Herboren Reestdaltocht leert nog onbekende paden wandelen

Rechtdoor langs bossage tussen Fort en A28 Reestdaltocht Balkbrug 017De bestuurlijke uitdunning van de Stichting Wandel Organisatie Staphorst (SWOS) heeft ertoe geleid, dat twee lange afstandtochten zijn komen te vervallen. De Wintertocht in januari en de Kleurentocht in de herfst. Resteert de Zwarte Dennentocht die hernoemd is naar Reestdaltocht om de geografische lading te dekken, en een nazomertocht die 3 september vanaf de veldschuur Bid en Werk in het buitengebied van Rouveen zal starten.

In 2010 en 2011 wandelde ik ook Reestdaltocht die 27 jaarlijkse edities kende, voor de Balkbrugse wandelvereniging Vrolijk Voorwaarts die er met een klein, vergrijsd bestuur in 2011 mee ophield. De naam krijgt een nieuw leven bij de SWOS vandaag die moet concurreren met de 5e Gramsberger Torentocht en de Blokzijler Merentocht, ook in mooi stukken Overijssel. De Staphorster routebouwers moesten de route van vandaag omleggen, omdat de 12 maart georganiseerde Wilde wandeltocht vanuit hotel d’Olde Heerd in Balkbrug om geld in te zamelen voor patiënten die aan de hersenziekte SCA1 lijden deels over dezelfde route ging. Al met al vandaag bijna 500 wandelaars richting Partycentrum Klein Oever, waarvan 53 belangstellenden voor de 40km route.

Klein Oever – Markeweg (10km)

Ooievaars op nest De Stapel Reestdaltocht BalkbrugMet een minstens 75% onverhard parcours zit het met de zandpadgarantie wel goed vandaag. Met een oranje routebeschrijving gaat de eerste groep ‘s morgens om 8u op pad via Lutten Oever even fietspad en doorgaande weg, maar al snel de zand- en graspaden op paralel aan de Reest om bij informatiecentrum / boerderij ‘t Ende de rivier een eerste maal over te steken, Drenthe in. Her en der zijn de ooievaars terug op ‘hun’ nestpalen. De Stapelerweg over en opnieuw door een bosstrook tot een Leiding. Ten noorden van de Commissieweg een nieuw stuk voor mij. Eerst langs de aansluiting van de Leiding op de Hoogeveensche Vaart, en dan om over de Markeweg tussen bos en snelweg A28 tot de afslag Zuidwolde/Echten. Bij gebrek aan wandelbankjes op dit stukje rust ik op een boomstam.

Markeweg – Veeningen (9km)

Even over een stapel boomstammen Reestdaltocht Balkbrug 021Het smalle bospad over een dijk terug naar Oud Veeningen staat vol doornstruiken. Verder een stapel boomstammen die beklommen moet worden om door te kunnen stappen. Reeën gebruiken deze houtwal als rustplaats en schieten weg over de akkers aan de zuidkant als ik kom aanwandelen. Via de Vonderweg en nog een bosstrook komen we in Veeningen voor een eerste “officiële” rust bij ‘t Markehuus, het plaatselijke dorpshuis. Het is op het terras buiten al lekker toeven.

Veeningen – Nieuwe Dijk (Zuidwolde) (9km)

Laantje van Klazien in VeeningenBij vertrek valt me natuurlijk het Laantje van Klazien in de speeltuin / schoolplein van OBS Het Veldboeket op. Dan een bekend stuk, de Schoolweg, de Fortwijk en het zandpad naar het pontje over de Leiding. We komen met vier mensen tegelijk aan, dus maakt het touwtrekken efficiënt. Op de Bloemberg volgt een extra lus voor ons via het Hofweg en een bosrand om op de Pieperij uit te komen. Aan de overzijde van de Reest staan ook langs de doorgaande weg veel geparkeerde auto’s in de buurt van de manege. Nee, ik ben er nog niet en mag dus nog niet rechtsaf naar Overijssel.

Een stuk van de bolstaande, beklinkerde Nieuwe Dijk volgt om het ‘verplichte’ rondje door het natuurreservaat Takkenhoogte / Meeuwenveen te maken. Dit gaat op de automatische piloot, hoewel het terrein mooi blijft, zeker in de volle lentezon! Vlak voor het einde valt me een kikker op het voetpad op. Het dier blijft keurig stil zitten, een beetje uit de richting van water.

Warning! This could be Prince Charming. #frog #walking #wandelen #reestdal #natuurgebied #nature #unfiltered #nofilter #animal

A photo posted by Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) on


Op de Nieuwe Dijk linksaf en even verderop rust in de eetkeuken van de boerderij van de familie Vogelzang. Vanaf het tegelpad even zoeken hoe je binnenkomt, maar de aanwijzingen van binnen werken. Koffie en koek smaken best. Net als de andere 40km lopers zweten we zichtbaar. De winterkleren van vanochtend zijn in de lentezon te warm, hoewel het op sommige stukken flink waait en de jas dan beter dicht kan.

Nieuwe Dijk – Reestkerk (7km)

Het gastvrije onthaal in onvervalst plat ‘Nederduits’ – en ik ben toch wel wat gewend na 18 jaar in Balkbrug te wonen – verruil ik weer voor de steeds warmere buitenlucht. Door de bossen op de Wildenberg naar de Reest om via Den Huizen naar de Schapenstreek over te steken. Voor de 40km lopers is bij de campings een extra lus via de Vrieschedijk en – nieuw voor mij – graspad achter camping Sie-es-an opgenomen, dus niet over het heideveld naar de Nieuwe Dijk (aan de Overijsselse zijde, geen relatie met de Zuidwoldiger variant waar we net liepen).

Via een al even obligaat stuk langs de bamboe ‘plantage’ van Veijer en Landschap Overijssel bezoekerscentrum De Wheem de weg over naar de Reestkerk om in de nieuwe aanbouw aan de achterzijde, de Reestkamer, weer een knip in de controlekaart te krijgen en met een kop koffie en koek het terras buiten op te zoeken voor een korte rust. Dat de kerk zelf ook opengesteld is om te bekijken, is mooi voor degenen die er nog niet eerder zijn geweest. Ik heb er al de nodige diensten meegemaakt en zoek de zon weer op.

Reestkerk – Klein Oever (5km)

Shii-take stammen van Haveman Oud Avereest - Reestdaltocht BalkbrugLangs de begraafplaats Oud Avereest en het kerkenpad naar de bollenkweker Snoek aan Oud Avereest. De kortere afstanden gaan wel over de oude Trambaan rechtdoor, wij linksaf naar de Westerhuizingerweg om daar – voor mij verrassend nieuw stuk – aan de rand van akker en bos te volgen, met daarna een omtrekkende beweging achter de biologische shii-take kwekerij van Menno Haveman langs op de oude Trambaan te komen. Bij #50 over privé-terrein voor een laatste zandweg en graspad terug naar de manage Klein Oever. Precies op 40km tik ik om 14.42u de finish aan en zet de Color Theory’s Synthpop Wonderland Spotify afspeellijst die me de hele dag heeft vermaakt, uit. Binnen praat ik na met SWOS bestuursleden. Een boeiende, afwisselende rondgang door het Reestdal!