Hyeonseo Lee – Het meisje met zeven namen : Noord-Koreaanse ontvlucht haar geboorteland

Meisje met zeven namenMeisje met zeven namen, de vertaling van The Girl With Seven Names is het wonderbaarlijke relaas van Hyeonseo Lee, een in 1981 of 1982 geboren Noord-Koreaanse die haar land ontvlucht in 1997. Afstamming zet haar biologische vader al snel buiten beeld. Afkomst en dus maatschappelijke positie zijn belangrijk in Noord-Korea. Groot gebracht door haar moeder en in nauwe omgang met haar jongere halfbroer en ooms en tantes, verloopt het leven in Hyesan in de provincie Ryaggang bij een grensrivier met China allerminst soepel. Haar stiefvader, actief in het leger en voor zaken regelmatig in China, overlijdt te jong. De Grote Hongersnood in de jaren ’90 opent de ogen van de nog jonge Lee. Al het onderwijs, de actieve jeugdliga en de sociale controle ten spijt, wil ze ontsnappen aan de druk van de dictatuur.

Onder het mom van famliiebezoek steekt ze voor het eerst in haar leven zelf de grensrivier over. Een jarenlange reeks van sprankjes hoop en grote teleurstellingen, uitkomende slechte voorgevoelens, de lange arm van geheime diensten en politie, corrupte tussenpersonen, foute vrienden en verkeerde inschattingen volgt. Als lezer wil je door, je verlangt naar een ‘happy end’. Ligt dat in China of in Zuid-Korea? Zal een gedwongen huwelijk uitkomst geven? Of een vrijwillige relatie met een rijke Zuid-Koreaan? Tot zevenmaal toe verandert ze noodgedwongen haar identiteit, om vervolgens haar moeder en halfbroer te helpen overlopen. Beklemmend duidelijk wordt hoe geconditioneerd vrijheid is, hoezeer afkomst, identiteit, een naam, etnische afkomst en woonplaatsen ertoe doen.

Meisje met zeven namen is anders dan andere verhalen van overlopers. Geen strafkamp, een totale onbekendheid met christenen. Een indrukkend verhaal.

Over de auteur

Hyeonseo Lee woonde in Noord-Korea tot aan haar vlucht in 1997. In 2008 kwam ze naar Seoel waar ze nu nog woont. Ze is recentelijk afgestudeerd aan de Hankuk Universiteit voor Buitenlandse Studies. Nu voert ze internationaal campagne voor Nord-Koreaanse mensenrechten en vluchtelingenzaken. Ze spreekt op bijeenkomsten over de hele wereld, zoals bij de VN en op het Oslo Freedom Forum. Haar TED Talk Mijn ontsnapping uit Noord-Korea uit februari 2013 is meer dan vier miljoen keer bekeken en werd door Oprah Winfrey beschreven als ‘de meest inspirende TED Talk ooit’.

Co-auteur David John is schrijver en redacteur, heeft in Seoel gewoond en is ook in Noord-Korea geweest.

Lees ook: