Flying Colors – Second Flight: Live At The Z7

flyingcolors2De tour van de progressive rock supergroep Flying Colors (Steve Morse, Neal Morse, Mike Portnoy, Dave LaRue en Casey McPherson) na de release van hun naamloze debuutalbum (2012) resulteerde in de concert CD/DVD combinatie Live in Europe (2013). Een jaar later en dus een jaar geleden kwam de 2e plaat Second Nature, gevolgd door weer een live tour. Ik zag ze live in 013 Tilburg. Van het concert in de Konzertfabrik Z7 in Pratteln (nota bene aan de Kraftwerkstrasse), Zwitserland is een live-registratie gemaakt en nu uitgebracht in een 2CD + DVD of blu-ray box.Mocht je de band ook in 013 hebben gezien, exact dezelfde setlist staat nu op deze albums.

Een mix van tracks van oud en nieuw komt voorbij. Acht van de negen nummers van Second Nature, aangevuld met Kayla, Shoulda, Coulda, Woulda, The Storm en Infinite Fire van Flying Colors. Casey McPherson akoestisch met Colder Months van zijn eigen band Alpha Rev is gelukkig meegenomen in deze concertregistratie en vormt een rustpunt tussen de uitbarstingen van energie.

Van de Overture to en met Infinite Fire op volle sterkte en van prima kwaliteit. Flying Colors is zo’n band, waar live minstens even goed klinkt als in de studio. De band beschikt over 3 zangers (Neal Morse, Casey McPherson en Mike Portnoy). Laatstgenoemde is natuurlijk ook een puike drummer, altijd goed voor live flink wat show. Morse raast over het toetsenbord, zoals LaRue zijn bas bewerkt. McPherson op rhythm guitar en Steve Morse op lead guitar maakt het plaatje compleet. De synergie van deze als individuen al zeer ontwikkelde muzikale competenties is hoor- en zichtbaar. Naast wat kortere nummers vind je op de 1e schijf de epic Open up Your Eyes en op de 2e Cosmic Symphony en Infinite Fire, elk ruim 12 minuten.

De video-opnames zijn bijzonder. Natuurlijk is de 5.1 surround mix een fijne met deze progressive rockers. Als gezichtspunt kun je 2 plekken innemen: de mengtafel (recht voor de band op wat afstand) of op de eerste rij als die hard fan. Speciaal voor deze concertregistratie werd nieuwe apparatuur ingezet die opvallend gave beeldeffecten met details en overzicht geeft.

Naast de 110 minuten durende concertregistratie staat er video bonusmateriaal de 3e schijf: de HD versies van de muziekvideo’s van Kayla, Mask Machine, The Fury of My Love en A Place in Your World.