Wandelen van Amsterdam Zuid door Amsterdamse Bos en Amstelveen naar Amstel

Tramremise aan Kromme Mijdrechtstraat Amsterdam RivierenbuurtDe rondgang tegen de klok in met de gids Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam, een door Alex Buis tot 228km spaghettidraad in en rond de hoofdstad gelegd, houdt me deze weken geboeid. Vandaag staan de etappes tussen de stations Amsterdam Zuid en Amsterdam Amstel op het programma. En dus stap ik vol goede moed ‘s ochtends in Ommen weer op de trein om 8.49u aan een nieuwe reeks verrassingen te beginnen.

Etappe 9 Amsterdamse Bos en Amstelveense parken (21,7km)

Symphony Towers Gustav Mahlerplein Amsterdam Zuid 2De gezichtsbepalende kantoorgebouwen van onder meer ABN AMRO Bank en APG rond het Gustav Mahlerplein zijn op een zaterdagmorgen ontdaan van mensen. Er wordt wel grond afgegraven en waarschijnlijk water weggepompt voor een nieuwe ondergrondse fietsenstalling en paviljoen voor ABN AMRO Bank. Verbluffend smal is de Zuidas eigenlijk. Vorige week de groene Minervalaan aan de noordzijde als opmerkelijk groen dichtbij, nu direct achter De Boelelaan de woonwijken en winkelcentrum Gelderlandplein in Buitenveldert en het Gijsbrecht van Aemstelpark als groene buffer.

Verderop in het Amsterdamse Bos rond in op de Bosbaan is het drukker. Roeiers, hun begeleiders, hardlopers en wandelaars. Mijmerend over de 600 werklozen die destijds de 2km lange Bosbaan met de schop hebben uitgegraven, kronkel ik vervolgens tussen de roeibaan en De Nieuwe Meer. Vorige week liep ik aan de overzijde, hier is het op een enkele wandelaar uitgestorven. Mooi is het wandelgebied in Polder Meerzicht langs knotwilgen, rietkragen en over bijbehorende modderige paden.


Wandelbank in Schotse Hooglanders deel Amsterdamse BosBij de Pannenkoekenboerderij Meerzicht draai ik terug het Amsterdamse Bos in. Twee jonge vrouwen vragen me of ik weet waar de manege is. Geen idee. Enkele uren later na de rondgang door het bos en Amstelveen zie ik de manege aan de andere kant van het Amsterdamse Bos. Weer wat geleerd. De snelweg A9 doorsnijdt het gebied, waar het wandelen afwisselend over geasfalteerde en onverharde paden gaat, het hoogste punt een heuvel van maar liefst 16 meter hoog geworden is en watertjes zo ongeveer overal lijken te zijn. De Schotse Hooglanders blijven ditmaal op afstand. Ik rust na 10km wandelen. De Geitenboerderij Ridammerhoeve verderop laat ik aan ouders met kleine kinderen.

Voormalig stationsgebouw AmstelveenMooi is ook de Amstelveense Poel en de beukenlaan ten westen van het Kersenbloesempark. Dit park zelf in januari oogt kaal, in de lente moet het hier een feest zijn. Helaas is de bamboebrug aan de andere kant van het park dicht vanwege ‘valgevaar’. Een stuk terug naar de dijk om in Amstelveen te komen. Ik ben in het hele Amsterdamse Bos al zo ongeveer dezelfde route aan het lopen als die de Aalsmeerse Wandelsportvereniging (AWV) vandaag heeft uitgezet als 25km route voor haar Winterserie. En dus zie ik later op de ochtend regelmatig plukjes wandelaars met routebeschrijving in de hand richting finish in Poelster lopen. Buis maakt in zijn gids onder het motto ‘nu we er toch zijn’ een ommetje door het Oude Dorp Amstelveen. Het Egelpad langs de Museumtramlijn, het Broersepark, de heemtuinen in het Jac. P. Thijssepark. Ik pauzeeer na weer 9,5km wandelen aan het Veenbespad. Dan volgt nog een parel in tuinarchitectuur, het park De Braak. Even de drukte van de Amsterdamseweg en de Kalfjeslaan, om daarna de rust van water en wandelpad weer te hebben. De mensen die je hier tegenkomt, spreken allerhande talen anders dan Nederlands. Net als diverse Capgemini collega’s van buitenlandse komaf die vanwege de internationale school juist in Amstelveen zijn neergestreken, zal dat voor veel anderen ook hebben getrokken. De etappe eindigt bij metro/tramstation Uilenstede.

Etappe 10 – Ten westen van de Amstel (12,6km)

Bij Uilenstede wandel ik direct door een tunnel om de vaart om de lager gelegen polder met woonwijken en kantoorpark te vervolgen. De gids vermeldt, dat in kantoorpand Kronenstede in 1983 Dick Maas de horrorfilm De Lift opnam. Goed voor een foto.

Aan het eind van de Kalfjeslaan wacht de Amsteldijk. Die verlaat ik weer snel voor een wandeling door het Amstelpark, dat naast groen ook veel kunst, een Rietveldhuis en Glazen Huis, orangerie en een prima entourage voor een bruidsreportage biedt. De overblijfselen van Floriade 1972 zijn zeker het omlopen waard.

Social sofa. Smile. @walkersbenches #wandelen #walking #amsterdam #wandelbankje #wandelbankjes #amstelpark

A photo posted by Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) on


Beeld bouwmeester Berlage voor De Wolkenkrabber Victorieplein Amsterdam RivierenbuurtWat noordelijker aan de Amsteldijk ligt begraafplaats Zorgvlied. Hoewel niet levensmoe (“thuis op Zorgvlied” prijst de website van het terrein zichzelf aan) of groot liefhebber van dolen over begraafplaatsen op zoek naar Bekende Nederlanders, neem ik op aanraden van de gids, toch een kijkje en zet wat praalgrafen op de foto. Het Martin Luther King Park is de volgende groene buffer tussen stad en rivier. Waar rechts aan de Omval de kantoortorens van Philips (Breitnertoren) en Delta Lloyd Mondriaantoren) en Rembrandttoren staan, duik ik aan de linkeroever bij de verlaten Rivierstaete de Rivierenbuurt in, eerst langs een tramremise en naar De Wolkenkrabber, Aan de voet van dit 12-verdiepingenhuis uit 1932, bij het standbeeld van bouwmeester Berlage rust ik na weer 10km wandelen aan het Victorieplein. Een stel wandelaars dat dezelfde route volgt, her en der foto’s maakt en warempel ook Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam in de hand heeft, spreek ik aan. Toeval en grappig.

Het Berlage Lyceum en de in opdracht van woningbouwvereniging De Dageraad door de Amsterdamse School ontwopren jaren ’20 huizen, hoven en straten in De Pijp zijn zeker een bezoek waard. Het bezoekerscentrum De Dageraad ga ik later een keer combineren met Het Schip en de tentoonstelling over de Amsterdamse School in het Stedelijk Museum van april tot in augustus. De Diamantbuurt met het indrukwekkende pand van Joodse diamantslijper Asscher, de Openbare Bibliotheek Cinétol in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid aan de Tolstraat zijn de volgende bezienswaardigheden.

Het regent als ik door het Sarphatipark wandel, maar dat deert niet. En wat een verschil met de mensenmassa in de Albert Cuypstraat. En waar rondvaartboten op de Amstel zich inhouden bij de (voormalige) Heinekenbrouwerij en toeristen in de rij staan voor hun ‘eigen’ Heineken Experience, steek ik snel het water over. Aan het Tweede Weteringplantsoen staat het karakteristieke pand van de Heineken holding. Via de Falckstraat gaat het weer naar de Amstel.

Etappe 11 – Amstel – Transvaalbuurt – Frankendael (8,2km)

Linnaeusdwarsstraat Amsterdam WatergraafsmeerEen kleine kilometer langs de Weesperzijde van de Amstel, alsmaar hardlopers tegemoet komend. Dan gaat het onder de sporen door voor weer een ander stadsbeeld. De Transvaalbuurt met het Afrikanerplein en de trapgevels aan de Vaalrivierstraat, dan de dijk langs de ringvaart Watergraafsmeer, waar het hoogteverschil met het voormalige meer, nu woonwijk, opvalt. Bij het plein aan de Linnaeusparkweg zit er 40km wandelen op en rust ik maar weer eens. Het Roomsche Linnaeushof uit de jaren ’20 heeft 2 kerken, woon- en sportvoorzieningen in weer een andere bouwstijl. Ontwerper was A.J. Kropholler. Schrijver Nescio woonde er van 1940-1956. Verrassend is de Linnaeusdwarsstraat, een knus en rustig straatje, dat je laat vergeten in Amsterdam te zijn. Het laatste park vandaag is Frankendael, dat me naar de Maliebaan en Julianaplein brengt om bij station Amsterdam Amstel na 42,5km / 7u15min wandelen er een punt achter te zetten.