Klompenpaden wandelen tussen Putten en Nijkerk

Markering Klompenpad HuinerpadVandaag wandelen Klazien en ik voor de verandering weer eens samen. Ik heb een combinatie gemaakt van drie Klompenpaden tussen Putten en Nijkerk, het Oldenallerpad, Kruishaarderpad en het Huinerpad. De naam is niet voor niets zo. Het zit goed met de zandpadgarantie, regelmatig mag je als wandelaar langs randen van een weiland, over houtwallen langs doorgaande wegen en op eigen (landbouw)wegen, waar andere verkeersdeelnemers worden geweerd. Het betekent ook modder, zompige ondergrond, plassen op de heidevelden en via steggeltjes prikkeldraad afrastering passeren. En nee, je hoeft niet op klompen. Stevig schoeisel, waterdichte wandelschoenen bij voorkeur, is wel aan te raden!

We zetten ‘s morgens na 7.30u (de zon is net op) de auto op de parkeerplaats achter De Zoete Inval aan de Broekmolenweg in Putten. Deze boerderij is een startpunt voor het Oldenallerpad en heeft een rustpunt waar je koffie, thee, koek en boerderij ijs kunt krijgen in een schuur, maar ook een zaal die verhuurd wordt. We zijn nog de enige gast vanochtend.

De Zoete Inval – Nijkerk (11km)

Landgoed Oldenaller in water reflectieDe route gaat over het spoor, door het buitengebied van Putten naar de Schuitenbeek bij de entree van het bij Natuurmonumenten in beheer zijnde landgoed Oldenaller. De brug van de voormalige Zuiderzeestraatweg over de beek was 30 september 1944 het toneel voor een aanslag van een verzetsbeweging op Wehrmacht militairen. Deze daad werd vergolden met de Razzia van Putten. Nu is er een fluistersteen die de gebeurtenissen vertelt.

Zichtlanen, keienwegen leiden om het kasteel Oldenaller, dat in de winterzon prachtig oogt. Het LAW 8 Zuiderzeepad gaat hier ook langs.

De afwisseling van bossages, weilanden en zandpaden langs het spoor kenmerken deze route. Stukken Westerborkpad (ik liep hier in omgekeerde richting in juni 2012 van Amersfoort naar Harderwijk ) en dus ook kruisende wandelaars met de bijbehorende wandelgids in de hand. Het Oldenallerpad kent een routeverkorter en een -verlenger. Wij nemen de verlenging om verderop over te stappen op het Kruishaarderpad. Dichterbij Nijkerk zien we meer wandelaars. Op de sportvelden wordt gevoetbald, bij het station gewacht op de volgende sprinter naar Zwolle of Amersfoort. Wij rusten na 11km tegenover het karakteristieke1e Klasse NCS stationsgebouw uit 1863-1865.

Nijkerk – Meskampersteeg (9km)

Bospad 1Langs de Oude Barneveldseweg gaat het Nijkerk weer uit. Een relatief lang stuk fietspad langs de doorgaande weg, die verderop plaats maakt voor zijsprongetjes door het landgoed Balkenschoten. We komen door het buurtschap Driedorp. De halte van de in 1933 na 30 jaar gebruik opgeheven spoorlijn Nijkerk-Barneveld-Ede is nog herkenbaar.

Bos en zandwegen naar het oosten volgen. We zien konijnen, hazen en een enkele loslopende ree. Dan volgen slingerende stegen zonder wandelbankjes, wat een verschil met het Oldenallerpad vanochtend, zoveel bankjes stonden daar langs de route! Ach, zitten kun je op meer plekken. Op een ANWB paddenstoel bij de Meskampersteeg pauzeren we.

Meskampersteeg – Groete Brinkpad (10 km)

De Hogesteeg, een lange zandweg, brengt ons naar het Huinerpad. Het landschap blijft onverminderd mooi, rustig en afwisselend. Het zonnige winterweer trekt andere wandelaars. Asfaltwegen zijn alleen nodig om over te steken of kleine stukjes te volgen naar het volgende weiland, gras- of zandpad langs een bosrand of over een houtwal. De essen zorgen voor een licht verschil. We passeren het buurtschap Huinen, dat op voormalige veengrond ligt.

Vervallen boerderijen zie je hier nauwelijks. Er is veel uitbreiding, vernieuwing of vervanging door fraaie landhuizen. Aan het Grote Brinkpad, een in ere hersteld kerkenpad pauzeren we weer. In maart 2013 was ik hier ook op de Langste Boswandeling van Nederland, oftwel etappes van de Wandeling rondom de Veluwe van de Harskamp naar Putten.

Grote Brinkpad – De Zoete Inval (6km)

Klazien wandelt op heideveld langs Hellerweg PuttenHet wordt intussen een gokspel bij welke houtwal of sloot we nu weer zullen afslaan. Aan de horizon komen de windmolens in de zuidoostelijke punt van Flevoland in beeld, De boeren en andere voorbijgangers blijven vriendelijk (terug)groeten, We komen voorbij Landwinkel De Vrolijke Geit, zien jeugd bij elkaar in een oude bus die we maar “keet Veluwe stijl” noemen, en nemen nog een laatste lus over heideveld Heihoef, voordat we ons na 36,5km wandelen tegoed doen aan koffie en thee bij de Zoete Inval ter afsluiting van een lekkere dag buiten. Klazien gebruikte deze dag als test case om te bepalen of ze zich dinsdag 1 maart a.s. inschrijft voor de Tocht om de Noord. Dat blijft bij één dag in plaats van beide. Goed, voor mij de helft van dat wandelfestival in september samen op pad, en de andere helft zonder m’n wederhelft.