Wandelroute Westerkwartier rond Leek

Kerk Midwolde GroningenVandaag de 39km “megawandeling” in de serie Wandelen rond Roden, de wandelroute Westerkwartier deel 1. Deze afstand maakt mij niet benauwd. Voor veel anderen is dit wel “mega”, dat begrijp ik. De routebeschrijving klinkt veelbelovend en zal me op plekken brengen, waar ik met de Loop van de Drentsche Aa, het Drenthepad of de wintertochten van de FLAL nog niet eerder ben geweest. ‘s Morgens kan ik eerst weer ijs krabben in Balkbrug. Dan over de N348-A28 naar Tynaarlo en de rest binnendoor. Ik parkeer half acht de auto aan de Bosweg, het begin van de winkelpromenade van Leek, Groningen.

Nienoord – Tolbert (10km)

De mozaïek wandelbank bij de entree van landgoed Nienoord gaat als eerste op de foto. Deze verhalenbank is één van de vele in de provincie Groningen geplaatste social sofas, gemaakt in Winschoten.

Vorstelijk #wandelbankje @walkersbenches #leek #groningen #walking #wandeling #wandelen

A photo posted by Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) on


Het landgoed zelf is in ontwikkeling, zo valt me op bij geloof ik de 3e keer dat ik hier nu ben. De in zachtgele kleuren gestoken borg Nienoord wijkt qua uiterlijk nogal af van de andere borgen in de provincie. De huidige borg stamt ook uit de 19e eeuw, nadat in 1846 een brand de oorspronkelijke borg uit 1525 verwoestte. Tijdens het Hemelvaartsweekend van 5 t/m 8 mei zijn er Internationale stoom- en modelbouwdagen. Dat als tip van de dag.

Reflecties in Lettelberterdiep

Lettelberterdiep

Deze route gaat langs het Leekster Hoofddiep, de verbinding naar het Leekstermeer (het grootste meer van Drenthe), zonder het waterbergingsgebied De Onlanden te doorkruisen. De Hollandse luchten en felle zon maken het Lettelberterdiep fotogeniek. De skyline van de stad Groningen is al goed zichtbaar vanaf hier. Langs het diep loop ik naar Lettelbert en neem de Hoofdstraat naar Midwolde met de 12e eeuwse zadeldakkerk en Tolbert met opnieuw een karakteristieke kerk op een wierde. Hoewel het stuk ertussen de doorgaande weg volgt, zorgt de variëteit aan huizen en boerderijen aan weerszijden voor afleiding. Op een wandelbankje aan de voet van de kerk pauzeer ik een eerste keer en plak ik een blaar bovenop de grote teen rechts af, de erfenis van de oversteek Lelystad – Enkhuizen eergisteren met nieuwe wandelschoenen.

Tolbert – Coendersborg (10km)

Huis aan Mensumaweg Midwolde 2

Huis aan Mensumaweg Midwolde

Vanaf hier volg ik een groot deel van het Tolberter Tochtje, een Ommetje van het Gronings landschap. Aan de Mensumaweg zijn veel van de sociale huurwoningen uit begin 20e eeuw vervangen door nieuwbouw, sommige met behoud van de oude gevel. Het pad slingert achter de manege langs en komt weer uit op de Hoofdstraat. Vervolgens het onverharde Holmerpad langs de Tolbertervaart. Kleine huizen aan smalle repen akkergrond en weiland aan De Wissel en de Zandhoogte. Op de Carolieweg merk ik wat ‘verderop’ volgens de routebouwer Fokko van der Leest betekent: gerust 1-1,5km doorlopen.

Dan een bijzonder stuk door het landgoed Steenhuis. Een 1,5km lang schelpenpad tussen een bomenrij leidt naar het Iwema Steenhuis uit 1400 (de routebeschrijving stelt 1200 voor) in Niebert, een voorloper van een borg. Vandaar over ‘t Pad en Oudeweg, een schelpenpad slingerend door het landschap, over boerenerven en achter bebouwing langs tot in het dorp Nuis bij de 19e eeuwse Coendersborg. Dit pad is namelijk een deel van een eeuwenoude verbindingsweg over de zandrug tussen Marum en Tolbert. ‘t Pad is onderdeel van het Malijkse pad, één van de oudste voetpaden van Nederland. Op een wandelbank achter de borg rust ik weer.

Coendersborg – Zevenhuizen (10km)

Reflectie Jonkertjespad

Jonkertjespad

Het Coendersbos biedt meer kruisingen dan in de routebeschrijving is aangegeven. Ik neem één zandpad te vroeg en mag terug. Over het jaagpad langs de Veenwijk kom ik in Jonkersvaart. Via het verharde Jonkertjespad en Bolmeer komt de afwisseling met een ronde door het Nanninga’s Bosch en wat verderop het Harensche bosch, waar ik het slingerende linkerpad neem, over de duinen in het bos.

Wat kilometers asfalt dan om in Zevenhuizen uit te komen. Net buiten het dorp pauzeer ik langs de Molenweg tegen een boom aan. De donkere luchten komen nu wel dichterbij. Geen idee hoe lang ik het nog droog houd.

Zevenhuizen – Leek (9,5km)

Billie Turf in Zevenhuizen aan Hoofddiep

Billie Turf in Zevenhuizen aan Hoofddiep

In Zevenhuizen loop ik langs Billie Turf, het beeld dat eigenlijk De Beweging heet, maar naamgever van een jaarlijkse wandeltocht is. Op 18 juni 2016 kun je weer meedoen. De Stichting Wandelsport Zevenhuizen ligt op de walk of fame als 2015 ereburger. Ik doe aan het Hoofddiep de regenjas aan, maar die kan aan de Blauw gelukkig weer uit.

Asfalt verder tot het eind, wel jammer. Eerst het Wijkengebied, een groot veenontginningsgebied met 4 wijken (watergangen) parallel aan elkaar, verbonden door de straat Oostindië. Het wandelbankje net buiten het buurtschap Terheijl herken ik van eerdere wandelingen.  Bij Huize Terheijl staat de tuin vol narcissen en tulpen, een mooi gezicht.


De laatste paar kilometer gaan door het Drentse Nietap terug Groningen in naar Leek, waar de markt nog ‘in bedrijf’ is en veel mensen hun boodschappen doen.