Stadse Tocht, Heyrderpad en Groene Wissel rond Harderwijk wandelen

Wandelbankje bij heideveld LeuvenhorstOm maximaal te profiteren van het daglicht ben ik vandaag vroeg op pad naar Harderwijk. Ik heb een combinatie gemaakt van het routeontwerp Stadse Tocht Harderwijk van routemaker Rob Wolfs, het 10km lange Heyrderpad uit de recent aan elkaar verbonden Veluwse Randmeerroutes, en de 17km lange Groene Wissel Harderwijk: Het Beekhuizerzand, waarbij Rob Wolfs’ creatie een eerste omgang aan het Veluwemeer en rond de binnenstad vormt, en daarna de beide andere trajecten aan elkaar verbindt. Start en finish bij het station Harderwijk of de P+R aan het Stationsplein. Het stationsgebied wordt momenteel flink onderhanden genomen. Kijk, als je met de auto komt, dus goed uit en volg de lokale omleidingsroutes in plaats van je navigatiesysteem voor de laatste paar honderd meter.

Harderwijk – Hierden (8,5km)
Monument in Wolderwijd voor gevallen vliegers WOII Harderwijk

Monument in Wolderwijd voor gevallen vliegers WOII Harderwijk

Zo vlak na 7.15u ‘s morgens is er natuurlijk nog weinig te beleven in het eerste stuk door een groene gordel van Harderwijk. De vertaling van het routeontwerp (een GPS track) naar mijn instructies ondergaat de test in het veld. De wereld van Google Maps is toch een andere dan de echte. Narcissen en krokussenm zijn ruim aangeplant en markeren de lente. Aan de voormalige Zuiderzeezijde, nu Wolderwijd zijn diverse strandjes aangelegd tussen de rietkragen.

Deze Stadse Tocht laat de ommuurde binnenstad van Harderwijk ongemoeid. Het Westerborkpad heeft er meer aandacht voor. Nu is het buitenom tot aan het Dolfinarium, waar het buitenterrein gemoderniseerd wordt. Op het voormalige havenhoofd erachter zijn de eerste woonhuizen opgetrokken. Die stonden er bij de wandeling van Harderwijk naar Lelystad in februari 2015 nog niet. Terugdraaiend naar de stad loop ik langs het Stadhuis, waar de Lof van Harderwijck wordt bezongen en het kunstwerk Zuidezeegezicht van Hans Mes te bekijken is. Langs de Friesegracht en op de Houtwal is het zigzaggen over nieuw aangelegde paden en bruggen. Via de Sypel kom ik in de staatsliedenbuurt en aan de andere kant van de N302 de nieuwbouw in het voormalige buurtschap Frankrijk.

Heyrderpad (8,7km)
Stientje - Woar goa je hinne Heyrderpad wandelen Harderwijk

Woar goa je hinne?

Bij het gesloten eethuisje Hints haak ik in op het Heyrderpad. Over het algemeen is de bepijling goed. De wandeling leidt over de essen rond Hierden, waar geen ruilverkaveling heeft plaatsgevonden en dus nog altijd kleine akkers en boerderijtjes te vinden zijn. Als zijwegen van de Zuiderzeestraatweg – het 19e eeuwse kralensnoer van de Noord-Veluwe tussen Amersfoort en Zwolle – uitlopers naar de voormalige zee. In het zicht van het standbeeld Stientje op de rotonde voor sauna & wellness resort Zwaluwhoeve, pauzeer ik na zo’n 20km wandelen.

De plaatselijke bevolking groet hier wel, maar houdt me ook goed in de gaten, hoogstwaarschijnlijk wel door hebbend, dat ik niet van hier ben. Voorbij het overstappunt naar de volgende Randmeerroute Van Horst naar Zee, staan geen pijlen naar Kasteel Essenburgh. En omdat ik niet weet, dat het hier is, loop ik verder op de pijlen. Jammer, niet anders. Dan verder tussen de paardenboeren en volkstuinen (“De vergulde plak”) terug naar Hints.

Grensweg – Heide Leuvenhorst (13km)

Fietsbrug over N302 HarderwijkIets verderop – tegenover een haag met daarin nog het plaatsnaambord Frankrijk – de Grensweg in. Buitengebied maakt weer plaats voor woonwijken. De nieuwste nieuwbouw maakt het volgen van het routeontwerp uit 2013 lastig. Ik loop buitenom, langs een manege waar het deze zaterdagmorgen wel druk is, naar de Parallelweg om aan de Melis Stokelaan na 20km wandelen weer te rusten. Het Westerborkpad gaat hier de andere kant op. Rob Wolfs had een behoorlijke omweg staan om aan de andere kant van het spoor te komen. Op Google Maps had ik gezien dat er trappen vanaf het Melis Stokepad en Van Heemskercklaan je direct boven op het talud van de N302 zetten om de oversteek te kunnen doen.

Door het park aan De Wittenhagen bereik ik de rotonde van de Tweelingstad en sla linksaf om via de Deventerweg (altijd goed) over een nieuwe houten fietsbrug de snelweg A28 en N302 te kruisen. Vanaf hier volg ik de routebeschrijving van de Groene Wissel die me na Hotel Van der Valk de Harderwijkse bossen in brengt. Op het Westerborkpad en de Wandeling rond de Veluwe was ik ook langs en door de 240 hectare grote zandverstuiving Beekhuizerzand geweest, maar het blijft in elk jaargetijde mooi. De routebeschrijving houdt je op de geasfalteerde paden, zelf maak ik nog een ommetje door het zand om foto’s te maken.

In het Leuvenumse bos hebben wilde zwijnen veel omgewoeld. Aan de rand van een heideveld pauzeer ik na 30km wandelen.

Leuvenhorst – Harderwijk (7,3km)

Villa Oranje-Mecklenburg HarderwijkHet laatste stuk van de wandeling gaat door het Strokelbos, langs de bungalowparken naar de Ceintuurbaan, de snelweg weer onderdoor en dan nog een stuk stadse bebouwing en voormalige kazernes (de MBO instelling Landstede heeft een deel in gebruik, de Jan van Nassaukazerne is tot wooncomplex omgebouwd) naar het station. Zo rond 13.30u en met 37,5km op de GPS logger is het weer mooi geweest voor vandaag.

Het Heyrderpad is bepijld, de Groene Wissel heeft een keurige routebeschrijving. Van de rest heb ik een downloadable routebeschrijving gemaakt.