Tanita Tikaram – Closer to the People

closer to the people

De Britse singer-songwriter Tanita Tikaram (de hits Twist in My Sobriety en Good Tradition van het Ancient Heart album uit 1988 ken je vast nog wel) bracht 11 maart via earMUSIC een nieuw studio album Closer To The People uit. Haar eigen band speelde ook met Van Morrison en John Martyn. Bobby Irwin, Martin Minning en Matt Radford pakten jazz, blues en R&B, waarbij Tanita’s stem ook goed past. Inspiratie haalde ze uit de biografie van de Amerikaanse jazz zangeres jazz singer Anita O’Day (1919-2006) die maar liefst 6 decennia actief was en zwaar verslaafd naar het leven hunkerde en een liefde voor muziek tentoonspreidde. De producers Angie Pollock & Goetz Botzenhardt verstaan hun vak. Met in december 2015 uitgebrachte lead single Food on my Table is een zwoele blues song beschikbaar.


De jazzy opener Glass Love Train houdt het semi-akoestisch met strijkers en achtergrondzang. Folksy blues in Cool Waters en The Way You Move. Zeker geen top-40 materiaal, de wat oudere jongeren zullen met jazz arrangementen in het titelnummer en de daarop geënte Gris Gris Tails en The Dream of Her meer waarderen. Subtiel blaaswerk, de zwier in plaats van het stampen.

Na het soulful Don’t Turn Your Back on Me is er nog eens jazz in Night is a Bird en een soul ballad op piano, cello en akoestische bas My Enemy ter afsluiting van 35 minuten speelduur.