Tweede indruk: LG Nexus 5X gebruik in de praktijk

lexus5xphoneContractvernieuwing in november bij T-Mobile bracht ditmaal een aantrekkelijk aanbod van een LG Nexus 5X met zich mee. Om kort te gaan: toegehapt en de Samsung Galaxy Ace 3 doorgegeven aan mijn jongste dochter. Na enkele weken praktijkervaring opdoen met dit toestel en wat nieuwe applicaties. Voorbij de mooie praatjes en plaatjes van het Nexus 5X Magazine van Google.

Mijn eerste positieve indrukken (vergeleken met Samsung Galaxy Ace 3)

 • snelheid: het verschil met een 1,2Ghz dual core processor is enorm. Mijn adresboek met 1.500+ contactpersonen doorbladeren of zoeken was op BlackBerry en Samsung een kwestie van geduld. Ook het bladeren van web content in bijvoorbeeld Gmail, LinkedIN of Facebook via 4G komt nu eindelijk echt tot z’n recht. En het downloaden van de vele, vele Android applicatie updates – zeker op vrijdag – gaat nu echt vlot met de 1,8GHz hexacore Snapdragon 808 processor.
 • vingerafdrukscanner: deze snelle manier van toestel ontgrendelen bevalt me uitstekend en scheelt het bij elke keer je mobiel grijpen weer een PIN code in te moeten toetsen.
 • camera: van 5 naar 12MP Sony camera, de reactietijd en mogelijkheden, het haarscherpe beeld en de mogelijkheid nu echt Youtube waardige video’s te filmen. Hieronder enkele eerste voorbeelden van zowel foto’s bij avondlicht (zonder flits) als overdag. Lekker!

Station Amsterdam Centraal in feestverlichting 13 november 2015

 • Android 6.0 Marshmellow: reken maar niet dat Samsung de afgelopen 2 jaar upgrades op de af-fabriek geïnstalleerde Android 4.2.2 uitleverde. Nu met de onder auspiciën van Google door LG gemaakte Nexus toestellen is de komende 2 jaar deze garantie er wel. Nexus 6P- en Nexus 5X-apparaten ontvangen de nieuwste versie van Android rechtstreeks van Google. Zo ben ik blij met de met nuttige informatie tijdens het bellen uitgebreide Bellen en Contactpersonen Android 6.0+ apps deze week.
 • Accu 2700Mhz: Deze gaat merkbaar veel langer mee dan die in de Samsung. Eenmaal leeg kan je deze snel opladen met de USB Type-C-stekker. Deze is omkeerbaar, dus je hoeft niet meer te zoeken welke kant boven moet.

Paddenstoelen in Lutterveld close-up 1

 • Nederlandstalige spraakbegeleiding: eindelijk een Nederlandse dame die me toespreekt via Endomondo onder het hardlopen.

https://www.youtube.com/watch?v=UMz5K3-Q_8U

Apart en minder handig
 • Amazon kindle zet scherm op de kop. Start je Amazon kindle app op, wordt het schermbeeld spontaan 180 graden gedraaid en dwingt de app je het toestel te draaien om te kunnen lezen. Het 5,2″ scherm geeft wel een zee van leesruimte, maar deze bedieningsfout is suf.
 • Vingerafdrukken op lens: de vingerafdrukscanner en cameralens zijn onder elkaar te vinden…..zo lang je vinger blind het onderscheid kan maken. Niet dus, en zo zal het rondje voor de lens nog wel eens een poetsbeurt kunnen gebruiken.
 • Bolle lens ligt niet vlak: zonder hoes ligt de smartphone niet vlak op een tafel. Dat komt het typen niet ten goede. Bij een case of hoes wordt dit hoogteverschil opgeheven, maar ook dit is wel een ontwerpfout.
 • Bestandsbeheer weg: een fatsoenlijk bestandsbeheer programma is niet meegeleverd in Android 6. Je toestel gaat zo meer op een gesloten systeem lijken, iets waar Apple’s iPhone/iPad eerder altijd van werd beticht. Want, hoewel de 32GB voorlopig genoeg is, wil ik na het maken van een serie foto’s of films deze niet op mijn toestel behouden. Nu moet ik ze via de Foto’s app stuk voor stuk verwijderen. Een belmelodie in MP3 via bijvoorbeeld Dropbox op je toestel zetten en gebruiken als belmelodie? Gaat niet.
 • USB-C en autolader, laptop en oudere USB laadstekkers: de meegeleverde witte laadkabel is aan de korte kant en heeft aan beide zijden een USB-C aansluiting. Daar kun je met de standaard USB kabels, laadsnoeren en stekkers niets (meer) mee. Lexus 5X aansluiten op je PC? In de auto opladen? Lastig. Ja, in de Skoda Superb heb ik een 220V stopcontact in de middensteun, maar de USB aansluitingen om het Columbus mediasysteem bekabeld met een smartphone te verbinden, zijn niet van het type USB-C. Dus de kabelboeren – ikzelf bestel dat soort accessoires via DealeXtreme en Amazon.de – pikken hun graantje mee.

Er zijn altijd mensen met serieuzere problemen. Voor 6 van deze blijkbaar vaker voorkomende problemen beschrijft Android Authority de oplossing. Daarnaast leer je in dit artikel hoe je je Nexus 5X een harde reset geeft,  in de Safe Mode opstart en de cache partition kunt schonen.

Lees ook de (vergelijkende) tests van: