Wandelen van Twentse Kruistocht en beekdalen rond Losser

schatkamer twenteVan Kerst naar kruis is een belangrijk thema in het kerkelijk jaar, dat tot de Pasen wordt uitgewerkt. Daags na de zelf geprepareerde kerstmaaltijd en onbeladen bezoek aan schoonouders ga ik vandaag weer uit de luie stoel, de Twentse paden op naar Losser voor een route uit de wandelgids Twentse Kruistochten aangevuld met een eigen lus die als Wandelnet: Losser Noord terug te vinden is.

Losser – Overdinkel (10 km)

Bleekweg LosserNa 8.30u parkeer ik de auto aan de Brinkstraat en loop ik naar het Martinusplein, waar na de sloop van de Sint Martinuskerk in 1904 alleen de toren bleef staan. De toren was sinds 1810 eigendom van de gemeente als voormalig verdedigingswerk. De route leidt direct Losser uit langs een uniek bewaard gebleven bleekveld uit 1774. Over de Dinkel gaat het door het eerste beekdal en bossages naar de uitkijktoren aan de zandwinning Oelemars. Terwijl ik boven rondkijk, bereidt een groep sportievelingen hier en in de zandverstuiving Zandbergen een boot camp voor. Het zijn vandaag niet de enige sporters die ik tegenkom. Er zijn veel wandelaars en hardlopers op de been. Menig fietser waardeert de hoge temperaturen (13-15 graden) ook.

Franscicaner kloosterkerk bij gymnasium BardelDe grens over in Duitsland ligt het Klooster Bardel, dat in 1922 door Franciscaner monniken gesticht werd. In 1939 werden ze verdreven. Hu complex werd door de Nationaal-Socialistische Partij in beslag genomen, maar na 1945 kregen de broeders hun gebouwen en kerk terug. Het voormalig opleidingsinstituut is nu een internationaal gymnasium. Deze Tweede Kerstdagmorgen is er een drukbezochte mis in de kloosterkerk.

Door de korenvelden en langs een bosrand gaat het richting Overdinkel. Aan de Welpeloweg de eerste Mariakapel vandaag. Net Overdinkel binnengekomen een landkruis. Een eeuw geleden kwam dit dorp tot bloei dankzij de wolspinnerij en textielfabrieken in Gronau. Voor de arbeidsmigranten uit Steenwijkerwold (jawel, diagonaal aan de andere kant van Overijssel) werd in 1908 een Nederlands-Hervormde Kerk gebouwd (nu PKN aan de Hoofdstraat), voor de katholieken werd de H. Gerardus Majella parochie gesticht. Een park en kerkhof met diverse kruisbeelden en kapellen omgeeft de kerk. Ik loop hier verkeerd, eerst de ene kant van de Hoofdstraat en daarna prompt nogmaals. Bij de Plus supermarkt pauzeer ik een eerste keer en besluit een alternatief vervolg te doen.

Overdinkel – Losser (10 km)

Moderne architectuur huis in GronauIk volg de Hoofdstraat tot de grensovergang om via de Tieker Damm naar de Dinkel bij Gronau te lopen. Hier zijn duidelijk zowel welgestelden als grensarbeiders van Nederlandse komaf neergestreken nu de textielindustrie weg is. De huizen zien er net te Nederlands uit. Ten noorden van de plaats wacht weer een beekdal, ditmaal van de Glanerbeek met grensstenen en het buurtschap Glane, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is platgebombardeerd. Foutje van de piloten die de bommen op Gronau hadden willen afwerpen.

Langs de meanderende Elsbeek loop ik naar de Zoeker, waar ik op de kaart een landkruis ingetekend zie. Deze is vergezeld van wandelbankjes en een weerstation met steen. Aan de Leusinkweg pak ik de ‘officiële’ Kruistocht-route weer op. Aan de rondweg van Losser brengt me dat bij de Mariakapel aan de Broekhoekweg. Door de woonwijken gaat het naar het Parochiepark voor de ‘nieuwe’ Rooms-Katholieke Kerk. Ik rust voor een 2e maal.

Losser – Duivelshofbos (10 km)

Brug over Dinkel GraafschapspadMijn eigen noordelijke omweg gaat net wat anders het centrum uit, over de Gildehauserweg naar de landsgrens en Dinkel. Modderige bospaden tussen de zandafgravingen direct aan de Duitse kant van de grens. Het Graafschapspad zet je de grens weer over, door het dal van de Dinkel en Snoeijinksbeek. Langs het fietspad wordt de Handelsweg-route tussen Deventer en Osnabrück aangeprezen. Ik snap waarom aan de grens een bord ‘betreden op eigen risico’ stond. Het bij Natuurmonumenten in beheer zijnde gebied hier heet Duivelshof. Aan de Snoeyinksweg staat een Mariakapel.

Via de Veldmatenweg en het Duivelshofbos kom ik bij ijsboerderij ‘t Loaboerke, waar ik op een wandelbankje mijn 3e pauze neem. Ik besluit voor het laatste stuk weer een alternatief te willen volgen.

Duivelshofbos – Losser (5,5 km)

Steenfabriek De Werklust LosserDe Oude Luttekerkweg gaat weer door een beekdal, de Snoeijinksbeek deze keer. Dan steek ik door over het uitgebreide complex van De LosserHof van de Twentse Zorgcentra en pak het fietspad langs de Oldenzaalsestraat naar Losser. Vóór de bebouwde kom valt me nog een kapel op naast een boerderij tegenover de Veldmatenweg. Steenfabriek De Werklust die ik vanmorgen al vanuit de auto zag, gaat ook op de foto. Immer gerade aus tot het centrum van Losser en de kerktoren. 35,5 km wandelen door de Schatkamer van Twente, dat zichzelf als Landgoed van Nederland ziet, zit erop. Ook midden in de ‘winter’ een mooi gebied!