Verslag Kennedymars Klarenbeek 2016

Wandelaars Kennedymars Klarenbeek kruisen spoor bij station KlarenbeekDe Kennedymars Klarenbeek 2015 is me goed bevallen, en daarom schreef ik me tijdig in voor de 2016 editie, de vierde die WS78 organiseert. Deze Kennedymars kent vier lussen van elk zo’n 20km. Waar in eerdere jaren de volgorde nog wel eens werd omgehusseld, is er ten opzichte van 2015 voor gekozen de 4e lus voor 75% om te gooien. Wel is er nog steeds een rust op het emplacement van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in Beekbergen. In de afgelopen week kwam ik in contact  met Ina van Zandwijk uit het Overijsselse De Krim. Carpoolen naar het Gelderse dorp is dan wel net zo handig. Vrijdagmiddag lukt het om nog enkele uren te slapen na 6 uur thuiswerken. De weersvooruitzichten zijn goed. ‘s Nachts vrieskou, overdag tot 10 graden boven nul, droog en zonnig. Prima weer voor een lange afstandswandeling.

Aangekomen in het MFC Klarenbeek tegen half tien gaat het inchecken snel. Er is geen na-inschrijving voor mooi-weer-lopers, dus dat scheelt in de logistiek. Remy Levink en Cora Spruit zijn ook van de partij. Zoals gebruikelijk worden jubilarissen in het zonnetje gezet met felicitaties, applaus, medailles of oorkondes. Streep 22u zet buiten de stoet wandelaars zich in beweging om wat verderop buiten in het donker de routebeschrijving voor de eerste lus mee te krijgen. Remy en Cora zijn we direct kwijt en zien we onverwacht pas na de finish zaterdagmiddag terug.

Lus 1: Wilp-Achterhoek (20km)

Wandelaars wachten op start Kennedymars KlarenbeekHet eerste uur gaat het wandelen en kletsen op volle snelheid. Over voornamelijk verharde wegen en fietspaden zigzagt de route via Thermen Bussloo, de VAR vuilnisbelt, over de A1 naar kaasboerderij Den Hoek in het buitengebied van Wilp-Achterhoek, waar warme chocolademelk en een blokje kaas wordt uitgedeeld. Daarna een kleine lus van circa 5km rond het buurtschap. Het hele blok van tientallen eerste wandelaars mist de controlepost die blijkbaar in het duister achter een bruggetje over de Grote Wetering verscholen zat. De claim van de organisatie in de laatste nieuwsbrief: “Precies halverwege deze lus treft u onze controlepost aan, die u niet kunt maar vooral niet MAG missen! “ Eén van de organisatoren die in de nachtelijke uren met zijn achter onverlichte (!) fiets de wandelaars begeleidt, staat in de 2e rust in Den Hoek te beweren, dat we zo geen Kennedy Walker stempel of oorkonde krijgen. 2km teruglopen voor een stempel doet geloof ik niemand.

Het inspireert de wandelaars in de komende kilometers om veel grappen te maken, plannen te maken om ons gelijk te halen bij de organisatie en met de van de Kennedymars Winterswijk – Arnhem bekende Brabantse popmuzikant die wandelen en fluitspelen combineert, marsliedjes rond ‘controlepost’ en ‘stempeltje’ te oefenen, waarna hij versnelt en onze groep achter zich laat. Positief aan deze lus, is dat de in 2015 nog opgenomen saaie rondgang over het bedrijventerrein Ecofactorij verruild is voor het volgen van het fietspad langs de Grote Wetering. Na 20km terug in het MFC Klarenbeek snapten de daar aanwezige vrijwilligers ook wel, dat als tientallen wandelaars een controlepost missen, er iets aan de hand is. De eerste stempel wordt dus gewoon gezet.

Lus 2: Klein Amsterdam (21km)

Rustpunt Gravernstraat 31 Voorst Kennedymars KlarenbeekDe tweede lus start ongelukkig. De routebeschrijving gaat zoals gebruikelijk in de broekzak. De ogen zijn in het donker gericht op de pijlen en voorganger(s). En dus lopen in de bocht de op de pijl aan de overzijde van de N789 de Woudweg in, volgen later de Beekbergse Beek tot we na een poos geen pijlen meer zien. Tja, dan komt wel de routebeschrijving van pas, ontdekken we dat we totaal verkeerd zitten, en kunnen terug. We hadden dus niet de N789 moeten oversteken in de bocht, maar rechtdoor. Nu hebben we een stuk van lus 4 gelopen. Niet handig bepijld en ja, wij hadden de routebeschrijving vooraf moeten bekijken. Nu zijn we 3,5km extra onderweg.

Een vader loopt met zijn twee zoontjes van 13 of 14 jaar de 40km nachtmars. De behandeling van de tieners is echter snoeihard en voor iedereen hoorbaar. Ze moeten niet zeuren, hebben bewezen 40km met twee vingers in de neus te kunnen lopen, dus dat moet vannacht ook zo. Fysiek en pedagogisch niet verantwoord. Het traject is hier hetzelfde als vorig jaar en leidt naar de bijzondere verlichte, sfeervolle rustpost achter het huis van de famliie Koerts aan de Gravenstraat in Voorst. Bouillon en speculaas voor we verder trekken, donkere onverharde paden in. In 2015 misten we hier bijna de onverlichte controlepost. Nu is de verlichting in orde en een 2e stempel binnen. Ook de 2e rust op deze lus is bij Koerts, nu met een broodje knakworst en bouillon. In nog donker Klarenbeek terug wacht om 6u een ontbijt (broodjes, tomatensoep en karnemelk). De voeten houden zich goed.

Lus 3: Gietelo (20km)

Zon komt op bij rustpunt Voorst Kennedymars KlarenbeekBuiten is het licht aan het worden. Snelwandelaars komen ons tegemoet. Zij hebben nu al de 3e lus afgerond. De 3e lus is in vergelijking met 2015 in omgekeerde richting. Dus eerst door landgoed Beekzicht naar landgoed De Poll., waar een broodje ei en koffie geserveerd wordt. Dan een fraai stuk onverhard door het buitengebied van Voorst, over de Bandijk naar de ruïne De Nijenbeek en terug over de Jsseldijk, waar een controlepost is ingericht. Opgaande zon boven met rijp witgekleurd gras, glinsterend water in kolken en rivier laten de fotocamera prachtbeelden vastleggen. Bij de 2e doorkomst op het rustpunt zijn de pannenkoeken op, maar is er wel snert en speculaas. Op ca 3 kilometer voor het einde van deze lus loopt u door het enige openbare kabouterbos van
Nederland, het Klarenbos genaamd. Tegemoetkomende hondenbezitters vragen ons of wij de kabouters zijn. Natuurlijk, mijn naam is Paulus.  In het MFC wissel ik sokken voor de laatste lus.

Lus 4: Lieren (20km)

Zoals gezegd is de laatste lus anders ingericht. Bekende delen als de omtrekkende beweging over de Beekberger Enk om bij de eerste rustpost en die is ingericht bij de VSM (Veluwse Stoomtrein Maatschappij) te komen. Er wordt aan allerlei treinen gesleuteld. Ook hier is de controle in een treinstel op spoor 1 zichtbaarder dan in 2015.

Beekbergerwoud Kennedymars Klarenbeek 2Nieuw is dan eerst het Beekbergerwoud; dat is een “oerbos in ontwikkeling” natuurgebied van Natuurmonumenten. Tot 1870 was dit het laatste stukje oerbos van Nederland. Eind jaren ’70 kocht Natuurmonumenten het en maakte de voor landbouw ontgonnen gronden weer woest. Vlonderpaden, stepping stones en zandpaden langs rietvelden, poelen en een uitkijktoren zijn weer heel wat anders dan een bos of bebouwde kom. Afwisselend helpen Ina en ik Sandra Joosten die de 20km route volgt, maar niet alleen over de stepping stones durft. Terwijl ik bij de fruitpost aanga, loopt Ina door. Dat levert mij vervolgens bezorgde opmerkingen van medewandelaars: “Ben je je helftje verloren?”. Hoezo voorbarige conclusies trekken?! We zien elkaar bij de door de organisatie ingtebouwde verrasssing, een gang door het weiland en koeienstal van boer Schoenaker met een Campina promotievoorraad Fristi, Chocomel en Dubbel Friss. Beetje naïef van de organisatie om in de nieuwsbrief te schrijven: “U krijgt daar een bijzondere ervaring voorgeschoteld. Ik ga nog niet verklappen wat het is, maar slechts weinig wandelverenigingen bieden iets dergelijks aan. Maar met de instemming van boer Schoenaker is het ons gelukt!” Kom nog eens wandelen bij de Tocht om de Noord, Kennedymars Fryslan, Fivelstadtocht of Gramsberger Torentocht en het aantal malen dat je Campina dranken krijgt aangeboden is meer dan je verdragen kan!

Heftig sluitstuk van de mars is het Grenspalenpad, een schouwpad langs de Grote Wetering (hier in tegenstelling tot Wilp-Achterhoek niet meer dan een sloot). Twee van die zandstenen palen uit 1750, die destijds de grens aangaven van Heerlijckheid Het Loo passeren we, hoewel alleen de laatste opvalt. De laatste kilometer met Molen De Hoop weer in zicht gaat gemakkelijker. Mijn 8e Kennedymars is succesvol afgerond.


De gps logs bij elkaar genomen geven 87,63km wandelen aan. Ja, er zit wat navigeren door het MFC Klarenbeek bij, maar dat deze stevige tippel tot 13.55u duurt, verwondert niet. De 80km zelf zou in 14u50m afgelegd, een 10 minuten trager dan mijn PR, en dat is met veel hobbelige kilometers in de laatste lus, waar de snelheid flink onderuit gaat, niet gek.

Zie ook: