De verhalen achter de platen 10 daagse van 11-20 januari 2016

spotify listeningMijn muzikale dagboek van de afgelopen 10 dagen is weer bij. Direct na de jaarwisseling besloot ik aan de 366 2016 challenge die Vincent Snijder met zijn HotSpotify.com voor 2016 stelde: een Spotify afspeellijst aanleggen en elke dag vullen met één liedje die op dat moment bijzonder voor je is.

Ik wil jullie niet alleen mijn dagelijks groeiende afspeellijst voorschotelen, maar ook het verhaal achter de gekozen nummers vertellen.

11 januari: Céline Dion – Rain, Tax (It’s Inevitable)

Ik zit met m’n hoofd na het weekend weer volop in de details van de Common Reporting Standard, wet- en regelgeving om internationaal belastinggegevens van mensen en organisaties uit te wisselen. Buiten is het regenachtig. Daarom vandaag bijpassende muziek van Céline Dion.

12 januari: VNV Nation – Solitary (Allegro Con Spirito)

Vandaag staat het grootste deel van de autorit (de intercity tussen Zwolle en Den Haag rijdt ‘s morgens met meer dan 60 minuten vertraging vanwege een aanrijding met een persoon) naar Gouda en van Gouda naar Amsterdam Zuidoost het album Resonance van VNV Nation uit 2015 op. Waar op reguliere VNV Nation albums synthesizers en andere electronica de toon zetten, heeft Ronan Harris het Deutsches Film Orchester Babelsberg uitgenodigd om zijn muziek opnieuw in te spelen. De toch al emotioneel geladen liedjes krijgen zo nog meer gewicht. Om je een indruk te geven van de filmmuziek zonder film hierbij Solitary. En voor het origineel op Spotify nodig ik je ook uit. Mocht je nog meer industrial aankunnen, is de Signals uitvoering wat voor je. Op de Solitary EP (2013) staan nog meer versies.

Welke uitvoering vind je mooier?

13 januari: The Contact – Major Tom (Coming Home)

Maandag waren we allemaal natuurlijk David Bowie fan. Ik heb alleen op Facebook geen aangepaste profielfoto’s gezien. Verder paste de opleving van de belangstelling voor muziek van doden in een herkenbaar patroon. Spotify meldde dinsdag een toename in zoekopdrachten naar de afgelopen weekend net na de release van Blackstar overleden David Bowie van maar liefst 2700%. Bowie zelf voorspelde in 2002 al treffend de toekomst van de muziekindustrie. Muziek net zo stromend en gewoon als elektrciteit. In 2009 schreef ik een blog over Major Tom en zijn avonturen in de verschillende covers en bewerkingen van de Bowie hit Space Oddity. Met alle respect – ik vind het origineel niks – toch de interpretatie van het Canadese The Contact (band is ook niet meer) voor je:

https://open.spotify.com/track/4Bv7q6IGc7XiQYcmnfPOfl

14 januari: Steve Taylor – What is the Measure of Your Success?

Vandaag is het donderdag, dus #ThrowbackThursday op sociale media. Vanmiddag jaarbeoordeling 2015 gesprek gehad. Die twee gecombineerd leidde tot What is the Measure of Your Success van Steve Taylor van zijn I Predict 1990 album uit 1987. Bloedserieus met een knipoog als altijd, “I am a big boss with a short fuse. I have a nylon carpet and rubber shoes. And when I shake hands, you’ll get a big shock. You’ll be begging for mercy when the champ is through. You better believe I’ll put my clamps on you.” De in september 2001 ingestorte Twin Towers in New York figureren aan de start van de videoclip van deze de Amerikaanse zakencultuur op de hak nemende ‘protestsong’.

15 januari: The Echoing Green – Winter

Zo jammer, dat Joey BelvilleChrissy Jeter en Wil Foster tegenwoordig hu synthpop geesteskind The Echoing Green met rust laten, zich op het gezinsleven, werk, modelfotografie en lokale radio storten. Het sneeuwt ditmaal in het westen. Dus: Winter.

16 januari: Yael Naim – I Walk Until (with Camille) [David Donatien Remix]

Januari is altijd een slappe maand voor nieuwe muziek in tegenstelling tot de lente en november. Ik was donderdagavond blij verrast met de release van Older Revisted van de Frans/Israëlische zangeres Yael Naim (1978). Normaliter maakt deze zangeres folk liedjes, haar New Soul werd in 2008 door Apple gebruikt op de MacBook Air te promoten. Dat liedje werd één van de 15 liedjes die de Apple marketing een geluid gaven. Nu als opvolger van het vorig haar verschenen Older een remix album. Voor de zaterdagse wandeling, ditmaal van Amsterdam Amstel via Zuidoost naar IJburg, een bijpassend muziekje van het remix album.

17 januari: Kingslynn – Inside My Mind

De ontdekking van deze zondagmiddag is de sferische synthpop muziek van het trio Kingslynn. Hun EP Steady (oktober 2015) werd me door Spotify in ‘aanbevolen voor jou’ aangereikt. Terwijl ik de EP nog maar eens aanzet, voeg ik Inside My Mind toe aan de 366 dagen afspeellijst.

18 januari: The Dignity of Labor – Liquid

Arbeid adelt en panta rhei (alles stroomt) gemixt geeft het onverwoestbare Liquid van The Dignity of Labor.

19 januari: LZ7 – So Good

Ik zet de pas er weer in deze nieuwe werkweek met de nieuwe single van LZ7, So Good. Hoog Avicii meets Maroon 5Moves Like Jagger gehalte.

20 januari: Robyn – Hang With Me

Robin Miriam Carlsson (1979), beter bekend als Robyn, is een Zweedse electropop zangeres. In 1997 brak ze door met Do You Know (What It Takes), in 2005 scoorde ze flink met With every heartbeat. Vandaag als cliff hanger van deze tiendaagse het alweer vijf jaar oude Hang With Me.