Projectmanagement Parade 2016: maak jij het verschil in betere projecten voor een betere wereld?

Welkom op de Projectmanagement Parade 2016Dinsdag 19 april organiseerde CKC Seminars met IPMA-NL de jaarlijkse Projectmanagement Parade in het NBC in Nieuwegein. Thema voor de 2016 editie was aansluitend bij de ambitie van de vakvereniging: maak jij het verschil in betere projecten voor een betere wereld? Fred Bons, voorzitter van de vereniging IPMA-NL opende de bijeenkomst door het thema op de mens te richten.

Transitie naar projectmanagement voor een betere wereld

Jan Rotmans, Hoogleraar Transitiekunde en Internationale Autoriteit op het gebied van Transities & Duurzaamheid stond de afgelopen decennia voor studenten, vakbonden, congresgangers en bestuurders. Hij schetste de overgangen van in de 19e eeuw ontstane instituties als zuilen, vakverenigingen en specialismen naar de 21e eeuw, waar het wij, de samenwerking, lokale inititatieven en coöperatie de maatstaf worden. Duurzaamheid, circulaire economie, robotica, 3D printers, disruptive technologies…..alle buzz words kwamen voorbij. En o ja, Rotmans had zicch de laatste dagen ook nog wat in projectmanagement verdiept.

De voorziene en al lang in gang gezette kantelingen zijn sneu voor de V&D medewerkers, de leden van FNV bondgenoten en de vastgeroeste projectmanagers onder ons. Of je baan over 10 of 20 jaar nog bestaat, is onzeker. Jan bracht voor mij geen nieuw, vernieuwend laat staan disruptief verhaal. Toch voelden de vakgenoten om me heen directer aangesproken, misschien toch de hete adem niet eerder opgemerkt, of nu het grotere plaatje ziende. Herhaling is de kracht van reclame.

Open Podium: Lean start-up community project

Manfred van Veghel, Managing Partner, Lead Trainer en Consultant, Oppidum wilde direct de door Jan Rotmans aangereikte principes toepassen. Uit zijn black box kwamen voor een helaas wat klein publiek niet alleen Playmobil-poppetjes, kaarsen en boeken als The Lean Startup van Eric Ries tevoorschijn, maar werd zo een Lean Startup, een lokaal recycled kaarsen productie- en verkoopinitiatief in Brabant uitgebeeld en toegelicht. Zo makkelijk en praktisch kan het zijn!

De aanpak van Canon Business Services om business én projecten over de hele wereld te managen; het overwinnen van uitdagingen

Mariska Veenhof, Sr. Engagement Manager bij Canon Business Services presenteerde de ontwikkelingen van Canon Business Services, de implementatie van Microsoft Office 365 Project Portfolio Management en projectmatig werken als praktijkcase.

Eigenlijk kwam pas na de eigenlijke presentatie de interactie goed op kwam. Als praktijkmensen zijn we namelijk altijd benieuwd naar het waarom, de obstakels en de geleerde lessen.

De veranderende rol van de projectleider in een agile-wereld: het belang van agile leadership

ING geldt in Nederland als voorbeeld van hoe een grote organisatie radicaal het roer heeft omgegooid en het projectmatig werken volgens PRINCE2 heeft verruild voor Scrum en SAFe, gebaseerd op het model, dat Spotify voor de eigen applicatieontwikkeling gebruikt. Op het IPMA congres in november 2015 had toenmalig CIO Amir Arooni (sinds 2016 overgestapt naar NN Group) nog bout beweerd, dat er voor projectmanagers geen plek meer is.

Jan Gastkemper, Senior Project Manager en Manager Business Analysts, ING, Paul van Wijk, Executive Coach, Trainer en Moderator en Jan Wognum, Organisational Change Manager, De Kernploeg namen ons mee in de praktijk van een road manager (als je projectmanagement overboord zet, moet je een andere vlag voor de lading plaatsen), de (on)veranderde werkzaamheden, de dankbare taak en daarvoor benodigde competenties en stijl van leidinggeven. Een nuchter, realistisch, confronterend, maar ook inspirerend betoog.

De lunch en andere pauzes heb ik gebruikt om met allerlei mensen weer bij te praten. Op de Parade is het toch een weerzien van vakgenoten uit de vele jaren projectmatig werken bij diverse opdrachtgevers.


De mode voorbij

Ariane Moussault, Director Project Management Office M&M, ASML, schreef in 2006 met collega’s Wegwijzer voor methoden bij projectmanagement. Dat helikopteren boven een methode, het broertje dood hebben aan het heiligverklaren van één aanpak, is nog steeds een krachtig wapen van Ariane. Terwijl in andere zalen de halleluja-verhalen over Scrum en Agile gepreekt worden, zocht Moussault de interactie met haar publiek op vragen als wat past wel/niet? Wat is er goed of slecht aan waterval? Waarin helpt een agile aanpak?

Zoals dat ook met PRINCE2 gebeurde, lijkt waterval, op het kind met badwater, een niet begrepen, veelal verkeerd uitgelegd, paradigma, dat een brede herwaardering verdient. Veel van de claims die agile aanpakken doen, zijn ook goed met een waterval-aanpak te bereiken, maar er zijn ook verschillen. Ken je ze? Begrijp je ze? En maak je zelf de keuze voor een geschikte aanpak om projecten beter te maken?

Wat is de kracht van een moderne projectmanager?

Wim de Gier, Senior Global Program Manager, LeasePlan Corporation N.V. nam een stampvolle zaal mee in drie onderwerpen die in een globaal opererende projectenwereld superbelangrijk zijn. Communicatie, waarvoor LeasePlan IBM Connections heeft ingezet, een hulpmiddel waarvan bijvoorbeeld ook Nationale-Nederlanden en ABN AMRO Bank gebruik maken om kennnis(hebbenden) te ontsluiten, vragenstellers en antwoorders met elkaar in contact te brengen en document management te faciliteren.

(Her)certificering als projectmanager bleek een eye-opener. 1,2% van de projectmanagers is IPMA gecertificeerd, miniem in vergeljking met andere branches. Op de vraag wie de ICB4 gelezen had, gingen welgeteld 2 handen de lucht in. Huiswerk dus. Eerlijk is eerlijk, ik heb het boekwerk als download op m’n laptop, maar nog niet gelezen. Volgens Wim is het een schitterend boek geworden. Ik ben benieuwd.

En dan zelfreflectie, al dan niet met een echte spiegel. Feedback vragen, transparantie, levensvragen, etcetera om je plek in de wereld, toekomstbeeld en zelfbeeld te schetsen.

Young meets Older

IPMA Young Crew en interessegroep Professie en Hoger Onderwijs gingen in het Open Podium in gesprek met studenten, young professionals, ervaren projectmanagers en opleiders. Aan de hand van stellingen over jong versus oud, hard en soft skills, mannen en vrouwen in projectmanagement vloog de tijd voorbij. Prima gesprekken, gefaciliteerd door Jessica van der Heijden (Interessegroep Professie & Hoger Onderwijs) en Jikke Voerman (Young Crew).

Ontwikkel je hersenen, ontwikkel wijsheid en maak het verschil

Prof. Dr. Margriet Sitskoorn, Hoogleraar Klinische Neuropsychologie en Director Top performance Lab, Tilburg University. Naast haar wetenschappelijke werk schrijft zij columns voor verschillende bladen, is zij een graag geziene gast bij tv programma’s (o.a. IQ quiz, Eva Jinek, Pauw en Witteman). Ook verschenen van haar hand de bestsellers Het maakbare brein, Passies van het brein en Ik wil iets van jou, jij wilt iets van mij. Recent verscheen van haar IK2, Ontwikkel de beste versie van jezelf. Margriet signeerde na afloop van haar keynote zelf in de Event Hall.

Nee, we kunnen niet multitasken. Margriet toonde hoe pijn en genotcentra in de hersenen geprikkeld worden, hoe vast we zitten aan patronen, en wat nieuwe prikkels doen en wat neuroplasticiteit is. Waarom? Om socialer te worden, consequenties van keuzes te overzien, empathie en sympatie te tonen.  Als frequent lezer van boeken over neurologie, neuroplasticiteit, gedragswetenschappen en de manier waarop hersenen ons gedrag beïnvloeden weinig nieuws.

Andermaal gaven andere bezoekers na afloop van de keynote aan veel te hebben opgestoken. Waar de sprekers van de sessies eerder op de dag elk een Tony Chocolonely reep kregen, beloonde Fred Bons Margriet niet met duurzaam geproduceerde chocolade. Uitstel van beloning, of de opmaat voor over de rooie gaan, zoals we als één van de bekende filmpjes met proefjes over beloning te zien kregen?

Die totaalimpressie kon onder meer op een muur uitgetekend worden als wandverslag. In de loop van de dag ontstond zo een verbeelding van de thema’s en boodschappen van de sessies.


En na nog wat laatste gesprekken was het tegen 18u ook weer tijd om met tram en trein (heel duurzaam, goed voor de wereld van nu en morgen) naar huis te gaan. Ik had vandaag de power bank, maar die was zelf niet opgeladen. Met alle fotografie en Twitter activiteiten op m’n eigen account en dat van @ipma_nl was het ‘s middags de batterij sparen.

In de trein daarom het als één van de 200 eerste Projectmanagement Parade deelnemers, gratis meegekregen boekje Agile: geschikt/ongeschikkt van KWD begonnen te lezen en beoordelen. Geloof in projectmatig werken, de projecten doen die echt wilt, bij je passen, het moreel kompas in de hand houden om projecten beter te maken en daarmee de wereld een stukje beter. Food for thought.