De verhalen achter de platen 10 daagse van 1-10 januari 2016

spotify listeningEen week geleden hapte ik toe op de 366 2016 challenge die Vincent Snijder met zijn HotSpotify.com voor 2016 stelde: “I challenge you to create a Spotify-playlist and add a song to that list on every day of 2016. That might be a song which has a special meaning for you on that day, a song you heard for the first time , a song you played since a long time or just a song you like. Doing this, you create a very special and personal playlist.” Ik wil jullie niet alleen mijn dagelijks groeiende afspeellijst voorschotelen, maar ook het verhaal achter de gekozen nummers vertellen.

Met een knipoog naar de Platen 10-daagse uit de tijd dat LP’s en singles op vinyl nog heel gewoon waren en het al even legendarische Radio Veronica item De plaat en zijn verhaal.

1 januari: Purity Ring – Begin Again (health remix)

Op Nieuwjaarsdag is iets rond ‘opnieuw beginnen’ altijd goed. Synthpop duo Purity Ring ontdekte ik in 2015 te laat om hun EP’s nog fatsoenlijk te kunnen recenseren. Goede gezondheid wens je iedereen toe, zeker met Nieuwjaar. En goede remixes frissen originelen op en laten je bepaalde accenten van een liedje opnieuw horen.

2 januari: Imagine Dragons – Amsterdam

Naar aanleiding van mijn wandeling buiten de binnenstad van Amsterdam – overigens zonder muziek op m’n oren om bij het vele oversteken geen signalen uit de omgeving te hoeven missen – koos ik voor Amsterdam van Imagine Dragons‘ nummer Amsterdam. Gedreven gitaarrock. Het nummer heeft op één vermelding na echt niets met onze hoofdstad te maken, wel met excuses maken ten opzichte van vrienden en familie die je behoorlijk hebt laten zitten.

3 januari: Imogen Heap – First Train Home

First Train Home van Imogen Heap hoorde ik deze zondag weer voorbij komen in de Color Theory’s Synthpop Wonderland Spotify afspeellijst met allerhande synthpop deuntjes van decennia geleden tot splinternieuw materiaal.  Het album Ellipse is alweer 7 jaar oud, het nummer tijdloos en aanstekelijk.

4 januari: Blaudzun – Monday

De anderhalve week kerstvakantie is voorbij. Deze maandag begint het werkzame leven van 2016. Een op de dag gekozen liedje ditmaal: Monday van Blaudzun‘s Heavy Flowers. Anders dan de bombastische en met energie overladen liedjes op dit album uit 2012 is het folksy Monday eigenlijk heel licht.

5 januari: The Prayer Chain – Mercy

Naar aanleiding van het maandagavond uitgelezen boek 51% Christian: Finding Faith After Certainty van Mark Stenberg koos ik voor Mercy van The Prayer Chain. Een oudje, maar de hang om de voeten van genade te mogen kussen sluit aan bij de ontuchterende theologie van Stenberg.

6 januari: Zibb – Skating on Thin Ice

Dinsdagmorgen geen Vechtdallijn van Ommen naar Zwolle, dus met de auto naar Gouda, om op tijd bij de nieuwe opdrachtgever in Den Haag te zijn. Dinsdagavond na een cursus bij Capgemini vanuit Amsterdam Zuidoost nog probleemloos naar Balkbrug teruggereden, maar daarna schoof het winterse ijstapijt vanuit Drenthe ook Overijssel binnen. En dus kon er woensdag gewoon op de Iepenlaan geschaatst worden.

#winter in #balkbrug kinderen schaatsen en glijden op ijsbaan Iepenlaan. Ijspegels aan auto. Warm thuiswerken 🙂

A photo posted by Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) on

Henriette van der Klis op ijsbaan Iepenlaan. Wat Jolande Assink op de Acacialaan lukt, kan hier ook.

Geplaatst door Henk-Jan van der Klis op woensdag 6 januari 2016

7 januari: Bob Marley & The Wailers- Coming In From the Cold

Woensdagavond grapte Eric van den Berg op Facebook, dat Nederland, gehuld in code rood, oranje en groen vanwege de regionale winterse omstandigheden, binnenkort een reggae land wordt. Meteen gezocht naar een bijpassend muziekje…..en vervolgens Uprising (1979) in z’n geheel gedraaid, plus nog een aantal Bob Marley tracks uit mijn tienerjaren. Jongere broer Peter mag tevreden zijn.

8 januari: Comet Blue – Spaceship

Deze vrijdag om lichtvoetig het weekend in te stappen na thuiswerken, een goed gesprek met een vakgenoot over agile, scrum, Spotify model en de consequenties voor projectmanagers in grote organisaties, Comet Blue (met de IJmuidense zangeres Kelly Cossee (The Voice of Holland kandidate) en producer Jef Martens a.k.a. Basto) met Spaceship. De fluitjes in dit tropical house nummer zijn als in elke Kygo mix. Het gebruikte gitaardeuntje deed me denken aan Fast Car van Tracy Chapman. En laat er nu net deze vrijdag in de Spotify afspeellijst New Music Friday net als het liefdesliedje van Comet Blue een cover door Jasmine Thompson van Fast Car voorbijkomen.

9 januari: TobyMac – Move (Keep Walkin’)

Ook al schijnt de zon niet – het is een grijze zaterdag – blijf wandelen. TobyMac pept je wel op. Het verslag van mijn 42,5km wandeling tussen Amsterdam Zuid en Amstel via onder meer het Amsterdamse Bos, Amstelpark, De Pijp en Transvaalbuurt, vind je hier.

10 januari: Seven Lions & LIGHTS – Falling Away

Dit liedje schuilt al een maand in mijn Yet to be reviewed afspeellijst. LIGHTS‘ herkenbare stemgeluid in een lekker dansbare track met de Amerikaanse producer Seven Lions. “So goodnight goodnight. Don’t have to have it all figured out. We’ll be alright. What comes about is gonna come about. Tomorrow when we meet.” klinkt het nuchter.
Wil je ‘m nog wat steviger aangezet, beluister dan de Festival mix.