16e Hof van Colmschatetocht wandelen rond Deventer

Wandelaars voor start bij Hof van Colmschate tochtDe Wandelgroep Colmschate organiseert vandaag voor de 16e maal de Hof van Colmschate tocht met start en finish in café ‘t Hof van Colmschate aan de Holterweg tussen Deventer en Bathmen. In 2012 liep ik deze tocht ook, toen werd een traject ten zuiden van de A1 bij Oxe en Dortherhoek aangedaan.  Voor de start hadden zich enkele tientallen wandelaars verzameld, om 8u te vertrekken. Het merendeel loopt de 20 en 30km, een kleine groep de 40.

De route gaat eerst achter Huize Salland langs, de Rodijksweg op. Even denk ik de 2012 route in omgekeerde volgorde te zien, maar gelukkig gaat het aangekomen op de Spitdijk aan de andere kant van het spoor verder, landgoed De Bannink over. Het mooie van zuidoost-Salland is, dat er vele kilometers onverharde paden liggen, dus kan ook een 40km tocht gerust meer dan 75% over zand- en grindpaden gaan. Via groepsaccommodatie / B&B Spijkvoorde, de Croddendijk en de Brandkoeleweg naar groepsaccommodatie Huis in ‘t Veld aan de Oerdijk. Aan het eind van de Zandbelterweg, aan de Spanjaardsdijk heeft de organisatie een rustpost op het erf van een boerderij ingericht met koffie, thee, zelfgebakken appeltaart en warme soep. We zullen hier 3x pauzeren. De eerste lus liep ik nog vlak achter Marjolein Wouters in haar knalrode jas van de Wandelvereniging Deventer, vanaf deze rust spreken we af verder samen te lopen. Wel zo gezellig!

De 2e lus van 9km leidt over de Koerskampweg en de Soestwetering (een wetering die bij de Holterberg ontspringt en helemaal naar Zwolle loopt) naar de rand van Lettele. Een bospad, de Oerdijk en de Butersdijk brengen ons weer terug op de Spanjaardsdijk. Toch her en der wat nieuwe paden gezien. Onderweg reeën, konijnen en hazen, maar ook hardlopers.

De 3e lus gaat via het Overijssels Kanaal naar het landgoed Zonnenbergen. We spreken kort wandelaars die een stuk Marskramerpad doen, en anderen die zich afvragen of met de pijlen inderdaad een parcours is uitgezet. Het verschil tussen groepsgewijs een etappe van een lange afstandswandelpad (LAW) doen of een 40km tocht lopen, is zoals altijd overduidelijk. Met de bomen nog niet in het blad zijn de landgoederen, bossen en de zandpaden langs het kanaal nog kaal.

Zelfbediening bij De Theepot langs Overijssels Kanaal Hof van Colmschate tochtHet 4e traject gaat vanaf de Spanjaardsdijk over de Zandbeltermolenweg naar de bijbehorende voormalige stellingmolen aan het Overijssels Kanaal. Opnieuw een stuk langs het kanaal, waar menig boer een Rustpunt in de tuin heeft voor de passerende fietsers en wandelaars, zoals op de foto De Theepot, tot de inlaat van de Soestwetering. Dan langs Piet Haverhoek recycling (de familie Haverhoek is zacht gezegd al decennia een begrip in Deventer, zich hier laten wegjagen door de gemeente zat er niet in) naar de Oerdijk. Vlak voor de bebouwing van de Vijfhoek rechts over het slingerpad langs de rietkragen en verlegde beek. De met bomen omzoomde Rielermatenweg maakt plaats voor het B.C. Koekkoekpad door de ‘schildersijk’ van de Vijfhoek. In plaats van het groen van het Gooikerspad volgen we de tot fietspad gedegradeerde, maar nog altijd met bomen begrensde Colmschaterstraatweg naar de Stationsweg om ‘t Hof van Colmschate even voor 14u na 37,6km wandelen alweer te bereiken. Samen hebben we het gemiddelde tempo van 6,32 km/u inclusief rusten fors gehouden, maar het liep gewoon lekker door. De beloofde lentedag viel wat grijs en kil uit. De momenten met zon waren karig. Al met al een mooie tocht door het buitengebied ten noordoosten van Deventer.