Vital Centre 10 Mijl van Raalte 2016

Advertentie-2016..-768x551Ik heb dit jaar enkele nieuwe hardloopevenementen in mijn agenda gezet. Eén ervan is de 10 Mijl van Raalte. Vanaf het Vital Centre aan de Hammerweg worden vrijdagavond 13 mei 2016 zowel 5 en 10km als 10 Engelse Mijl (16,1km) aangeboden. Tussen de Halve Marathon in Deventer in april en de Station tot Stationloop woensdagavond 25 mei, ook 10 Engelse MIjl, past Raalte goed.

In startvak Vital Centre 10 Mijl van RaalteNatuurlijk is een dag werken in Amsterdam Zuidoost en de onzekerheid of een uur speling voor eten en omkleden genoeg is bij de slechte punctualiteit deze week weer in de dienstregeleing van NS. Vanochtend nog een zwaan op het spoor bij Almere die de machinist van de intercity van Zwolle naar Duivendrecht niet wilde overrijden. Vanmiddag bij Diemen minutenlang stilstaan. Toch gaat het goed en sta ik met nummer 17 opgespeld voor 19u mentaal klaar voor de 10 Mijl van Raalte.

Henk-Jan selfie met inschijfnummer 17 op 10 Mijl van RaalteOm 19.10u worden de deelnemers van de 10km en 10EM tegelijk weggeschoten. De landelijke wegen ten westen van Raalte en het fietspad langs de Wijheseweg (N756) zijn de basis voor de route. De eerste kilometers is het parcours goed gevuld. Als de 10km lopers zich hebben afgesplitst, is het ieder voor zich en met grote gaten tussen de lopers. Hele stukken loop ik alleen, van tijd tot tijd ingehaald door mensen die laat op stoom komen en dan toch flink kunnen doorzetten. Ik houd het liever bij een zo constant tempo. De eerste kilometers gaan in bijna tot iets meer dan 5 minuten per kilometer, daarna zo tussen de 5:30 en 5:45.

De organisatie laat ons eerst een grote ronde lopen met twee stukken onverharde weg en stuifend zand. De behoorlijk aangetrokken wind is voelbaar, zowel in de rug als tegen. Er zijn waterposten en enkele DJ’s die eigenlijk veel te langzame mixen draaien. Op mijn oren de eigen Running on 160 bpm tracks afspeellijst van Spotify. De laatste kilometer verhoog ik de snelheid door grotere passen te nemen. Finish in 1:27:24 volgens Endomondo. De netto tijd volgens Mijninschrijving.nl is 1:27:09. Mijn eerste 10 Engelse Mijl bij de IJsselloop in Deventer 2014 ging in 1:30:09, de Stationloop 2014 in 1:28:25 en die van 2015 in 1:26:33. Geen PR, wel tevreden.

Teruglopend naar de auto spreekt een andere loper me aan en dankt me voor het fungeren als zijn ‘haas’ de laatste kilometers. Ach, zo dien je de medemens ook nog ‘s avonds op vrijdag de 13e 😉