7e Kennedymars Winterswijk – Arnhem

Traplopen op PosbankVoor de zevende maal organiseert Lange Afstand Wandelen Oost Gelderland  een Kennedymars. Voor mij ook de zevende keer dat ik een Kennedymars loop, de eerste keer in de Gelderse Achterhoek en Veluwezoom en ook de eerste keer al zo vroeg in het seizoen. Klarenbeek is over 4 weken. Vorig jaar was het afzien voor de deelnemers met modderige paden en veel neerslag. De ervaringen werden als heldenverhalen gedurende het wandelseizoen 2015 doorverteld. De weersverwachting voor de vrijdag (1cm sneeuw) en zaterdag (14mm neerslag) beloven halverwege de week opnieuw een natte bedoeling. Het contrast met de koude, zonovergoten dinsdag en woensdag kan niet groter. Wat doe je eraan? Afzeggen en thuisblijven? Nee, daarvoor trekt de 80km wandeltocht in maximaal 19 uur te hard.

Kennedymars wandelaars Winterswijk-Arrnhem klaar voor start

klaar voor de start

222 wandelaars hadden zich van tevoren opgegeven. De organisatie deed niet aan een wachtlijst of na-inschrijving op de startaavond, logistiek scheelt dat een hoop rompslomp. Wel opvallend, dat per saldo enkele tientallen mensen niet komen opdagen. Vrijdagavond ga ik met de auto naar Sportpark Valkenhuizen in Arnhem-Noord. In de sportkantine is het om 20.15u al goed gevuld met mensen die met de bus mee naar Winterswijk willen. Mij startkaart is hier echter niet. Hopelijk later bij de ineschrijftafel in Winterswijk. De buschauffeur neemt de tijd. Voor het stuk naar Winterswijk heeft hij een uur nodig. Onderweg alvast uitwisselen van wandelervaringen en tips met mensen om me heen. In Partycentrum Nijenhuis zie ik meteen Mari Smits, leuk weer bij te praten. Mijn startkaart is hier. Peter Levink deelt kaartjes uit om de belangstelling voor ‘zijn’ Kennedymars Hengelo op 11 juni 2016 te vergroten. Zelf loopt hij vanwege een blessure vanavond niet mee. Adriaan (“Ik haat wandelen!”) van den Dool laat zich met andere wandelaars fotograferen. Bloed kruipt waar het niet gaan kan. De bagage kan in de vrachtwagen om er in Doetinchem over te kunnen beschikken. Na de gebruikelijke aandacht voor jubilarissen en huishoudelijke mededelingen met z’n allen naar buiten voor het startschot om 23u.

Winterswijk – Schulenkampsweg (11km)
Pieriksweg

Pieriksweg aan Noord-Slinge

De wandelaars gaan het centrum uit naar het westen. Bij andere marsen wil er nog wel publieke belangstellingt zijn. Daarvoor is het eind februari nog te vroeg hier. De eerste paar kilometer loop ik samen op met Mari Smits, maar zijn lichaamslengte en benen zijn nu eenmaal een stuk korter. Op deze marsen moet je je eigen tempo lopen. Dus Spotify aan op de koptelefoon en in eerste aanleg alleen verder. Al snel worden veel paden onverhard. Bomenlanen, soms afgewisseld met een stuk fietspad of het met verkeersbegeleiders kruisen van provinciale wegen. De maan schijnt het eerste deel nog uitbundig, later schuift bewolking ervoor. Donker is het ook in de Achterhoek niet. Overal is strooilicht, staan lantaarnpalen of verlichte huizen en stallen. We komen bij de Boven-Slinge en volgen deze beek via jaagpaden. We trekken het gezellige Bredevoort, een voormalig vestingstadje en zelfverklaard Boekenstad.  door. De eerste rust buiten is verderop aan de Schulenkampsweg met broodjes knakworst, drinken, belegde broodjes en fruit.

Schulenkampsweg – Varsseveld (11km)

Het gaat verder westwaarts langs rustige wegen om in het noorden van Varsseveld bij de Olde Mölle een rust te hebben. Ik ben hier om 2.25u, maar moet net als de anderen wachten tot 3u voor we verder mogen wandelen. Anders zouden we te vroeg bij de volgende rustposten zijn en niet omdat we snelwandelaars zijn. Met onder meer Remy Levink (initiatiefnemer van Kennedymars Cuijk) en Cora Spuit loop ik ongeveer in hetzelfde tempo. Dat betekent veel samen lopen, of elkaar bij een volgende rustpost weer treffen. Ergens onderweg komt een onbekende langszij en vraagt of ik Henk-Jan van der Klis ben. Hij vindt de wandelverslagen altijd zo leuk en moedigt me aan ermee door te gaan. Bij deze.

Varsseveld – Abdijlaan (11km)

Wat noordelijker zoeken we de Boven-Slinge weer op die met de Langesloot uitkomt bij de Bielheimerbeek.  Een wagenrust bij boerderij van maatschap Leppink.

Abdijlaan – Doetinchem/R&TV Zwaluwen (7km)

De St. Willibrordsabdij zien we in het donker niet. We volgen diverse dijken en trekken om het landgoed Slangenburg heen. Doetinchem nadert. Onderweg ben ik gewaarschuwd. De oversteek van de spoorlijn, betekent niet dat je al bij de rust bent. Daarvoor moet Doetinchem zelf Rust bij R&TV De Zwaluwen. Ik trek schone sokken aan, maar wissel geen schoenen. De voeten geven nog geen kramp of opzwellende blaren. Wel moeten we ook hier verplicht een half uur rusten en kunnen pas om 6.30u verder.

Doetinchem – Hoog Keppel (10km)
Kerk Hoog-Keppel

Ten noorden van de Oude IJssel lopen we verder richting Hummelo en Hoog Keppel, waar in de Hessenhal een rustpunt is ingericht. Het is licht geworden, maar ook gaan regenen.

Hoog Keppel – Dieren (11km)

Langs het golfterrein, over de rivierduinen gaat het naar de dijk Het Zwarte Schaar, een oude IJsselarm. Ervaren lopers van deze mars hebben op dit stuk in de loop der jaren hun tanden stukgebete. Ik ken het traject  van het Hanzestedenpad (december 2012), dat scheelt wel, want het is – zeker in aanhoudende miezerregen – geen pretje. De dijk mag pas vanaf zonsopgang betreden worden. Het zal één van de redenen zijn voor het ‘s nachts tegenhouden van doorwandelen. Ik zie de veerpont net voor m’n neus vertrekken, terwijl Remy & Cora achter me hun best doen om met me op dezelfde overtocht te komen.

Artikel 6: Alleen marcheren en wandelen is toegestaan, d.w.z. dat er steeds één voet in contact is met de grond. Iedere andere manier van voortbewegen leidt tot diskwalificatie

We zijn met deze oversteek van de IJssel tussen Olburgen naar Dieren collectief, maar volledig ondersteund door de organisatie, in overtreding van het deelnemersreglement. Als beloning krijgen we een broodje hamburger, terwijl er ook weer overvloedig ander eten en drinken wordt aangeboden.

Dieren – De Posbank (8km)
Nationaal Park Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom

De regen wordt weer heftiger, als we Dieren grotendeels met rust en steken direct het Carlinahos in naar de veelsprong bovenaan de heuvel. Ik ben in m’n element met zandpaden, heuvels en dalen. Het Nationaal Park De Veluwezoom brengt ons naar De Posbank met een rust in de kelder van het Paviljoen de Posbank.

De Posbank – Camping Beekhuizen (6km)
Traplopen op Posbank

Over de trappen, langs besneeuwde hellingen en uitzichten over de heide van de Posbank gaat het afwisselend over zand- en betonnen fietspaden naar landgoed Beekhuizen en de momenteel in renovatie zijnde camping Beekhuizen. Veel van dit deel; van de route volgt het LAW 4 Maarten van Rossumpad.

Camping Beekhuizen – Arnhem Valkenhuizen (4km)
Beukenlaan Arnhem

Beukenlaan Arnhem

Voor de laatste kilometers doorstappen krijg ik Kasteel Rosendael, de nog altijd zelfstandige gemeente Rozendaal, de onderdoorgang van de A12 en vervolgens onverhard langs het talud en geluidsschermen van de snelweg om de wijk Arnhemse Allee heen. De Beukenlaan heeft naast straatniveau ook een verhoogd zandpad tussen bomenrijen. Dat is opnieuw lekker voor de voeten. Met 14 uur en 55 minuten op de teller finish ik na 82,36km bij sportpark Valkenhuizen en meld me bij Ciko66 af in ruil voor een oorkonde en 7e stempel in mijn Kennedy Walker boekje. Ditmaal geen behandeling van blaren of massage van stramme spieren nodig.

De verplichte lange rusten zijn echt een minpunt. Ook de 82,36km lange route in plaats van de 80,1km die in de routebeschrijving staat vermeld (zowel Mari Smits als ik hebben deze 2,36 kilometers meer, elk met eigen GPS logger, vastgelegd) is niet netjes. Voor de rest complimenten voor de organisatie. Catering, bepijling en andere verzorging waren prima in orde!

Powered by Wikiloc

Alle 20 foto’s van de tocht vind je op Flickr. Meer foto’s zijn er van Mari Smits die ook een eigen verslag (‘de zwaarste Kennedymars’) schreef. Wilhard Boëttcher die daags vóór de tocht een GPS track vroeg op Facebook (en als antwoord kreeg van mij) maar niet oppikte en dus in Winterswijk opnieuw vroeg naar een GPS track, verdwaalde niet en deelde een eigen fotoalbum. Marie-José van Dijk fotografeerde voor de LWOG en Achterhoekfoto.nl. En Remy Levink waagde zich maandag 22 februari aan een eigen verslag.

Muziek op deze Kennedymars was afkomst van de Spotify playlists: