11e IJsselloop: Dimence Halve Marathon over bruggen en dijken rond Deventer

Henk-Jan met startnummer halve marathon IJsselloop 2016Ditmaal geen 10 kilometer of Engelse Mijlen, maar een halve marathon voor Niels Zondag en mij op onze jaarlijkse familiereünie bij de Deventer IJsselloop. Lieske houdt het bij 5km vandaag en Klazien 10km. We verdelen de krachten dus. Voor mijzelf is de halve marathon een relatief nieuwe afstand. Lieske daagde me in de kerstvakantie uit om deze keer samen in te schrijven voor de 21,1km. Die uitdaging ben ik aangegaan. Richttijd is mijn PR dat ik op weg naar de verjaardag van schoonzus Annie op 31 januari 2016 liep, 1u58m05s

Vanochtend was het nog kil (8 graden) en grijs toen we vanuit Balkbrug in Deventer aankwamen. De auto geparkeerd op de Beestenmarkt en lopend naar het Boreelplein om onze startnummers op te halen. Het is nog relatief rustig in vergelijking tot eerdere jaren bij de toen afgelegde kortere afstanden. Voorin, niet helemaal vooraan, in het startvak A (ik had per ongeluk bij het inschrijven aangegeven dat ik voor de 1u50m zou gaan in de geest van 2x10km à 55min = 1u50m). Wat aan de optimistische kant zal ik maar zeggen. Ik laat m’n jasje aan, lijkt me met oog op het buitengebied en nog afwezige zon prima. Apart, dat eind december 2015 op de Brink tot Brinkloop bij dezelfde temperatuur in dezelfde kleren gelopen kon worden.
Start halve marathon IJsselloop 2016
Henk-Jan op dijk tijdens halve marathon IJsselloop 2016 DeventerZonder af te tellen klinkt om 11.15u het startschot en rennen de 336 deelnemers weg direct de Wilhelminabrug over naar de Worp. Het Worpplantsoen, de dijk over naar Dijkhof, daar geen 180 graden draai meer, maar buitenom over het fietspad. Dan langs de kwekers en het spoor de eerste draai om De Hoven weer op te gaan en het fietspad over de spoorbrug te pakken. Dan door het Noordenbergplantsoen en langs de Welle. Op diverse plekken moedigt het publiek op naam aan, spelen dweilorkesten of zijn fotografen actief. Dat blijft stimulerend werken!

De eerste maal bij de Zandpoort rechtdoor door de Bokkingshang – de blik naar voren natuurlijk, focus Henk-Jan 😉 – om de Wilhelminabrug weer op te draaien. Een snelwandelaar met O-benen en Race Walking t-shirt sjeest me voorbij. Eenmaal weer op de dijk langs de IJssel na de Worp komt Niels langszij. Henk-Jan en Niels na afloop van halve marathon IJsselloop op Brink Deventer 2Hij is achteraan in vak A gestart en bekent te hard gestart te zijn. Anyway, hij blijft me vanaf hier zo’n 100m vóór. Mijn moeder, zus Lieske, nichtje Feline en Niels’ ouders hadden zich strategisch bij de spoorbrug opgesteld, zodat ze ons 4x konden zien. Verderop komt een blinde hardloper die met een stuk afzetlint aan z’n begeleider verbonden is me voorbij. Je ziet zo wel wat 😉 De rechtervoet die me 1 april op de halve marathon training behoorlijk last bezorgde, houdt zich vandaag gelukkig aan z’n rol. Wel meldt de maag zich aan de Noordenbergsingel. Een hap van de meegebrachte fruitreep helpt. Dan nog een laatste kilometer over de Welle om te finishen op de Brink. Speaker Henk Borgmeijer neemt alle tijd om me aan te kondigen als ‘de man uit Balkbrug’, heeft mijn oude PR van 51m49s op de 10km (Brink tot Brinkloop december 2015) bij de hand (ook dit PR is rond lunchtijd aangescherpt tot 50m39s) en moedigt het publiek aan voor me te applaudiseren. Dat is leuk binnenkomen! Eindtijd is 1u52m42s, goed voor een 184e plek en die van Niels 1:51:34.

Startvak IJsselloop 2016 voor 5km afstand op Houtmarkt Deventer 2Klazien is intussen gestart op haar 10km en voltooit deze in 1u1m55s. Lieske doet de 5km in 27m41s. Bij de uitslagen duikt nog meer familie op. Femke van der Klis uit Amsterdam heeft de 10km gelopen in 1u32m17s. Volgend jaar zijn we op 9 april hopelijk weer van de partij.
Sinds een tijdje ben ik afgestapt van de grijsgedraaide podrunner 160bpm podcasts van DJ Steveboy. In plaats daarvan gebruik ik een eigen Spotify afspeellijst Running on 160 bpm tracks met liedjes die rond de 160bpm zitten. Natuurlijk mag je de afspeellijst volgen en gebruiken bij je eigen trainingen.