Eerste Kennedymars Cuijk 2016: afwisselend en uitstekend verzorgd

posterKMCuijkDe eerste Kennedymars in Cuijk is zaterdagmorgen vroeg na anderhalf jaar voorbereiding werkelijkheid. Remy Levink, neef van Peter Levink, de organisator van de Kennedymars in Hengelo, verhuisde van Twente naar Cuijk onder Nijmegen, dat Vierdaagse wandelaars wel kennen. Gestaag liep het aantal inschrijvingen op, tot begin april al de limiet van 500 (!) deelnemers bereikt werd. Waar voor de ene Kennedymarsloper een start om 22.00u de norm is, trekt een dagmars zoals Sittard, Hengelo en nu Cuijk dus zeker een groot aantal deelnemers. Je mag maximaal 20 uur doen over de 80km. Voor mij is Cuijk de 9e Kennedymars sinds 9 augustus 2014, de eerste Kennedymars Hengelo.

Deelnemers klaar voor start Kennedymars Cuijk 2016 2Ik duik vrijdagavond om 18u mijn bed in na een dag werken in Amsterdam Zuidoost en wat tegenzittend treinverkeer terug naar Ommen. Om 2.30u gaat de wekker en in 1 uur en 20 minuten rijd ik soepel de 130km naar Cuijk, waar ik pal naast de startlocatie, het partycentrum De Bond, kan parkeren. De feestzaal zit al bomvol, terwijl nog veel wandelaars zich aanmelden, de routebeschrijving, een consumptiebon en controlekaart meekrijgen. Met Mari Smits en zijn vrouw Brigitte, chauffeur voor hem vandaag, klets ik binnen bij, waarna de stoet op aangeven van Remy Levink naar buiten trekt. Daar speelt een trompettist wat volksliederen en kunnen we om 5u aan de mars beginnen.

Cuijk – Linden (10km)

Zonsopgang boven Maas Kennedymars Cuijk 2016 1De eerste paar kilometers door de binnenstad en langs de Maaskade van Cuijk hoor je vooral Vierdaagselopers hun flash backs van de 4e dag ophalen. Mari loopt nog met me mee. Samen fotograferen we de zonsopgang boven de Maas en praten we bij. We passeren Cora Spruit, Marijke & Peter en Alfred Kling. Ook Mari lost al snel. Onze tempo’s liggen te ver uit elkaar. Via de nieuwbouw woonwijken Cuijk-Noord en Heeswijk gaan we richting de Kraaijenbergse plassen. Deze maken deel uit van de Beerse Overlaat.
Welkom Kennedymars Cuijk 2016 lopers voor 1e rust bij 't Loo in LindenTot 1942 stroomde bij hoog water het teveel aan water in de Maas direct binnendijks richting Den Bosch. In die tijd bestond het gebied uit grasland en oude rivierduinen. Grind- en zandafgravingen van de afgelopen 4 decennia hebben het landschap behoorlijk veranderd. Nu maken de omliggende gemeentes ‘er iets moois van’: recreatie, nieuwe natuur en begrazingsgebieden. Met Adriaan van den Dool loop ik een stuk op. Asfaltpaden maken geregeld plaats voor gras dicht langs het water, grindpaden en zand. Het deelnemersveld is behoorlijk uit elkaar getrokken, als de eerste rustplaats, Camping ‘t Loo in Linden wordt bereikt.

Linden – Beers (10km)

Zicht op plassen Kennedymars Cuijk 2016Het gaat verder langs de Kraaijenbergse Plassen, over kronkelende dijken als De Geest en Bungelaar naar het dorp Beers, waar in ‘t Wapen van Beers alweer bollen, koffie en thee en fruit klaar staan.

Beers – De Kuilen (10km)

Even bijtanken in Beers op Kennedymars Cuijk 2016Vanaf Beers loop ik door het natuurgebied De Hulsdonk, langs een natuurpad en over het door werklozen in 1939 gegraven Peelkanaal. Dan volgt het landgoed en Kasteel Tongelaar bij de Lage Raam. Vanuit de Tongelaar gaat de route naar het natuur- en recreatiegebied De Kuilen tussen Mill en Langenboom.
Appeltaart bij De Valkhoeve Mill voor Kennedymars Cuijk 2016Bij logement De Valkhoeve is een 3e rustpunt ingericht. Ik krijg er appeltaart en slagroom. De puike verzorging is echt opvallend!

De Kuilen – Sint Hubert (10km)

Schurende Schotse Hooglander in De Kuilen Kennedymars Cuijk 2016Het afwisselende landschap brengt de volgende etappe het sinds 2000 bij Natuurmonumenten in beheer zijnde natuurgebied Molenheide tussen Mill-Wanroij en Wilbertoord. Schotse Hooglanders grazen er. Bij Camping Van Rossum’s Troost in Sint Hubert rust ik met een eigen bol en wat drinken.

Sint Hubert – Haps (10km)

Richting Haps wordt een groot deel va het Duits Lijntje, een spoordijk, bedoeld om reizigers ooit via internationale verbindingen zonder overstap van Londen via Vlissingen naar Berlijn kon vervoeren. Mooie 19e eeuwse ambities, nu een voor wandelaars prettige ondergrond. Ik loop dit stuk op met twee jongens die hun best doen me bij te houden, maar toch moeten lossen.

In de Mariamolen buiten Haps word me een broodje knakworst aangeboden. Smaak gaat boven smakelijk uitzien. 

Haps – Beugen (10km)

Stuk spoorlijn bij voormalig station Haps Kennedymars Cuijk 2016In Haps kom ik wandelaars in omgekeerde richting tegen die één van de kortere afstanden die Levink c.s. voor vandaag ook aanbieden, lopen. Er volgt weer een stuk van het Duits lijntje richting natuurgebied De Vilt. Begin 20e eeuw is het veen van deze oude Maasarm vergraven. Halverwege deze etappe is nog een waterpost ingericht. Een halve liter water, desgewenst aangelengd met siroop, voor elke deelnemer. Heerlijk in het zonnetje!

Het 27 hectare grote Natuurgebied De Vilt waar onder andere de ijsvogel te zien is, bevindt zich op een steenworp afstand van het dorp Beugen. Aangekomen bij café en eethuis Baktaria De Aanloop word een patat met saus en drinken of snack met drinken aangeboden. Een medewandelaar die niet wil wachten, biedt me zijn bon aan. En dus combineer ik beide. Het warme weer vereist flink wat drinken, en wat warm eten is ook lekker. Een drietal Friese loopsters overlaadt de organisatie met complimenten. Dit is de eerste Kennedymars waar de verzorging zo uitgebreid, afwisselend en overdadig is. En nee, van wandelen val je zo niet af. Als dank laten ze een zak chips achter voor wandelaars met behoefte aan zout.

Ik wissel hier mijn schoenen en sokken. In het eerste paar zijn de voeten behoorlijk gevoelig geworden. Na de wissel loopt dat weer lekker soepel.

Beugen – Van der Valk Cuijk (15km)

Vriendin Remy Levink bij waterpost aan Maas Kennedymars Cuijk 2016Het groepje lopers waar ik bij loop, blijft constant en op korte afstand van elkaar, soms elkaar inhalend, soms kort ontmoetend bij een rustpunt. Vanuit Beugen lopen naar de Maasheggen, eerst door de Oeffelter Meent, langs de Maas. Dijken, achterland, zoals De Rijtjes, rivierkazematten, de brug naar Gennep: zo te zien geliefd bij andere wandelaars en fietsers. Ergens aan de dijk heeft Caroliene Broekmans, de vriendin van Remy Levink, de Reggefiber glasvezel verkoopwagen gestald voor een waterpost met weer een halve liter vocht voor de liefhebber. Aan het eind wacht het dorp Sint Agatha met het Kruisherenklooster, het oudste klooster van Nederland. Het is het enige middeleeuwse klooster dat de tijd van de Reformatie heeft overleefd en tot op de dag van vandaag wordt bewoond.

Op de Maasdijk krijg ik een Napeoleon aangeboden. Op het 68km punt is naast de dijk een rust bij pannenkoekenhuis De 7 dwergen ingericht. Ik heb geen honger, weet dat op 75km nog een pastamaaltijd wordt aangeboden. Voor eigen rekening pannenkoeken eten, laat ik aan me voorbij gaan. Het wordt zo wel een lange etappe, maar denk nog voldoende drinken bij me te hebben.

Welkom bij Van der Valk hotel Cuijk Kennedymars Cuijk 2016De etappe gaat door Cuijk over de Hapsebaan, over de A73 naar het dorp Vianen (niet die van de Lekbrug). De kwekerijen aan de Rotsestraat tussen snelweg en dorp geven wat te bekijken. Met 2 andere mannen komen we 2 meiden achter die nog altijd in lange kleren, met rugzak op, de ene zelfs op een soort crocs sandalen, géén Kennedymars lopers lijken, al beweren ze zelf wat anders. We hebben de meiden bij geen enkele rustpost gezien en lopen ze nu ook met gemak voorbij. Een beetje vreemd.

We gaan het Inspyrium voorbij, duiken bij Ewinkel de snelweg weer onderdoor en wandelen naar Hotel Van der Valk Cuijk. Daar maken in prachtige galajurken en pakken gestoken meisjes en jongens met glas of fles in de hand klaar om met een bus naar een feest te vertrekken. Oudere wandelaars merken op, dat zij net als wij ook weinig kleren aanhebben. Het voelt wel ongemakkelijk in een bezweet wandelkloffie tussen de feestkleren te manouvreren. Binnen is de cola voor eigen rekening, het pastabuffet van de organisatie. De man bij wie ik aanschuif, geniet van twee witbieren. Met nog 5,5km wandelen en een autorit terug te gaan, lijkt me dat voor mij niet verstandig.

Van der Valk  – De Bond Cuijk (5,5km)

Dom Cuijk Kennedymars Cuijk 2016 1Het laatste stuk slingert door de bebouwde kom van Cuijk richting de Maaskade, dan langs de dom, door het centrum, deels dezelfde straten als vanochtend vroeg terug naar De Bond. De man die me het bonnetje voor de snackbar heeft aangeboden, loop ik voorbij. Hij koos ervoor om ondanks een achillespeesblessure zijn 126e Kennedymars te lopen en vooral minder te rusten. Tja, ook een instelling. Bij de spoorwegovergang prompt een passerende Veolia trein, maar daarna komt er na 13 uur en 45 minuten een eind aan mijn 9e Kennedymars. Ik dank dit vooral aan de schoenen- en sokkenwissel op het 60km punt, dat me daarna weer soepel deed doorlopen. En het zoveel mogelijk op de maat lopen van muziek – wat blijven die Spotify afspeellijsten lekker! – helpt ook zeker door te stappen. Hele stukken loop je toch alleen, en dan heb je steun in welke vorm dan ook nodig, om niet in te kakken. En als derde beviel me de heuptas vandaag goed.


Henk-Jan met oorkonde Kennedymars Cuijk 1Met een medaille, oorkonde, gestempeld Kennedy Walker boekje en een kop koffie schuif ik aan op het terras, waar een paar dames me aanbieden met oorkonde op de foto te zetten, om de tevredenheid met het behaalde resultaat vast te leggen. Navraag bij de vrijwilligers binnen, leert dat er om 18.50u nog maar 26 deelnemers binnen zijn. Bij de eerste 25 eindigen geeft een goed gevoel, zonder er een wedstrijd van te hebben gemaakt of onderweg me al te zeer met tijdstippen en doorkomsttijden bezig te houden.

De 130km terug naar Balkbrug gaan weer soepel. Daar een douche, koffie, biertje en bed om uit te rusten. Complimenten aan de organisatie voor de geweldige verzorging, over het algemeen goede bepijling en de afwisselende route, zowel qaua bezienswaardigheden als ondergronden om op te wandelen. Voor een volgende editie zou eeen nadrukkelijker aanwezigheid van EHBO’ers goed zijn.

Andere verslagen van de Kennedymars Cuijk 2016