Clemens van Brunschot – Zinneling

zinnelingZinneling was bedacht als vierde boek, maar schrijver Clemens van Brunschot had de eerste versie in 2014 al klaar. Wat echt het vierde boek gaat worden, vraagt nog wat geduld van de lezers. Die is wel in de maak, maar eerst is nu Zinneling uitgekomen. In Waalwijk worden twee jongens geboren in verschillende gezinnen met een opvallende hersenafwijking. Een open fontanel en uiterst gevoelige zintuigen, behalve de reuk, kenmerkt de jonge levens van Florian en Luuk. Hun ouders en huisartsen zijn minder gelukkig met deze ‘zinnelingen’ of sensors, zoals ze in Amerika genoemd worden. De bijzonder begaafde jongens die beter kunnen horen, zien en overgevoelig zijn, kunnen mogelijk ook buitenzintuigelijke waarnemingen doen.

Dat trekt de belangstelling van journalisten, een priester van de Rooms-Katholieke Kerk, maar ook heel andere types, zoals een neurogeneticus uit Koerdistan en een geheimzinnige meneer Jones die ook een zinneling is. Moord, marteling, afpersing, ontvoering en herhaaldelijke pogingen om Luuk en Florian in te zetten voor uiterst geheime operaties leiden je door dit spannende verhaal. Het toneel verplaatst zich van Brabant en bezoeken aan ziekenhuizen in de Randstad naar een geheime locatie in San Antonio, Texas en de zoektocht naar Saddam Hoessein in Tikrit, Irak. Hoe lang lukt het huisarts Amanda Hulmans de jongens te beschermen? Wat kan geld compenseren? Waar opoffering van de huisartspraktijk, baan en het vechten voor de Koerdische onafhankelijk zinloos lijken, zijn Luuk en Florian belangrijke schakels in de verrassende wendingen van de geschiedenis. Zouden ze hun kracht kunnen inzetten voor het veranderen van mensen?

Van Brunschot heeft zich goed ingeleefd in de praktijk van een huisarts, de belevingswereld van jonge kinderen en de oorlog in Irak om Saddam Hoessein ten val te brengen en op te pakken. Met wisselende perspectieven vanuit de verschillende hoofdpersonen heeft hij weer een intrigerend boek afgeleverd.

Over de auteur
Clemens van Brunschot is onderzoeker: vanuit de sociale wetenschappen, waarin hij cum laude afstudeerde, maar ook in zijn schrijven. Hij zoekt voortdurend nieuwe wegen. Van hem zijn eerder verschenen: ‘Uit de duisternis neergedaald‘, ‘Een vloek uit Kyrgyzstan’ en ‘Wie noemde haar zwak?’ (2014).