Twentse Kruistochten Rossum en Denekamp wandelen

Eik aan MekkelhorstUit de wandelgids Twentse Kruistochten staan vandaag weer twee routes op het programma. Met de kaart van het wandelnetwerk Twente (noordoost Twente) knoop ik de beide tochten aan elkaar. Een deel van de omgeving heb ik in augustus 2014 verkend. Ik parkeer vanochtend even voor 8u de auto aan de Grotestraat in het centrum van Rossum. Het is er uitgestorven deze 2e Pinksterdagmorgen. Het is de droog en zon schijnt. De voorspellingen zijn aardig, hoewel regenbuien niet uitgesloten worden.

Rossum – Roderveld (10km)

Mariakapel De Steeg Bentertsteeg RossumIn het kerkdorp Rossum bij de Plechelmus kerk is een Mariagrot en tegenover de kerk een Heilig Hart Kapel. De kerk zelf zou vanaf 8u open zijn, maar zit nog potdicht. Het kerkhof, waar een Calvariekapel staat, laat ik wezen. Ik verlaat het dorp. Het is zulk lekker zonnnig, dat ik mijmerend over de Kennedymars Hengelo die er in 2014 en 2015 een rustpunt had en de andere wandeling die ik zelf vanuit Rossum door noordoost Twente in augustus 2014 heb gemaakt, dat ik de 1e afslag rechts voor 3e afslag recht houd. Via de Mansboerweg loop ik alsnog naar de Mariakapel De Steeg aan de Bentertsteeg. Via hetzelfde route weer terug, een stukje door een bossage en langs een akker naar de Kroezenboom van Rossum met een landkruis.

Even tik ik Rossum weer aan, in het zicht van de pastorie bij de Plechelmuskerk gaat het oostwaarts naar het landkruis dat de familie Sanderink, bewoners van het nabij gelegen Erve Sanderman, wordt onderhouden. Reeën en hazen blijven leuk om naar te kijken onder het wandelen, zeker als ze zich voor je denken te kunnen verstoppen. Rustpunt ‘t Stekkie is dicht en hetzelfde geldt voor het verderop gelegen Erve Fakkert, waar aan de geparkeerde auto’s te zien duidelijk gasten verblijven. Op het kruispunt bij café ‘t Peuleke en de scouting Rossum staat een landkruis. Dan maak ik een doorgang door het Roderveld, sinds 1965 in beheer bij Natuurmonumenten. Hier zijn prompt meer wandelaars en fietsers te vinden. Bij het gereconstrueerde wachthuisje aan de trambaan van Oldenzaal Denekamp rust ik.

Roderveld – Mauritsbrug (10km)

Landgoed Het Everloo 4Ik maak een slinger door het natuurgebied Roderveld, langs vennen en over bospaden. Daarachter ligt het in 2005 door Natuurmonumenten aangekochte landgoed Het Everloo. De havezate, een bouwhuis uit 1704, is tegenwoordig een ‘all-in feestlocatie’, deze maandagmorgen gesloten. Een ooievaarsjong zit veilig op het nest op het puntdak. Ik verlaat hier de route van de kruistocht om door te steken naar Beuningen. Onderweg aan de Goordijk staat een landkruis, In lijn van de thematische route sta ik er kort stil: “Dit deed ik voor jou. Wat doe jij voor mij?”

In Beuningen staat een Mariabeeld voor de kerk van Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand, prijkt ze aan de gevel van de Mariaschool en staat ze in de Mariakapel aan de Schoolweg, buiten het dorpje op de es. Over de es terugbuigend naar Beuningen is het landkruis aan de doorgaande weg van Beuningen naar de Kampbrug over de Dinkel het volgende gemarkeerde punt. Via het Mauritspad kom ik zelf bij de Dinkel. Bij de Mauritsbrug, waar een kanon de geschiedenis in 1597, de bevrijding van Oldenzaal met slechts 3 kanonschoten vanaf hier, herinnert, rust ik. Over de beide kleine tenen drapeer ik vette watten om zo blaren dankzij de nieuwe wandelschoenen te voorkomen.

Mauritsbrug Beuningen – Molendijk Denekamp (10km)

Kerk DenekampLangs de DInkel slingeren blijft mooi. Het wandelnetwerk Twente, maar ook het Dinkelpad, Noaberpad en Twentepad gaan hier ook langs, kom ik bij de Kampbrug om over de Beuningerveldweg naar het Omleidingskanaal te lopen. Over het onderhoudspad aan de oostzijde stapt het lekker onverhard door het gras naar de stuw voorbij de Puntbeek. Bij Erve Bekboer staat weer een landkruis, verderop aan de Mekkelhorsterstraat ook één. Bij het Klöpkeshoes aan de Stroothuizerweg wil ik wel van het buitentoilet gebruikmaken, maar meer dan een sneak peek zit er niet in. De deur staat op een kier vastgeklemd. Net buiten de bebouwde kom van Denekamp staat de kapel Maria van Berghum. De kaart en beschrijving in de wandelgids zijn op het volgende punt niet consequent, maar op eigen kracht vind ik de Meester Mulderstraat, de volgende aanwijzing. De rust achter de St. Nicolaaskerk maakt plaats voor een Italiaanse braderie (Tutti Italia) in het centrum. Daar ben ik niet zo van tijdens een wandeling. Deze zomer liever weer het echte Toscane. De plannen om hier te rusten stel ik nog even uit tot verderop aan de Molendijk, waar – jawel – een Mariakapel staat.

Molendijk Denekamp – Rossum (6km)

Huize SingravenVanaf hier is de route eigenlijk eenvoudig, alsmaar rechtdoor tot in de Grotestraat van Rossum. Onderweg passeer ik landgoed Singraven met de havezathe (vanmiddag opengesteld om oude landwerktuigen te bekijken), de watermolen en houtzagerij en de vele wandelaars, auto’s en fietsers die hier opduiken. De Linderdijk is afwisselend wel en niet verhard. In het buurtschap Volthe, weer op de route van de kruistocht Rossum, staat een landkruis. Even vóór de entree van Rossum aan de Wiekerstraat nog een Mariakapel om af te sluiten.

De na de eerste testronde zaterdag opnieuw meegenomen GranVela® Conch In-ear Headphones geven vandaag geen hinderlijke onderbrekingen van de muziek meer. Ik vermoed, dat er zaterdag toch te vaak een gesp van de rugzak of rits van de has tegen de bediening van het audiodeel in het snoer zat. Het was genieten van de perfect zittende oorschelpen met extra steun, de warmte van het geluid blijft opvallend goed!
De hele tocht is het droog gebleven. Terug in de auto naar Hardenberg regent het behoorlijk. Beter overdekt van genieten 😉