Clemens van Brunschot – Wie noemde haar zwak?

wie noemde haar zwakIn de aanloop naar het nieuwe boek Zinneling heb ik bij de bibliotheek de twee voorgaande titels geleend. Niet dat Wie noemde haar zwak? (2014) deel is van een serie, maar het is boeiend de ontwikkeling van de schrijver gevolgd te hebben bij het lezen van een laatste titel. Clemens van Brunschot presenteert met deze spannende psychologische roman twee zussen: Pascal en Paul Stark die beiden hun zwakheden en krachten hebben. Ongelukken en verkeerde keuzes uit het verleden en de ruimte in het hier en nu om verandering in je lot te brengen. Wat zou jij doen als je zus ontvoerd is richting Amerika en een paar noodkreten per email achterlaat?

Paula’s nieuwe onderkomen in San Antonio (Texas) met ‘haar’ Miguel als enige vrouw in een broederschap. Mannen die hun verleidingen moeten zien te overwinnen? En Paula die gedwongen wordt om haar naaktheid en dus kwetsbaarheid te tonen, de met haar opgesloten mannen verleidend of juist op afstand houdend? Zal ze aan het Stockholm syndroom leiden? En was dat naaktlopen niet toch al een hobby? Hoe serieus was deelname aan wicca? Is ze echt een spokenjager?

En dan Pascal die het aandurft haar zus te willen vinden, als een soort privé detective in het wilde westen. Als lezer vermoedt je dat er dingen misgaan, dat er vast een verrassende ontknoping zal volgen tegen het slot van het boek. Van Brunschot houdt me opnieuw geboeid tot het eind, knap inlevend in zowel de gevoelens van mannen en vrouwen, dagelijkse details beschrijvend die je in Engelstalige thrillers of romans niet (snel) zult zien. Gooi er een bak suspense, zoeken naar God, voorspellende dromen, ontspoorde relaties en ontembare vrouwen tegenaan en je hebt een perfect mengsel voor een plot dat je geen van de ruim 350 pagina’s verveelt.

Over de auteur

Clemens van Brunschot werd op 23 december 1954 geboren in Waalwijk, volgde daar gymnasium beta en studeerde sociologie in Tilburg, waar hij in 1979 cum laude afstudeerde. Hij woont tegenwoordig in Eindhoven. Hij doet graag aan yoga, tai chi, meditatie, hardlopen…en schrijven. Hij is uit eigen ervaring vertrouwd met een fiks aantal geestelijke stromingen en praktijken.