Tijdreis met Phileas Fogg Theatre Company om zelfvertrouwd Engels te spreken

Phileas Fogg Theatre Company with Orpheo students Carolus Clusius College Zwolle 7Onze jongste dochter is dit schooljaar begonnen aan het tweetalig Orfeo gymnasium aan het Carolus Clusius College in Zwolle. Veel van de vakken worden in het Engels gegeven. Dat is best een stap voor een twaalfjarige, maar het pakt goed uit. Om het zelfvertrouwen verder te versterken is afgelopen maandag de Phileas Fogg Theatre Company in Zwolle op bezoek geweest. De twee acteurs, Charlie en Emma namen de beide gymnasium brugklassen (één tweetalige, één Nederlandstalige) onder hun hoede om scenes in te studeren die een inkijkje gaven in de leefwereld van kinderen in het Victoriaanse tijdperk. Bedelen, kinderarbeid tot aan de verbeteringen van werktijden en scholing. Geschiedenis, Engels van native speakers en toneelspel, waarbij alle leerlingen 100% werden ingezet. De theatermakers trekken zo’n 7 maanden per jaar al 15 jaar lang langs Nederlandse scholen om dit concept toe te passen.

De oefeningen vonden ‘s avonds in het bijzijn van de ouders plaats. Zelf hadden ze op basis van de in hoog tempo ingestudeerde losse scenes geen benul van de verhaallijn. Daar zorgden de acteurs verhalenderwijs en spelenderwijs wel voor. Een verbluffend knap stukje inlevingsvermogen van de leerlingen, niks geen gehakkel op het Engels, gewoon doen! De ouders werd aangemoedigd vooral foto’s te maken en te filmen. Van beide kansen heb ik gebruik gemaakt.

Voor de goede orde: tot maandagavond wisten de kinderen niet wat ze gingen doen. Dit is dus niet te vergelijken met een afscheidsmusical van groep 8 in het Nederlands, nog geen half jaar geleden, waaraan wekenlang instuderen vooraf gegaan is. En wees eerlijk: menig dialoog in een musical gaat, hoe goedbedoeld ook, verloren door onzekerheid. En nee, dit zijn ook niet de dramalessen uit een pluspakket of een selectie toneeltalenten. Kijk hier voor indrukken uit de voorstelling.