Runrig – The Story

      No Comments on Runrig – The Story

runrig the storyDe Schotse band Runrig weet me al sinds de jaren ’80 te boeien. Net asl de Simple Minds destijds brengen deze mannen een mix van pop en rock, Schotse volksliedjes en georchestreerde arrangementen. Perfect materiaal voor een soundtrack of sfeervol van te genieten. Met The Story is eind januari 2016 een nieuw album uitgebracht, een meer dan welkom laatste levensteken in de aanloop naar een Europese tour. Het afscheid na 40 jaar muziek en 14 studioalbums, aangevuld met een handvol live albums en evenveel verzamelaars zal zwaar vallen. Nog eenmaal het verhaal met blijdschap, verdriet en successen.

In opener c.q. titelnummer schakelt zanger en bassist Rory McDonald tussen Engels en Gaelic. De instrumentatie begint als soepele synth pop met een ontspannen ritme van drummer Ian Bayne, dat verder uitrolt in een typische Runrig melodie en meezing refrein en bijpassende doedelzak. “It will always be the story of life inside of me!”

Deze kracht houden de mannen vast in de shoegaze popsong Onar in opnieuw Engels en Gaelic. De sferische pianoballad Rise and Fall introduceert verderop een orkest en neemt met ruim 6 minuten de tijd. Dan een kort instrumentaal intermezzo Elegy, gevolgd door de softpop in Every Beating Heart.

Herkenbare Runrig gitaarpartijen en indringende zang in het up-tempo The Years We Shared. Na het elegante When the Beauty, waarin een Schotse reel heel slim verwerkt is tussen de gitaren, orgel en drums, terug naar de semi-akoestische 80’s rock in 18th July. Helemaal in Gaelic is An-Duigh Ghabh Mi Cuairt. Het dansbare The Place Where the Rivers Run heeft een sterk samenspel tussen gitaar, zang en accordeon. Somewhere (gaan we elkaar weer ontmoeten) sluit waardig af. Complimenten aan Runrig!