Wandelen langs familie Van der Klis tussen Gouda, Woerden en Oudewater

Welkom in PapekopNa 13 jaar gegevens van voornamelijk overleden familieleden verwerken in de online stamboom Van der Klis, was het zaterdag hoog tijd de plaatsen waar mijn verre voorouders hun boerderij hadden, naar de kerk gingen, trouwden, aangifte deden van geboortes en overlijdensgevallen en zelf begraven werden een keer wandelend met eigen ogen te gaan bekijken. Deze hobbies combineren betekent niet alleen vanuit de auto op de A12 of trein tussen Woerden en Gouda om je heen kijken, maar naar buiten. Op 25 april had ik een routevoorstel gepost op Facebook om van andere Van der Klissen nog suggesties mee te krijgen voor plaatsen in het Groene Hart of Hollands Midden die ik moest aandoen. Zodoende zijn de kerk in Waarder, enkele adressen in Gouda en Oudewater, en een precieze aanduiding van de locatie van de boerderij van de eerste Van der Klis en een herberg in Papekop aangetekend in de routebeschrijving.

Niet alleen genealogie, ook het genieten van de omgeving heb ik op het oog gehad bij het uitwerken van de route. Met de trein kun je in Gouda en Woerden de rondwandeling starten en eindigen.  Zelf nam ik een seizoensretour van NS naar Gouda, om 9.10u te starten.

Gouda – Hekendorp (10km)

Statdhuis Markt Gouda 1Er is markt in het centrum van Gouda. Opvallend veel kaaskramen. Dat Gouda bekend staat om kaarsen, stroopwafels en kaas, weet ik wel. Maar zoveel kaaskramen doet vermoeden, dat de inwoners ook wel een plak of wat lusten per week. De binnenstad lijkt verder een aaneenrijging van (rijks)monumenten, grachten en bezienswaardigheden. Ik ben in mijn tienerjaren voor het laatst in de binnenstad geweest. De laatste paar jaar kom ik niet verder dan het station of de naastgelegen P+R aan de Burgemeester Jamessingel. Nu heb ik nog ruim 45km te gaan en houd het dus op enkele foto’s en indrukken. Ik wil binnenkort nog eens een uitgebreide stadswandeling maken.

Bij Molen ‘t Slot heb ik het idee echt op stoom te kunnen gaan komen. De Hollandse IJssel lonkt. Eerst op de Goejanverwelledijk rechtsaf, de begraafplaats IJsselhof op. Niet dat ik gericht aanwijzingen heb meegekregen om naar specifieke grafstenen te zoeken. Een toevalstreffer zou mooi zijn, toch? Na een paar percelen doorgenomen (doorgespit is hier niet het goede woord) te hebben zonder aanduidingen van famliie aan te treffen, vind ik het best. Eventuele volgende begraafplaatsen zal ik alleen bij de entree fotograferen en verder voorbijlopen.

Jaagpad langs Hollandse IJssel tussen Haastrecht en HekendorpWaar honden en hun baasjes getraind worden, zie ik een voetpad naar de zomerdijk van de IJssel. Weg van de Goejanverwelledijk is het een stuk rustiger. Het Hollandse IJsselpad loopt hier ook over het jaagpad. Zo langs het water is het mooi en best warm in de lentezon. Heb ik de winterjas toch niet nodig vandaag? Muggen houden me gezelschap tussen de koeien, schapen, knotwilgen en pleziervaartuigen.

Eerst Haastrecht, waar het jaagpad eerst achter huizen langs en vervolgens over een straat langs het water gaat. Aan de overzijde staat een rode beuk uit 1692 te pronken. Daarna door naar Hekendorp, waar ik in het zicht van een heuse schandpaal met vrouwe justitia erop op een wandelbankje die door de plaatselijke ijsvereniging is aangeboden, rust aan de Wiericke. Het Oude Hollandse Waterliniepad kruist hier het dorp ook. Ik zie de markeringen later vandaag ook langs de Oude Rijn.

Hekendorp – Kromwijkerpad 11km)

Zicht op Havenstraat OudewaterVanaf Hekendorp naar Oudewater is het over de Hekendorperweg achter de dijk. Van de IJssel zie je nagenoeg niets meer. Hier zorgen de oude hoeven, nieuwbouw onder architectuur en fruitboomgaarden voor afwisseling. Ik passeer Memento Mori, een begraafplaats, waar ook familie ligt.

Bij binnenkomst in Oudewater klim ik de grasdijk op voor het laatste stukje langs de Hollandse IJssel. Het stadje Oudewater heeft een prachtige binnenstad. Ik begin bij Havenstraat, waar op #7 groentenhandel Sam van der Klis zit. De winkel oogt nu leeg. Ik volg de Markt-Oostzijde, Leeuweringerstraat en Biezenpoortstraat, onderweg allerlei gevels, bijzondere emblemen en het Touwmuseum fotograferend.

Zicht op sluis Kerkwetering bij Tappersheul OudewaterHet door afstandmeten.nl / OpenStreetMap aangegeven pad tussen de huizenrij na de Gerard Davidstraat is niet toegankelijk. Daarom een stukje langs de Johan J. Vierbergenweg Oudewater uit. Op aangeven van Jan van der Klis uit Maarssen moest ik op Tappersheul goed om me heen kijken. Google Maps had aangegeven, dat achter de Essenweg op het tegenwoordige gelijknamige bedrijventerrein een herberg/horecavoorziening zit, maar die zie ik er niet. Even op Google zoeken naar het adres van de herberg. Papekoperstraatweg 17 rechts Papekop - plek boerderij oudste Van der KlisDie zat aan de overzijde van de Johan J. Vierbergenweg, in wat nu de straat Tappersheul is bij de sluis in de Kerkwetering. De herberg annex Rechthuis is er niet meer, de sluis nog wel. De Papekoperstraatweg volg ik met links boerderijen en rechts het water met knotwilgen en een gele bloemenzee. Een nieuwe rotonde om verkeer via een nieuw stuk  Johan J. Vierbergenweg om de kern van Papekop heen te leiden, het spoor onderdoor, moet zo ongeveer over het weiland gaan van de eerste Van der Klis die op de plek waar nu een boerderij/schuur op #17 staat. Wel een aparte gewaarwording er nu een picknickbank en kunstwerk aan te treffen.

Ik steek over en neem de Diemerbroek, weer zo’n slingerende polderweg tussen de boerderijen, watergangen tussen de repen en slagen weilanden, knotwilgen en bloemen in. Het Hollands-Utrechts Polderpad, een lijnwandeling van ruim 15km tussen Gouda en Woerden volgt deze wegen ook. Aan het eind van het Zwarte Dijkje, aan het begin van het Kromwijkerpad rust ik tegen de houten brug over de Broekmolenvliet.

Kromwijkerpad – Waarder (10km)

Hoeve aan Korte Waarder NieuwerbrugHet Kromwijkerpad leidt met het spoor onder de snelweg A12 door, langs het gemaal Papekop – Diemerbroek in de Broekmolenvliet naar de Kromwijkerwetering in Woerden. Over het fietspad parallel aan de Hollandbaan steek ik door naar de Hoge Rijndijk en het jaagpad langs de Oude Rijn dat via Barwoutswaarder naar Nieuwerbrug leidt.

Op de plek waar het bestuurlijk centrum en dus ook het Rechthuis en kroeg van Barwoutswaarder stond, staat nu een informatiepaneel. Menig familielid is hier op bezoek geweest. Nu is het glimlachen om de opvallende namen van boten (De hufter, Joekel, De schrik van Westzaan), de informatie over de Limes, de inrichting van de tuinen en huizen aan de waterkant…..en zie ik keurig op tijd in Nieuwerbrug aan de overzijde de aanduiding Bekenespad, een voetpad, dat naar de Korte Waarder leidt.

Kerk Waarder 1De Korte Waarder wordt na het kruisen van de spoorlijn Woerden – Bodegraven Molendijk en brengt me bij de snelweg A12. Aan de andere kant het dorp Waarder, waar ook veel familie heeft gewoond en gewerkt. Op de begraafplaats direct links aan Dorp (zo heet de doorgaande straat) is een begrafenis bezig. Ik heb dus geen behoefte om dan spoorzoekertje te spelen, laat staan er te rusten. Dat doe ik na op verzoek van Maarten van der Klis uit Almelo de grote kerk van diverse kanten op de foto gezet te hebben. In of onder het koor van de kerk zijn diverse Van der Klissen begraven. Ik rust op het bruggetje voor de entree van de Kromme Kamp aan de rand van Waarder. Hier stond vroeger een waterburcht, zo is onlangs uitgezocht.

Waarder – Sluipwijk (10km)

Bomen langs Westeinde tussen Waarder en DriebruggenHet Westeinde, dat langs een ‘eigen’ water slingert om de Groendijck heen, is leuk om te volgen. Uiteindelijk kom ik in Driebruggen. Het dorpscentrum, als je ervan kunt spreken, ligt aan de Kerkweg tussen de beweegbare brug over de Dubbele Wiericke en de volgende vaste oeververbinding bij Hoogeind/Laageind. Een nieuw landschap, die van de Reeuwijkse plassen dient zich aan. Dat betekent wegen waarop één auto breed past, veel fietsers, hardlopers en wandelaars. Het LAW 7 Pelgrimspad loopt hier. Het Wierickepad, de Oukopsedijk en Nieuwenbroeksedijk, waar opa Antonio met zijn Italiaanse ijscokar alleen staat te koukleumen. Buiten is het behoorlijk grijzer en killer dan vanochtend langs de IJssel. Op zo’n tweederde van de Ree, eindelijk weer eens een wandelbankje, rust ik.

Sluipwijk – Gouda (5,7km)

Brug aan Karnemelksloot GoudaIn Sluipwijk, zo heet het hier, heeft ook familie gewoond. Of ze ook al een hippe vakantiewoning met eigen pleziervaartuig en steiger hadden, is de vraag. Het voetpad Burgemeester Lucasselaan leidt tussen plas links en watergang rechts terug naar de stad Gouda. De ringweg Gouda onderdoor ga ik het Molenpad achter de huizen langs tot een sluis, waarna ik de rechterkade aanhoudt.

De meegenomen adressen van Van der Klissen op de Derde Kade, Tweede Kade en Eerste Kade, Boomgaardstraat, Karnemelksloot en Boelekade zijn een soort puzzeltocht het komende half uur. Sommige huisnummers bestaan niet meer, zijn overduidelijk nieuwbouw, andere panden staan te koop. Ik neem nog een school en kerk mee, altijd goed voor herkenning van Goudse Klissen. Om 17.10u ben ik terug bij het station. De intercity van 17.13u naar Utrecht staat klaar.

Mooi, dan pak ik daar de gratis koffie bij de Kiosk wel. NS heeft me een tegoedbon gestuurd i.v.m. de werkzaamheden rond Utrecht deze weken.

Enkele aanvullende verwijzingen

  • Alle 149 foto’s van de wandeling vind je in het fotoalbum op Flickr.
  • De gelopen route met afwijkingen van de planning om her en der te fotograferen, staat op sportypal en wikiloc.
  • Op Dropbox heb ik ook de routebeschrijving beschikbaar.