Bezoek aan Nieuwland Erfgoed museum Lelystad

In Balkbrug hoog en droog Nieuwland Erfgoed Museum LelystadDe weersverwachting voor vandaag (code geel voor storm, een afwisseling van regen, wind en opklaringen) houdt de wandelschoenen thuis. In plaats daarvan bezoek ik met Marianne (12) weer een museum van ons wensenlijstje, het Nieuwland Erfgoed museum in Lelystad, In het paasweekend is het vanaf 11.30u open. We staan op dat tijdstip – reistijd naar Lelystad is op zo’n dag goed planbaar – voor de deur, die helaas weigert open te gaan. OK, via een zij-ingang worden we alsnog binnen gelaten. De draaideur is kapot en de andere deuren wil men vanwege de harde wind niet permanent open hebben staan.

De Museumkaart is hier geldig, reguliiere toegangsprijs is €9 per volwassene en €4 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar. Voor de kleinsten is er in dit paasweekend een speurtocht, voor Duits- en Engelstaligen zijn er informatiefolders of ondertitels. Het museum biedt een mix van archeologie (de (audio)tour Oer! langs de Swifterbantcultuur), geschiedenis en planologie. De film Where will we go from here? geeft de strijd tegen het water een internationaal tintje. Multimedia en interactie vind je in de vorm van audiotours, films en spellen. Van mijmeren met ingenieur Lely over een maakbaar Nederland, een simulator van een beunschip of zandzuiger, of waterwerken als een sluis, waterkering of Jacobsladder. 8 kwesties die elk met 2 alternatieven worden voorgelegd mag je beantwoorden. Dat geeft niet alleen een beeld hoe jij naar de toekomst van Flevoland, het Markermeer en de Afsluitdijk kijkt, maar ook inzicht in je persoonlijkheid waar het gaat om innovatie, risicoaversie en gericht zijn op de korte of lange termijn.

Lang niet alle apparaten en opstellingen werken (goed). Menig ontvanger voor de audiotour reageert niet bij een vitrine, de computer die mijn antwoorden op de 8 kwesties moet versturen als e-card, vult alle velden spontaan met cijfers. Geen van de verstuurde e-cards van de kwesties of de door Marianne gemaakte video-animatie over het leven in de polder is aangekomen. en de trap naar de tentoonstelling Op de grens van land en water waarschuwt over haperende machines en de noodzakelijke ‘revitalisering’. De doorgang naar de buitententoonstelling is niet duidelijk aangegeven. En het restaurant ‘draait’ op een drankenautomaat. Jammer.

Voor de jongste bezoekers is er nog Ondergronds (zelf opgravingen doen) en Oer!jong (bijvoorbeeld met pijl en boog schieten). Voor de liefhebbers is er een studiecentrum. Bij het museum is een conservatieruimte gebouwd, waar de 16 februari 2016 bij Kampen opgehaalde IJsselkogge zal worden tentoongesteld. Binnen zijn in afwachting van de kogge vast eerste displays ingericht.

Met Marianne heb ik me 3,5u (!) binnen vermaakt zonder pauze of moment van verveling. Dat viel ons beiden erg mee. Uit de museumwinkel heb ik voor €2,50 de gids 15 stappen rond de poldertoren, een cultuurhistorische wandeling door Emmeloord gekocht. Voor beter wandelweer 🙂