Birdy – Beautiful Lies

birdy beautiful liesHet is amper 5 jaar geleden, dat Jasmine van den Bogaerde Skinny Love van Bon Iver coverde. Wat een groei heeft deze meid doorgemaakt sinds Birdy (2011) en Fire Within (2013)! Weg is het piepende, wat zeurderige stemgeluid.Birdy’s nieuwe plaat, Beautiful Lies, bevat in de deluxe editie maar liefst 19 liedjes. Niet verwonderlijk, dat de opener Growing Pains heet. De lead singles Keeping Your Head Up (inclusief remixes), Beautiful Lies en het door het productieteam TMS gearrangeerde Wild Horses laten wat zien van de diversiteit op het album. Een verademing tussen de met vocodors en muziek-uit-een-doosje opgepimpte tienersterren. “Just say what you want to say.” Jim Abiss produceerde Growing Pains en Shadow, twee akoestische pop songs, de laatste met zowel alt als etherisch hoge vocalen. De nu 19e jarige schittert in het door de Brit Steve Mac geproduceerde poppy Keeping Your Head Up en de power ballad getinte Hear You Calling  met een prima stuk pianospel.

Het producers duo My Riot zit achter de piano ballads Deep End, Silhouette, het hoopvolle meeklap-popliedje Lifted, Save Yourself en Unbroken. Muziek om in alle rust geconcentreerd naar te luisteren. Felix Joseph (Selah Sue, Jesse James Solomon) produceerde het ruimtelijk klinkende Take My HeartAl Shux (Jay-Z, Alicia Keys, Nas, Lana del Rey) deed Words en Romans (Naughty Boy, Mary J. Blige) het titelnummer. Oppervlakkig gezegd veel piano ballads, toch elk met een eigen signatuur.

De 5 extra liedjes op de deluxe editie zijn de ballads Beating Heart, de gitaar-pluk-song Winter, Give Up en het gevoelige Start Again. Op het krachtige Give Up na (TMS) zijn ze geproduceerd dooor Myriot. Een akoestische versie van Wings, de opener van Fire Within, sluit af. Mooi hoor!