Rabo-Oranje Wandeltocht rond Notter

Rabo-Oranje Wandeltocht rond Notter 017Wandelvereniging Ambulare uit Wierden organiseert deze zaterdag de 8e editie van de Rabo-Oranje Wandeltocht rond Notter. Er ging me donderdag bij de voorbereiding wel iets dagen bij de plaatsnaam, maar moest ‘m toch even weer opzoeken op de kaart van het wandelnetwerk Twente. Goed, voor niet-Tukkers: Notter is een uitgestrekt buurtschap ten oosten van de lijn Nijverdal-Rijssen. Als ik rond kwart voor 8 ‘s morgens aankom bij Theehuys Grimberg, de startlocatie, zitten er al enkele tientallen wandelaars binnen te wachten. Ingeschreven, buiten gewacht en GPS logger in de startblokken om vooraan bij het toegangshek net voor 8u de routebeschrijving en een appel mee te krijgen.

Grimberg – Pelmolen (10km)

Pelmolen Rijssen op Rabo-Oranje Wandeltocht rond NotterHet eerste stuk gaat zigzaggend over houtwallen, zandpaden en langs akkers over Grimberg, langs de Regge richting het buurtschap Zuna. Bij Nieuwenhuis bouwgroep in de stad Rijssen een bosrand in om vervolgens een stuk langs de Regge mee te pakken. Nee, niet met een voet-/fietsveer over, maar door tot de volgende brug en dan terug. Rijssen is dan onvermijdelijk weer even aan te doen. De eerste rust is bij de Pelmolen, waar de organisatie verbaasd is na 1,5u al 40km wandelaars te krijgen. Ik ben de eerste die een stempel krijgt.

Pelmolen – Ypelo (10km)

Brug over Regge Rabo-Oranje Wandeltocht rond NotterDe route pakt vandaag hele stukken Reggepad, Marskramerpad en Overijssels Havezatepad mee. Resterende stukken zijn veelal delen van het wandelnetwerk Twente. En toch heeft de organisatie doorsteekjes, randen van akkers en veel onverharde paden opgenomen. Asfaltwegen zijn soms nodg om te kruisen of een koppeling met een ander deel van het netwerk te kunnen maken. Eén 40km wandelaar loopt voor me; hij heeft niet gerust bij de molen. Langs de Midden Regge en Elsgraven, dan doorstekend naar de Boven Regge. De Ypeloweg wordt gebruikt om bij de Bornerbroeksche Waterleiding te komen. Een en ander is hier vergraven tot De Doorbraak om meer water in de streek te kunnen bergen. Ik volg het natuurgebied tot het buurthuis AkkerHus naast de school in het buurtschap Ypelo. Ook hier verbaasde vrijwilligers nu al aanloop te hebben. De koffie laat ik wezen, ik houd het bij mijn sap en een bol.

Vandaag heb ik de GranVela® Conch In-ear Headphones voor het eerst mee. De extra clip op de schelpjes houden ze perfect in m’n oor. Reguliere, niet met een sportbeugel voorziene koptelefoontjes vallen onder het wandelen snel uit de oren. Bij de GranVela exemplaren is de dynamiek van de muziek geweldig, de gevoeligheid van de het bedieningselement in het snoer pleziert minder. Hele einden gaat het zonder problemen, maar vaak zet een lichte aanraking de muziek direct stil of maant Android me de telefoon te ontgrendelen als ik een gesproken zoekopdracht wil uitvoeren. Een volgende wandeling opnieuw testen.

Ypelo – Ypelo (10km)

Rabo-Oranje Wandeltocht rond Notter 013Ik ben als eerste weg bij de rust. Het is nog altijd droog bij de 3e lus die me via de Eksosche Aa, een watervoeding voor de MIdden Regge leidt. We lopen over het erf van Wijngaard Baan in het buurtschap Rectum. De organisatie heeft ons een verrassing beloofd, maar dat is géén glas wijn. De vele jaagpaden staan vol onkruid. Ik ben wat dat betreft blij met de 10 graden frisser dan gisteren. De verleiding om in een korte broek te gaan was anders te groot. Wel waait het vandaag flink en dat maakt de schaduwrijke stukken van de wandeling tot eigenlijk net te fris. Als de zon schijnt, is het wel warm genoeg. Terug in het AkkerHus neem ik versgemaakte groentensoep.

Ypelo – Grimberg (10km)

Rabo-Oranje Wandeltocht rond Notter 020Ook de laatste lus loop ik vooraan, regelmatig wandelaars van kortere afstanden inhalend. Tussen de felle opklaringen door krijg ik driemaal een regenbui over me heen. In combinatie met de straffe wind komt de regenjas goed van pas. Het traject gaat langs het natuurterrein Dakhorst, een waterbergingsgebied van Vitens tot bij de afslag Almelo-West/N36 op de A35. Terug naar het westen richting de N350, door de fietstunnel ‘t Winkel die naast het in 2012-13 aangelegde ecoduct De Grimberg is aangelegd. Aan de andere kant wacht de organisatie met een ingelaste rust- en controlepost en de beloofde verrassing: een beker bowl. Een paar honderd meter verderop zit de tocht erop, tref ik nog eens verraste vrijwilligers die na 6,5u nog geen 40km wandelaar verwachtten. Volgens de routebeschrijving zou de tocht 39,95km zijn, mijn GPS gegevens tellen 1km extra. Een afwisselende, compact uitgezette tocht met slim hergebruik van rustposten.


Henk Kerssies heeft de 30km route gelopen. Zijn foto’s vind je op Facebook.