Schiller – Future

      3 Comments on Schiller – Future

schiller future„In der Zukunft liegt die Kraft für Träume.”. Schiller, het geesteskind van Christopher von Deylen wil met de opvolger van Sonne (2012) de blik vooruit houden, in plaats van via social media alleen maar in het vandaag te leven. In Los Angeles en in de Mojave woestijn nam hij de liedjes op, die als filmcomposities werden bedacht en uitgewerkt. De eerste reacties die ik las van trouwe fans in de Schiller groep op Facebook waren daags na de release niet onverdeeld positief. Schiller zou alleen de commercie laten tellen, reizigers verliezen op zijn tocht en zich richten op electropop. Tijd om eerst eind februari, begin maart een aantal malen het hele album, met ruim 70 minuten en 17 tracks toch een hele zit, te beluisteren.

Het Willkommen is ditmaal voorzien van een uiterst opgewekte boodschap van de Duitse stemactrice Franziska Pigulla die haar positieve toekomstdroom vol liefde en geluk op aarde deelt, overlopend in The Future I + II, met de nu 18-jarige zangeres Kéta Jo McCue. Ambient, chillwave zo je wilt, met intens drumwerk om de spanning op te voeren. Een pulserende drumbeat en setting die je eerder bij Chicane verwacht vormt het decor voor The Future III. De ruim vijf minuten durende track in het drieluik brengt verschillende sfeertekeningen op toetsen en computer tot leven.

Songwriter en producer Sheppard Solomon is de eerste mannelijke vocalist op het album in het U2 meets europop getinte Sweet Symphony (My Heart Beats Again). Met bijna 7 minuten veel te lang voor een top-40 notering. Ik zou me niet verbazen, dat hiervan een radio-edit verschijnt en wat remixes. Dan de lead single, Paradise met de 23-jarige Duitse zangeres Arlissa Ruppert, andermaal chillwave. Een typische Schiller track met doordachte ritmiek, onderkoelde gitaarlijnen en synthesizers is het 6:31 klokkende Schwerelos.

Na de korte instrumental Zwischen Gestern und Morgen het tweeluik Once Upon A Time, met – ook nieuw voor Schiller – een krachtige harmoniezang van de Amerikaanse Windy Wagner, Samantha Nelson, Carmel Echols en Chaz Mason. Alle ruimte voor synths, slagwerk, geluidseffecten en herhalende patronen op een ogenschijnlijk retro 80’s meets Tycho bedje. Voor de ballad I Breathe is Cristina Scabbia, één van de zangeresse in de Italiaanse gothic metalband Lacuna Coil aan de microfoon te vinden. Cross-over is dan zachtjes uitgedrukt. Von Deylen gaat zelf los in het instrumentale ambient Mirai, mij met ruim 5 minuten te lang om boeiend te blijven. Arlissa is terug voor de zang in het dansbare Not In Love, zonder meer radiovriendelijk en een oorwurm in spe. De Fin Samu Haber is te gast in Save Me a Day, dat alles heeft om een vocal trance nummer te worden, maar nu zich inhoudt en vooral een luisterlied is geworden. In alle rust neemt de piano het over in het instrumentale Die Nacht gehört uns, dat zich verderop ontvouwt als ambient. De Australische normaliter vocal trance liedjes inzingende, 27-jarige Emma Hewitt zingt Looking Out For You (Against The Tide) een mid-tempo track van overtuigende kwaliteit. De Canadees Tawgs Salter sluit de rij samenwerkingen af in het dromerige For You.

De Deluxe editie heeft een extra disc met concertopnamen en videoclips van The Future, The Wait is Over (een niet op de audio CD meegenomen ballad met Kéta) en Featurette (een interview met Kéta, Samantha Nelson, Chaz Mason en andere vocalisten, en beelden van de making of Future). Van de Opus registratie in Berlijn staan Opus: Exposition, Desert Empire, Reverie, Oasis, Ultramarin en het Berlin – Moskau in de speellijst.  Live opgenomen in het Colosseum in Essen zijn opnamen van Desert Empire, Ruhe, Ultramarin en Berlin Moskau, Swan Lake, Das Glockenspiel en Opus: Reprise. In de toenmalige O2 World Berlin (nu Mercedes-Benz Arena) werden opgenomen Lichtermeer, Schiller, Berlin – Moskau en Einklang.

Net als elk ander Schiller album kost het tijd om de diversiteit en muzikale lagen te doorgronden. Kéta heeft het volgens mij begrepen. Ze geeft in het Featurette interview aan: “Eclectic, yet simplistic, and emotional”. In de herfst volgt een Schiller Live 2016 tour. Ik ben 5 oktober erbij in de König Pilsener Arena in Oberhausen.