Alastair Bonnett – Van de Kaart

vandekaartDe magie van plekken, voorliefde van Alastair Bonnett voor bizarre plaatsen, topofilie, staat centraal in Van de Kaart, eerder als Off the Map en Unruly Places in 2014 uitgegeven. 47 korte essays over even zoveel bijzondere plekken. Het Oude Mekka, dat voor de afwikkeling van de jaarlijkse pelgrimage geheel ontdaan is van niet ter zake doende historie. Of de Aralkumwoestijn in Kazachstan die het alsmaar slinkende Aralmeer vervangt. Je leest over de roemruchte micronatie Sealand op een voormalig boorplatform net buiten de territoriale wateren van Engeland, en over de enclaves-in-enclaves van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog, maar ook verder weg in India, de Chitmahals. Waar is de Plastic Soup en zou je erop kunnen wonen? En van wie is het luchtruim? Kamp Zeist, tijdens het Lockerbie Proces even Brits grondgebied, nu een locatie voor asielzoekers. Leer de piratennesten van Somalië kennen, of de vrijhandelszones op de luchthaven van Geneve. Wat moet je met de spookstad Pripjat, om de hoek bij de verwoeste kerncentrale van Tsjernobyl?

Verloren ruimtes, verborgen locaties, niemandslanden, dode steden, uitzonderingsposities, enclaves en afgescheiden naties, drijvende eilanden en plekken van voorbijgaande aard. Een aantal zullen je bekend voorkomen, de rest zal je verrassen. Wie weet krijg je sympathie voor de plaatsminnende medemens.

Over de auteur

Alastair Bonnett is professor Sociale Geografie aan de School of Geography, Politics and Sociologie aan Newcastle University in Groot-Brittannië. Bonnett heeft verschillende titels op zijn naam staan.