Newsboys – Love Riot

newsboys love riotMichael Tait drukt een steeds nadrukkelijker stempel op de sound van de Newsboys, waar sinds de beginjaren onder zanger/gitarist Peter Furler toetsenist Jeff Frankenstein het geluid bepaalde. Wat blijft is de gladlopende, op airplay gerichte poprock met onvervalste christelijk getinte boodschappen voor een groot publiek. Nee, je zult ook op Love Riot geen persoonlijke worstelingen of ontboezemingen aantreffen. Liefde als rode draad door de Bijbel en dus ook voor vandaag om uit te delen. Opener Crazy heeft dezelfde boodschap als Jesus Freak, de megahit van Tait met zijn vrienden Tobymac en Kevin Max als DC Talk in 1995. Jezus is je held (Hero) en in de meezwaaier Love Riot een pleidooi om Gods grote gebod van liefhebben serieus te nemen en de wereld ermee te veranderen van hier tot Tokyo.

De ballad Guilty getuigt van de ontvangen genade, hoewel het arrangement zo zoet is, dat ik snel wil doorschakelen. You Hold It All blijft in hetzelfde timbre, is een lofprijzing op Gods alomvattende kracht. Onderliggend doel zou zomaar opname in de uitdijende verzameling liedjes die je in de kerk kunt zingen, kunnen zijn. Vocaal anders, maar nog steeds een ballad is No Longer Slaves. Black gospel duidelijk uit het voorkeurslijstje van Tait. Het tempo gaat ook met Family of God niet omhoog, bevat enkele raps, maar is niet bijzonder genoeg om te boeien. Committed is een met electronica doorspekte bluesrocker, een “anthem I will be singing until the Kingdom comes.” De heren zijn toegewijd aan Christus. Herkenbare Newsboys rock vervolgens in Earthquake (lekker springen maar!) om daarna met ook zo’n Newsboys signature song What I Want Them To Say af te sluiten. Nog geen 38 minuten muziek, dat is wel mager.

Ik vermoed echter dat in Amerika het publiek voor de mannen nog groot genoeg is, hun goed nieuws show gepruimd wordt en hun doorsnee trouwe fan niet veel vernieuwing of verdieping zoekt.