4e Driehoektocht wandelen vanaf speeltuin De Driehoek in Deventer

Bomen langs Wechelerweg DiepenveenVandaag organiseert de Wandelvereniging Deventer voor de vierde maal de Driehoektocht vanuit speeltuin en buurthuis De Driehoek aan de Rielerweg. Parkeren kan op het terrein van Go Ahead Eagles aan de Vetkampstraat. In 2015 deed ik deze wandeltocht ook. Toen ging de route richting Schalkhaar, Colmschate, Epse en Gorssel. De starttijd, 7u, bevalt goed en dus ben ik weer van de partij. Zo vroeg op de ochtend zijn slechts 20 40km lopers komen opdagen. Vanaf 8u starten de liefhebbers van 5, 10, 15, 20 en 30km routes.

Rielerweg – Waterdijk (12km)

Nieuwbouw op voormalig Thomassen en Drijver terrein Deventer

Nieuwbouw op voormalig Thomassen en Drijver terrein Deventer

Vanaf de Rielerweg lopen we eerst door de stadsvernieuwing die met straatnamen als Thom Tomassenstraat en Frits Drijverstraat de herinnering aan Thomassen & Drijver (T&D), de blik-verpakkingenfabrikant die in 1919 werd opgericht en waarin in mijn lagere schooltijd een klasgenoot een spreekbeurt over de blikfabriek en de vele blikjes die uit de Deventer T&D fabriek kwamen trots getoond werden. Met de groei van de fabriek werd de vraag naar personeel steeds groter. Eerst werden Drenten en Groningers geworven, daarna Spanjaarden en Italianen, en vanaf de jaren zestig ging men actief werven in Turkije. Het is één van de redenen waarom er sinds de jaren ’60 relatief veel Turken in Deventer wonen – de Koekstad heeft naast Rotterdam een eigen Turks consulaat – en zeker in de arbeiderswijken.

In 2002 gingen de leegstaande T&D fabriekspanden in vlammen op. Nieuwe koop- en huurwoningen ogen fris en krikken het aanzien van de tuindorp buurt op.

De route naar buitengoed De Kolk aan de Rielerkolk en de sportvelden van Rielerenk zaten in 2015 in omgekeerde richting aan het slot van de wandeling. Het routeverloop is vandaag verder anders. Bij het Overijssels Kanaal gaan we links langs het water naar de Nico Bolkensteinlaan om een ommetje door de nieuwbouwwijk Horsterhoek tussen het ‘oude’ Schalkhaar en De Vijfhoek van Deventer naar de Cröddenbrug te maken. Op de Oerdijk schuiven de 30km wandelaars aan. Langs het Kanaal verder en vóór het viaduct van de N348 links over het erf van een boer waar een waakse hond me toehapt. Bijzondere autoverzameling bij boerderij Spanjaardsdijk FrieswijkVlak vóór de Spanjaardsdijk een boerderij met verzamelingen plastic auto’s in de tuin en verkeersborden en -mededelingen aan de schuur.

Ik passeer restaurant Eten bij Pa & Ma. Onderweg naar mijn moeder in De Vijfhoek zien we de verwijzing vanaf de N348 elke keer, zonder eens dichterbij geweest, laat staan binnen geweest te zijn. Vanmiddag spreek ik met Klazien af binnenkort eens ‘bij pa & ma’ te gaan eten. Ik loop intussen ruim vóór op de andere 40km lopers. In het bos van landgoed Frieswijk tussen de N348 en Waterdijk ben ik vandaag voor het eerst. Wat verderop op het erf van een boerderij aan de Waterdijk heeft de organisatie de enige rustplaats ingericht. Er zit 12km wandelen op.

Waterdijk – Zonnenbergen (10km)

Oud Bouwhuis - voormalig koetshuis Frieswijk

Oud Bouwhuis – voormalig koetshuis Frieswijk

De route slingert over de es, langs het oude koetshuis van Frieswijk en bomenlanen naar de Frieswijkerweg om bij de rotonde op de Raalterweg naar de Hunneweg te leiden. Asfalt, klinkers en zandpaden worden afgewisseld. Constant zijn de fris groene bomen en boerderijen aan weerszijden. Via de Zonnenbergerdijk gaat het weer langs het Overijssels Kanaal. Na 10km houd ik m’n rust. De organisatie heeft ons als 40km wandelaars vanochtend de routebeschrijving van de 30km meegegeven. Ik heb dus geen ideee wanneer de volgende georganiseerde rustpost is. Een kwartet 40km lopers is bij de Waterdijk de rust voorbijgelopen (“We lopen even door naar de volgende rust”) – dezelfde mannen trouwens die vorige week tussen Ommen en Dalfsen ook amper pauzeerden – en zullen die pas op het 27km punt aan de Waterdijk zien.

Zonnenbergen – Tjoenerhof (10km)

Lipmansweg - Avergoorsedijk Averlo

Lipmansweg – Avergoorsedijk Averlo

Er is me één 40km wandelaar voorbij gegaan onder het nuttigen van een broodje kaas en halve liter vruchtensap. Regelmatig 30km wandelaars inhalend ga ik over de Wesselinksdijk en Avergoorsedijk, genietend van de Hollandse wolkenluchten. Over de N348 bij de School van Frieswijk naar de Waterdijk, waar anderen dan hun verdiende rust pakken. Na een toiletbezoek stap ik weer verder, vanaf nu weer onbedoeld op kop. Er volgt een behoorlijke slinger door de bossen van Averlo, langs de Sallandsche Golfclub De Hoek, om de begraafplaats Tjoenerhof heen. Ik pauzeer nog even kort op een boomstronk. Wandelbankjes tref je in deze contreien niet aan.

Tjoenerhof – Rielerweg (8km)

Let op lage hoogspanningslijnen Steenbrugge

Let op lage hoogspanningslijnen Steenbrugge

Over de erven Groot Veldhuis en Klein Veldhuis kom ik op de Raalterweg, waar ook veel wandelaars van de kortste afstanden lopen. Met 30km lopers mag ik nog een lus maken over de Wechelerweg richting Diepenveen, door het nieuwe Steenbrugger bos en het Zandweteringpark dat ten noorden van de flats van de wijk Keizerslanden is aangelegd. De Raalterweg wordt vermeden, de straten erachter bij het voormalige Sint Jozefziekenhuis, waar ik 10 juni 1970 geboren werd, brengen me op de Henry Dunantlaan. Is het de hele weg droog geweest, begint het hier prompt te hagelen. Capuchon op voor de laatste paar honderd meter achter De Adelaarshorst langs naar De Driehoek om me na 6 uur en een kwartier lopen over 40km af te melden. Een afwisselende route door het prachtige Salland.