Anchor & Braille – Songs for the Late Night Drive Home

anchor braille songs late night homeAnchor & Braille is een project van Stephen Christian, dat al net zo oud is als zijn ‘echte’ band Anberlin. Waar de wat rustiger liedjes niet geschikt bevonden werden voor Anberlin, kwamen ze in het Anchor & Braille mandje en vice versa gold dat voor de stevige rock songs. Dat resulteerde in 2009 in Felt. Anberlin zelf is ter ziele, Christian leidt tegenwoordig aanbiddingsdiensten in een kerk in Alburquerque. Later dit jaar komt een worship album van Stephen Christian onder eigen naam. Nu eerst een volledig album Songs for the Late Night Drive Home, dat bij Tooth & Nail Records werd uitgebracht. Verwacht dus geen Anberlin 2.0 hier, maar wel het herkenbare Stephen Christian stemgeluid, ditmaal in een mid-tempo, behoorlijk met electronica opgedofte arrangementen, waarvoor de onbekende producer Brian Bernard uit Nashville verantwoordelijk is.

In 2014 werden Detroit Stab (nu track 2) en Fatal Flaw (#4) als singles uitgebracht, nu in de aanloop bij de ‘echte’ release van het album opener Watch You Burn. Synth pop tracks zijn er verder in Lower East Side en Nightfall. “It’s so easy for one to find the fatal flaws in everyone else/we never stare very long into mirrors/we’re under our own spells” Wat meer R&B vind je in Keep Dancin’. (terwijl het huis in de fik staat). Bij de titel Live Fast. Die Young verwacht ik punkrock, ofzo, maar krijg up-tempo synth pop. Chances is weer een ballad, Summer mid-tempo en afsluiter Still Looking, een George Michael achtig arrangement in electronica jas. Mocht je net als ik van zowel rock als synth pop houden, en zo mentaal wat makkelijker van het gebruikelijke Anberlin geluid kunt omschakelen, is dit OK. Ben je te gehecht aan de wilde jaren van Christian c.s., dan kan dit bedenkelijk klinken.