Krentenbloesemwandeltocht Rode Kruis 2016 tussen Ommen en Dalfsen

IJskelder Ommen sluit Krentenbloesemtocht Ommen afDe Wandelafdeling van het Rode Kruis in Ommen organiseert elk jaar een Krentenbloesem wandeltocht vanaf paviljoen de IJskelder tussen een oude ijskelder en de plaatselijke ijsbaan. Op een of andere manier is het er niet eerder van gekomen deze tocht zelf te lopen. De gelkijknamige tocht in de Betuwe trekt duizenden, voor de 40km variant vanmorgen vroeg vóór 7.30u zijn enkele tientallen enthousiastelingen naar het Vechtdal gereisd. Later kunnen liefhebbers van 5, 10, 15 en 25km hun route beginnen.

Het Laer – Maneweg (10km)

Krentenbloesemtocht Ommen bij landgoed Het Laar

Landgoed Het Laer

Voor mij is het een kwartiertje rijden en parkeer ik de auto gewoontegetrouw op de P+R van station Ommen, alsof het een normale werkdag is. De routebeschrijving kan vandaag in de zak blijven, de bepijling en ondersteundende roze Vechtdalvierdaagse linten aan bomen is prima vandaag. De meegekregen appel komt later wel van pas. Ik wandel met de Track Seven Spotify afspeellijst van Seven FM op vanaf 7.30u eerst langs landgoed Het Laer om met een ommetje door het bos op de Zwolseweg uit te komen. Tot voorbij bungalowpark Uniek volgen we het fietspad, dit stuk maakt jaarlijks onderdeel uit van de Station tot Stationloop, 10 Engelse Mijlen hardlopen tussen de stations van Ommen en Dalfsen. Ik train na de in 2014 en 2015 meegedaan te hebben uiteraard nu voor de editie van 25 mei a.s.

Huis Vilsteren op Krentenbloesemtocht Ommen

Huis Vilsteren

De Vilsterseweg over de es langs de (Overijsselse) Vecht geeft ‘s morgens vroeg, ene zeker als voorhoede van de wandelaars de kans regelmatig groepen reeën te zien wegspringen, zoekend naar een geschikte schuilplaats.

Bij sportpark De Molenesch in de voetbalkantine Ons Mikpunt check ik of er echt een controle is. Controleposten worden vandaag regelmatig aangegeven, zonder dat de dienstdoende Rode Kruis vrijwilligers zich bewust zijn iets te moeten controleren. En dus ga ik verder door Vilsteren, waar de tuin voor Huis Vilsteren vol bloeiende narcissen staat. De route gaat over het Stuwepad slingerend langs een oude Vechtarm naar een splinternieuwe nevengeul en stuw Plaggemars die met een gelijknamig natuurpark ten zuiden van de Vecht is aangelegd als onderdeel van het project Ruimte voor de Vecht. Na deze stuw en de ‘oude’ Vechtstuw bij de campings aan de Oude Oever gaat het over het zandpad naar de Maneweg, waar ik in tegenstelling tot de andere wandelaars mijn rust neem.

Maneweg – Brinkweg (10km)

Uitkijktoren Vechtdal bij Dalfsen Krentenbloesemtocht Ommen

Uitkijktoren Vechtdal

Vanaf de Maneweg steken we de altijd drukke Hessenweg (N340) over om langs de Oude Hessenweg een stuk bos en agrarisch landschap mee te pakken. Diverse wandelaars blijven na 15km wandelen nu wel rusten bij het dit voorjaar na grondige renovatie geopende café-restaurant Roadrunner. Om de Landskroon en Oude Oever volgen, het Vechtdalpad over zandpaden aan de noordoever van de Vecht. Het glinsterende metaal en hout van de uitkijktoren contrasteert met de wolkenlucht. De route gaat ‘all the way’ richting Dalfsen. Voorbij de volkstuinen aan de Brinkweg met uitzicht op de Vecht pauzeer ik weer even. Ik wissel de muziek naar mijn dagelijks groeiende Hotspotify 366 2016 Challenge verzameling.

Brinkweg – Madrid (9km)

Bomenlaan Vilsteren Krentenbloesemtocht Ommen

Bomenlaan Vilsteren

De stad Dalfsen laat ik rechts liggen. Over de Blauwe Bogenbrug naar het station. In grand café Het Oude Station – eén van de locaties waar Klazien en ik 1 mei 1998 trouwfoto’s lieten maken – krijg ik na aandringen wel een stempel van de Rode Kruis vrijwilliger. Het spoor over en de es op. De lucht betrekt en de eerste buitjes melden zich. Kwestie van niet teveel van aantrekken en gewoon doorstappen. Ik moet lachen om de straatnaam De Uithoek. Goeddeels onverharde paden: De Houtmars, Diezerstraat (nee, niet de gelijknamige winkelstraat in hartje Zwolle) en de noordelijke rand van landgoed Vilsteren. Dan de Venneweg en Hessumseweg om bij café-restaurant-expo Madrid op het terras weer even kort te rusten. De 25 en 40km wandelaars zijn weer samen.

Madrid – Het Laer (11km)

Vernieuwd tracé Vechtdallijn na treinongeluk Dalfsen Het Lage Veld Krentenbloesemtocht Ommen

Vernieuwd tracé Vechtdallijn na treinongeluk Dalfsen Het Lage Veld

Na Vechtdalcamping Het Tolhuis kom ik bij de plek waar 23 februari 2016 een hoogwerker een Vechtdallijnen trein van Arriva schepte en liet ontsporen. De machinist van Arriva overleefde het niet. #dalfsen was trending topic op Twitter. Nu vallen de hagelnieuwe bedding voor de rails en de bovenleiding palen op, net als het woonhuis dat wel heel dichtbij staat.

De Hammerweg leidt weer naar een stuk bos. Het regent soms heftig, maar het is ook snel weer droog. Echt Hollands weer. Het spoor over, de Börrinkdijk verder volgend tot bij Huis Vilsteren. Hier komen de 15, 25 en 40km routes samen, en wordt het drukker, zij het met herkenbare snelheidsverschillen. Met wat klimmetjes gaat het weer verder door het bos. Pas bij het spoor weer open landschap. Even verwacht ik een ‘stukje beleving’ bij het naderen van een nieuwe koeienstal aan de Oude Hammerweg opgenomen te zien, maar er is niemand op het erf en het is al zeker niet de bedoeling door deze stal te wandelen. De Oude Hammerweg volgend tot aan de wagenrust op een boerenerf aan de Koedijk. Hier krijg ik gratis koffie en dat is na 36km wandelen best lekker!

IJs van Toscana Ommen als tractatie Krentenbloesemtocht Ommen

ijskelder – ijsbaan -> ijs

De laatste lus brengt me naar het Giethmenerkerkpad, het witte bruggetje over de Beneden Regge en linksom over de Wolfskuil en de gelijknamige groepsaccommodatie en natuurcamping. Wat verderop trakteert Toscana Ommen op een bolletje citroen- of vanille ijs. Het zandpad volgend komt elke wandelaar uit bij de ijskelder en het paviljoen bij de ijsbaan, waar ik om 14u klaar ben met de iets meer dan 40km wandelen en een medaille als aandenken krijg. Veel bekende stukken vandaag, maar ook zeker niet eerder bewandelde paden. Een afwisselende tocht, veel onverharde wegen door een in elk seizoen prachtig Vechtdal in Overijssel.