Wandelen van Osdorp door Nieuw-West, Sloten en Oud-Zuid naar Amsterdam Zuid

Openbare BibliotheekRoelof Hartplein Amsterdam Oud-ZuidVandaag een tweede deel uit de alsmaar kronkelende 228km lange rondgang door de hoofdstad met de gids Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam in de hand. Ik ben maandag 28 december 2015 op het Ecuplein in OsdorpDe Aker geëindigd. En dus reis ik deze zaterdagmorgen, 2 januari 2016, met de trein naar Duivendrecht, metro 50 naar de Lelylaan en tram 1 naar het Ecuplein om de route weer op te pikken.


Ecuplein – Kasterleepark (10 km, etappes 6,7 uit de gids)

Appartementen aan zuidwestzijde SloterparkHet regent deze frisse zaterdagmorgen tussen miezer en echte regen in. Doorstappen dus, hopen dat het waterafstotende materiaal van mijn winter-wandeljas voldoende is om geen regenjas erover aan te hoeven doen. Hoewel ik thuis de aansluiting op de route opgezocht heb, is het stuk routebeschrijving zonder straatnamen in de gids toch niet duidelijk genoeg. Ik zoek met de kaart via de achterzijde van het winkelcentrum, de Pieter Calandlaan en de Baden Powell naar het eerste park vandaag, het Pakingehof. Het constante gebulder van opstijgende vliegtuigen is onvermijdbaar en zal me nog uren vergezellen.

Langs de Osdorpergracht staat een koe te grazen bij een flat. Nep, maar dat had je al door. Het rondje Sloterplas trekt veel joggers, ook in de regen. De een moedig in korte broek, de ander in lange regenkleding. Ook hier is de routebeschrijving niet helemaal helder en maak ik mijn rondje groter dan nodig. Ik pak een groter deel van het Sloterpark ten noorden van de President Allendeaan mee. Vanwege de regen laat ik een bezichtiging van de Heemtuin en Drijfijs wel zitten. Voorbij de uitgang van het park, bij tramhalte en winkelcerntrum Sloterpark eindigt etappe 6.

Peilscheidingskade Amsterdam Sloten

Aarschotpad Amsterdam Sloten

De overgang van water en park naar een hofbebouwing (Noorderhof) is fors. Direct erachter weer een wandelpad langs de Sloterplas die langs de noord- en oostzijde voert, gevolgd door de groene zone tussen de Cornelis Lelylaan en de Slotervaart. Achter de modernere bebouwing in Sloten ligt het Aarschotpad, langs een sloot met onlangs geknotte wilgen. Bij de entree van het Kasterleepark pauzeer ik een eerste maal, overdekt voor de portiek van een woontoren aan de Christoffel Plantijngracht.

Kasterleepark – Nieuwe Meersluis (10km, etappes 7,8 uit de gids)
Banpaal 1794 in Sloten

banpaal 1794 in Sloten

Het Kasterleepark brengt me in de Belgiëwijk van Sloten. Langs het schattige Wannepad en het Hubertpad mag ik weer het groen in over de onverharde Peilscheidingskade. Rechts de nieuwbouw, links de (voormalige) boerderijen en landhuizen op smalle stroken (slagen) grond. Pal achter het pwc kantoor aan het Adam Smithplein (ook daar ben ik al eens voor een presentatie binnen geweest) en het talud van de A10 ligt het Siegerpark met kunstwerken, een zelfbedieningspontje en een slingerend pad tussen groenafval dat de wandelaar scheidt van de volkstuincomplexen Oude Bijenpark en Lissabon.

Aan de overzijde van de rotonde Sloterweg eerst weer een stuk onverhard Peilscheidingskade en dan een gang over de Sloterweg door (Oud) Sloten met de Sint-Pancratiuskerk, een goed bewaarde banpaal 1794, de Sloterkerk en de Molen van Sloten aan de Ringvaart.

Sporen van mannen in bosjes bij Nieuwe Meer

spoor van ‘mannen in bosjes’ waarvoor de wandelgids waarschuwt.

Woonarken in allerlei kleuren, uitvoeringen en aanbouwsels zie ik langs de Ringvaartdijk. Na het passeren van de A10 en de spoorlijnen gaat het linksaf, het groen weer in over het Anton Schleperpad langs de Nieuwe MeerPark Oeverlanden. Alex Buis, auteur van de wandelgids, waarschuwt: “Fietspad blijven volgen of voetpad langs oever (met meer kans op mannen in bosjes).”. Cruisen bij is wat anders dan op de Nieuwe Meer 😉 Ja, sporen zijn zichtbaar, maar meer beducht moet ik hier zijn op grazende Schotse Hooglanders.

In de grijze lucht doemt de Schoen, voormalig ING House Nationale-Nederlanden hoofdkantoor, aan de Zuidas op. Onder het viaduct van A10 (de Schinkelbrug) en spoor bij de Nieuwe Meersluis pauzeer ik schuilend voor de aanhoudende miezerregen een 2e maal.

Nieuwe Meersluis – Mozartkade (10km, etappe 8 uit de gids)
Beeld aan Marathonweg Amsterdam Zuid

Marathonweg Amsterdam Stadionbuurt

Het IJsbaanpad gaat langs de bont uitgedoste woonarken aan de Olympiakade, om het Olympisch Stadion heen. Aan de overzijde wordt gebouwd aan een levendig(er) Stadionplein met doorkijk op het Van Tuyll van Serooskerkenplein. Hoge appartementsgebouwen en beelden uit de sport markeren de straten van de Stadionbuurt. Het karakteristieke Haarlemmermeerstation is het startpunt voor weer nieuwe buurten ten zuiden van het Vondelpark, de wijk Willemspark en het Museumkwartier.

Bij het politiebureau op de Koninginneweg mis ik een afslag en loop ik een extra lus langs monumentale panden. Het is heel verleidelijk om achter het Concertgebouw bekend terrein op het Museumplein te bekijken, maar de route ontwijkt juist de typische trekpleisters voor toeristen. Via de Obrechtkerk, het Amsterdams Lyceum en het Olympiaplein gaat het langs de Apollolaan en Hacquartstraat vooral langs architectuur van bijzondere gebouwen. De Dennker van Auguste Rodin staat voor het Hilton Hotel. De knusse Harmoniehof brengt me naar de Mozartkade aan het Noorder Amstelkanaal voor een 3e pauze. Het is zowaar droog geworden.

Mozartkade – Station Amsterdam Zuid (6,5km, etappe 8 uit de gids)
Zicht op Minervalaan vanaf Strawinskylaan richting Prinses Margrietstraat Amsterdam Oud-Zuid

Zicht op Minervalaan vanaf Strawinskylaan richting Prinses Margrietstraat Amsterdam Oud-Zuid

Met de RAI en de Zuidas in beeld, gaat de omweg verder. Het beeldenrijke Muzenplein en Churchilllaan en een rondgang door de Rivierenbuurt.

Bij het RAI congres- en expositiecentrum gaat de aandacht naar het Beatrixpark achter het complex. De Artsenijhof is een kruidentuin die net als het Beatrixpark en Amstelpark in 1972 deel uitmaakte van de Floriade.

Terug de Apollobuurt in, waar de Beethovenstraat, Gerrit van der Veenstraat en Minervalaan historie, grandeur, rust en een bomenlaan bieden vóór ik de altijd in beweging zijnde Zuidas oploop en na 6 uur wandelen de 36,5km afsluit.