‘Mijn’ Klazien en Saskia Hartmans hebben de als uitvalsbasis voor de 2016 editie van de Economentop de groepsaccommodatie De Toffe Peer aan de Dokter Larijweg tussen Ruinerwold en Oosteinde afgehuurd. Het jaarlijkse weekend weg met Hemelvaart voor de vriendengroep met aanhang sinds de studie Economie in Groningen, lichting 1989, kent naast diverse bekende elementen elk jaar weer verrassingen. De weersverwachting is goed, een hele verademing na de kille en regenachtige weken achter ons.
Woensdag 4 mei
Klazien is om begrijpelijke redenen vooruit met Henriëtte en Marianne en de Superb vol boodschappen, eigen bagage en twee fietsen achterop. Johan en ik fietsen zelf na een dag werken in respectievelijk Amsterdam en Oudleusen naar De Toffe Peer. Dat kan behoorlijk recht-toe-recht-aan. Over de Ossesluis aan het eind van de Koekangerweg zie ik het Eggedijkje als een hinderlijke onderbreking van het alsmaar rechtdoor rijden en ga even verderop rechtsaf de Eggeweg op. De pest is vervolgens dat ik alle paden hier in de regio intussen wel eens wandelend heb gezien en dus alles (her)ken. De verkeerde afslag leidt ons uiteindelijk naar Ruinen en vandaar naar Ruinerwold, een behoorlijke slinger extra die de maximaal 23km met 7km verlengt. Desalniettemin houden we het tempo hoog en hebben de komende dagen te werken aan het vertrouwen in elkaars navigatiekunsten.
Aangekomen bij De Toffe Peer zijn Remco & Ellie, Renze & Fieke, Ed & Henriet en Jos al van de partij en startklaar om met ons te eten. Goed plan. Later op de avond komen de eerste verhalen, de potjes UNO, Scrabble en Mens Erger Je Niet. Ik deel met Johan een tweepersoonskamer; Klazien met de meiden een driepersoonskamer in het centrale huis.
Donderdag 5 mei
Het is vandaag Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag. De zon schijnt uitbundig en ik start mijn dag met een ronde hardlopen door de omgeving. Anderen slapen uit of doen rustig aan met het ontbijt.
Voor het middagprogramma heb ik met afstandmeten.nl een (korte) wandeling uitgezet door Frederiksoord en Wilhelminaoord, twee (voormalige) kolonieën van de Maatschappij van Weldadigheid. Door eerst te wandelen door het Sterrebosch, langs de Westerbeeksloot, de oude en splinternieuwe – deels door crowd funding gefinancierde – koloniewoningen, de Hervormde Kerk en pastorie, de Koning Willem III Hoeve, Koloniewinkel en het dorpshuis, en dan bij Museum De Koloniehof de context en het verhaal nog eens multimediaal uitgelegd te krijgen, gaat de bezochte omgeving meer leven.
Terug in Ruinerwold ontdekken Jos en Ellie de skelters. Acuut wordt een re-enactment van de skelter-scene van de 2011 economentop in Nijemirdum in elkaar gezet. ‘s Avonds staat de traditionele kip/curry op tafel, waarna we de DVD van Navigate North 2016 bekijken. Ed en Jelle hebben in januari met Eds Toyota Hilux in 7 dagen 7.000km afgelegd op en neer naar de Noordkaap voor Stichting Wens op Wielen. Aan de puzzel van een impressionistisch schilderij van Monet wordt vanavond nog wel gewerkt. Vanaf vrijdagmiddag is de poging eruit te komen gestaakt. Sommige dingen gaan economen boven de pet.
Vrijdag 6 mei
‘s Morgens doe ik met Klazien op de fiets boodschappen bij de Coop Koetsier in Ruinerwold. Na de lunch neemt Jos het roer over. Staand op een picknickbank geeft hij de twee fiets- en drie autoteams instructies. Geïnspireerd door de poppenzoekopdracht in Wie is de Mol 2016, moeten we bij blauwe bebouwde komborden aanwijzingen zoeken. Aangekomen op het eindpunt van de route die voor elk team anders is moeten dan vragen beantwoord worden en uitgewisseld per WhatsApp. Met de gegeven antwoorden zouden we vervolgens Jos moeten kunnen vinden. En vanaf de gevonden locatie weer naar De Toffe Peer.

Dankzij de tip van Henriëtte heeft Jorrit de structuur van vragen en antwoorden snel te pakken. Zelf lever met Johan ik diverse antwoorden. Sites als rdwdata.nl, mijn eigen Flickr fotoverzameling en Jos’ website dafenz3.nl helpen. We hebben als eerste team door, dat Jos kunnen vinden op de Brink in Dwingeloo, nu de antwoorden een postcode en huisnummer bevatten. Onzeker over het exacte huisnummer (3, of…) stappen we alvast op de fiets. We kennen de Brink, we moeten – zo weten we – het verst fietsen en verwachten de economen in Dwingeloo dus echt wel te herkennen.
Terwijl wij via Gijsselte en het Dwingelderveld naar Dwingeloo koersen, discussiëren andere teams nog verder. Op de Brink 21, het terras van restaurant – bar De Riete, wacht Jos met enkele teams. Achteraf horen we van Johan, dat dit Jos’ stamkroeg is na afloop van de jaarlijkse Oldtimerdag Ruinerwold. Alleen het team rond Remco & Ellie en Jelle zijn zo leep geweest om op hun rust- en puzzelplaats eerst lekker te genieten van ijs en anderen te laten puzzelen. Ze komen we als laatste in Dwingeloo aanfietsen. Samen hebben we de grootste lol. Het bewaren van de WhatsApp chat is wel handig, gaandeweg de middag en avond laten economen al details weg, overdrijven anderen of praten hun keuzes goed die uit de chat historie toch anders lijken 😉
Na een sorbet hebben we nog honger. Ik trakteer op een zak oliebollen; de Hollandse Gebakkraam aan de overkant van de straat heeft met 20+ graden natuurlijk niet veel klandizie anders. Met de zak lijk ik op de Rattenvanger van Hamelen. Het drietal van Iris weet niet hoe snel ze bij me moeten zijn om als het even kan de eerste oliebollen te kunnen graaien. Ieder op z’n beurt 😉 Met deze (on)gezonde, maar lekkere maagvulling trappen we de fietspedalen weer aan om naar Ruinerwold te rijden.
Saskia en Henriet hebben ‘s avonds een stamppot en ovenschotel in de aanbieding. De avond besteden we traditioneel aan bingo en pubquiz. Ellie en Gerben blijven het goed doen als bingo-duo, terwijl Jorrit ditmaal met hulp van onze dochters een serie pubquiz-vragen in elkaar heeft gezet. Van de verplichte vragen over het koninklijk huis en Drenthe als provincie waar de economentop ditmaal plaatsvindt, muziek uit de 90’s en 2015-16, anagrammen en Griekse mythologie.
Zaterdag 7 mei
‘s Morgens ga ik eerst hardlopen, ditmaal naar het noorden, dus richting Uffelte mijn neus achterna.

Ja, het is fout, supertoeristisch en toch leuk. Je kunt op zo’n zonnige zaterdagmiddag in het Hemelvaartsweekend filevaren in of -slenteren langs de grachten.
Onze route gaat voor een groot deel over de Bovenwijde en de waterwegen in de rietvelden van Nationaal Park Weerribben – Wieden aan de oostkant. Hier ben ik zelf niet eerder geweest. De schipper geeft uitleg, de aanvullingen geven Renze en Fieke die hier met uitjes van de Doopsgezinde Kerk een rijk verleden hebben.
Om 17.30u zal slager Ard een warm en koud buffet komen afleveren bij De Toffe Peer. Een economische oplossing voor de behoefte aan een versnapering op een terras is geboden. Saskia verzamelt de behoeften zodat in één set de bestelling aan de ober doorgegeven kan worden. Klazien rekent direct bij opnemen van de bestelling af en reist uiteindelijk als eerste met een ploeg af naar Ruinerwold. Wij fietsen met een ijsje (alweer? ja!) op terug via Meppel naar Ruinerwold. De wind tegen valt mee, dat is wel lekker.
Saskia en Henriet hebben bij het afgeleverde buffet nog enkele groene salades klaargemaakt. We eten buiten van het binnen opgestelde buffet. De 2,5 literbakken vanilleijs van de Lidl, met kersen en slagroom als dessert maken indruk op de groep. Wij zijn het gewend thuis, dus kijken er niet meer van op. ‘s Avonds is het dan hoog tijd om het woensdag al geregelde hout met stoelen, koffiecreamer, drinken en een picknicktafel naar de Plaggenhut te verslepen als ‘kampvuurlocatie’. Sinds 2 jaar is Johan heer en meester over het vuur(werk) en de blast die je met koffiecreamer kunt verzorgen. De jonkies vermaken zich met lange grassprieten in een Zweedse fakkel.
Zondag 8 mei
Na het ontbijt maak ik nog een rondje op de fiets om wat gebouwen in de omgeving van Ruinerwold op de foto te zetten. Gisteren zijn we er in hoog tempo langs gereden van en naar Giethoorn.
We pakken de bagage in en halen de bedden af. Ik kijk de route voor vandaag na. Ik wil nu echt zo recht mogelijk terug naar Balkbrug. Zodra Johan wakker is en ontbeten heeft, stappen we samen op en rijden soepel – zo kan het ook! – in ruim een uur naar huis.
Het verslag van Jos Timmer geeft – met deels economisch hergebruik van mijn foto’s – zijn eigen(aardige) blik op de Economentop 2016.
Related Posts