Kopermolenpad en lus Wiesel over de onbekende Veluwe wandelen

Landgoed De Ploeg WieselVandaag ga ik weer eens met Klazien wandelen. We doen dat vanuit Wiesel ten noorden van Apeldoorn. Het 13km lange Klompenpad Kopermolenpad ern de 15km lange lus in de gids Wandelen over de onbekende Veluwe van routemaker Rob Wolfs zijn hier uitgezet. Het is direct mooi en warm weer, hoewel voor vanmiddag in Overijssel code geel is afgegeven vanwege onweer, hagel en zware windstoten. Genieten zolang het kan dus.

Wieselseweg – Kopermolenweg (12km)

Kroondomein Het Loo 2Het is om 7.20u begrijpelijk nog leeg aan het eind van de Wieselseweg waar we de auto kunnen parkeren. In het Kroondomein Het Loo is het ook rustig. Met de voor tests meegenomen Eden verrekijker HD 8×25 spotten we enkele herten. Gras- en bospaden gaan op en neer. Links en rechts hebben wilde zwijnen de grond omgewoeld. Het lentegroen in de bomen en de bessenstruiken lager bij de grond ogen fris. Voorbij de Valkenberg tikken we bijna het gehucht NIersen aan, maar buigen naar het oosten af en verruilen de Veluwe voor het opener weidelandschap en bosranden, het domein van paardenhouders, minicampings, houthandels en -bewerkers.

De grasbaan tussen Windhoek en Wiesel was in de jaren ’30 van de 20e eeuw bedacht als tracé van de rijksweg 50. Een kilometer verderop zou Koningin Wilhelmina grond moeten afstaan van ‘haar’ Het Loo voor de te bouwen autosnelweg. Ze zette de grondaankopen stil. Uiteindelijk ligt de snelweg A50 niet ten westen van de Oude Zwolseweg, de Zwolseweg en het Apeldoorns Kanaal, maar ten oosten ervan. In 1977 werd het 32km lange stuk tussen Apeldoorn en Zwolle 42 jaar na diverse tracéplanningen eindelijk geopend.

Met het straatnaambord Kopermolenweg in beeld rusten we na 12km op een hek.

Kopermolenweg – Wenumse beek (8km)

Klazien langs water bij watermolen WenumHet Kopermolenpad gaat vanaf hier eerst een lus in de uitham van de Veluwe hier maken langs landgoederen De Ploeg, de Zandhegge en Kopermolen. Terug in het buitengebied van Wiesel steken we bij restaurant Le Triangle de Zwolseweg over en volgen de Wenumse Beek. Het terrein rond de voormalige Rotterdamse Kopermolen uit 1627 (het waterpeil staat hier 16.5m boven NAP), de nieuwe natuur verderop met weidebloemen, stepping stones over de beek en de spiegelende waterpartij bij de Wenumse watermolen. Het scheprad staat op het droge.

De sticker van Apeldoorn te voet valt me op. Voor de opening vandaag van wandelroutes vanuit en in de gemeente Apeldoorn ben ik ook uitgenodigd. Ik zie op Facebook bij het maken van het verslag, dat promenoloog Rob Wolfs de honneurs waarneemt 😉

Wenumse Beek – Wieselseweg (5km)

Henk-Jan op wandelpad bij brug Wenumse BeekOp het fietspad, dat over het voormalige spoortracé (de Baronnenlijn) van Apeldoorn naar Zwolle loopt, missen we een afslag richting de Papegaaibeek. Zijn het de fietsers of ruiters die ons afleidden? We besluiten gewoon door te stappen en met hulp van het Klompenpad routekaartje de weg terug naar de Wieselseweg te nemen. Het laatste eind langs het hek van het Prins Hendrikpark dat bij Het Loo trekt ergens een ingang te vinden, maar die is hier niet. De wolkenlucht wordt dreigender en Klazien vindt het wel best om de wandeling vandaag bij 25km af te ronden.

Voor wie het belangrijk vindt: de lus Wiesel van Rob Wolfs heeft 90% zandpadgarantie; het Kopermolenpad pakt verrassend veel geasfalteerde fietspaden en stukjes doorgaande weg mee. Mijn eigen slotstuk gaat eveneens over geasfalteerde fietspaden en stukken doorgaande weg.