School of Seven Bells – SVIIB

school of seven bells sviibJoey Belville van The Echoing Green en Pristina tipte me eind februari op de release van SVIIB, het nieuwe album van School of Seven Bells. In 2007 begon deze band als drietal met Alejandra Deheza (zang, gitaar), haar zus Claudia Deheza (toetsen, zang) en Benjamin Curtis (gitaar, zang, toetsen). In 2010 verliet Claudia de band en in 2013 overleed Benjamin aan kanker. Alejandra die vijf jaar met Benjamin een relatie had gehad, was met hem vóór zijn dood begonnen aan SVIIB, de opvolger van Ghostory (2012). Ja, rouwverwerking en een liefdesbetoon aan Benjamin, zonder vast te zitten in rouwbeklag.

Opener Ablaze is een krachtige synth pop song die me deed denken aan Revenge van The Echoing Green‘s laatste album In Scarlet and Vile. Andere oorwurm kandidaten zijn het etherische Signals en het aan de Noorse Susanne Sundfør appellerende Music Takes Me. Pakkende electropop is er in On My Heart. Lead single Open Your Eyes klinkt als First Train Home van Imogen Heap. Als je de tijd bedenkt, waarin “If I could go through this pain for you/ I would.” in A Thousand Times More geschreven is, stijgt de respect voor de dubbele laag in de popsong.

Gas terug in Elias, dat indrukwekkend memoreert “I’ll never understand why it turned out like this”. Liefde blijft en verlangt naar het weerzien, zo getuigt afsluiter This Is Our Time: “Every time, every night, we fall in love again”. Puntig en spelend met samples is Confusion. De met Justin Meldal-Johnsen geproduceerde plaat blijft in positieve zin hangen. Een gedenkwaardig sluitstuk van de band als groep.


Lees ook het interview met School of Seven Bells.