘Cuijk-schema’ is haalbaar met nog 15km en zo’n 3u te gaan. Ik besluit ook de volgende rustposten aan te doen, niet overmoedig door te lopen.

Reuver – Schasfoort (10km)

Koeien lopen naar eigen oversteek Vlijertsdijk 3e Kennedymars HengeloVanuit Erve Reuvink steek ik de spoorlijn en snelweg A1 weer over. Het gaat verder over de essen en langs de beken rond Deurningen. Een boerin verzamelt haar kudde koeien voor de avond terug richting stal. Gelukkig ben ik op tijd, nog niet alle koeien zijn er. Er zijn geheid wat wandelaars die hebben moeten wachten voor overstekend vee.

Halverwege een drankpost, waar ons ‘blok’ wandelaars in ongeveer hetzelfde ritme aankomt en weggaat. Bij de familie Schasfoort op het 75km punt is het een stuk rustiger. Met één andere wandelaar ben ik er alleen. De post is van 15-23u open. De vrijwilligers ter plekke hebben dus alle tijd voor hun boek en krant.

Schasfoort – Hengelo (4,5km)

Henk-Jan bij finish 3e Kennedymars Hengelo 1Het laatste stuk gaat super. Het tempo gaat omhoog langs de kwekerijen, de nieuwbouwwijken Schalbeek en Dalmeden van Borne en Hengelo en de woonwijk achter de sportvelden. Ik heb eigenlijk wel zin om te gaan hardlopen, maar ja, dat mag niet. En dus in rap tempo wandelend naar het einde. Eén van de vrijwilligers biedt aan een finishfoto te nemen. Goed idee, want de 8 minuten tijdwinst ten opzichte van de Kenedymars Cuijk is lekker. Het PR uit 2015 blijft staan, net zoals het besef, dat een Kennedymars weliswaar een prestatietocht, geen wedstrijd is. Met mijn 10e Kennedymars op zak en bijgeschreven in het blauwe Kennedy Walker boekje kan ik een Zilveren Super Kennedy Walker medaille gaan aanvragen bij de Sectie Lange Afstand van de KwbN.

Dank aan de vrijwilligers en organisatie. Het meegekregen informatieboekje met mijn foto van de 2015 start op de voorzijde is een leuk aandenken!

Zie ook: