NS Wandeling De Wieden tussen Steenwijk en Meppel

Lange Afstandswandelpaden voor het uitkiezen op station SteenwijkVandaag staat de NS Wandeling De Wieden tussen de stations van Steenwijk en Meppel op het programma. Het Wandelplatform-LAW heeft in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen een serie wandeltochten van station naar station samengesteld. Deze NS-wandeltochten volgen een gedeelte van een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW). De tweedaagse wandeltocht ‘de Wieden’ loopt samen met een stuk van het Flevopad (LAW 1-2, Steenwijk – Muiden, 144 km). Deze NS Wandeling is uit de roulatie gehaald, de markering en routebeschrijving wordt niet meer bijgehouden. Wel kun je op wandelzoekpagina.nl de routebeschrijving uit 2001 en bijbehorende kaart downloaden om de bijna 35km lange wandeling ‘voor eigen risico’ te doen.

Ik parkeer even voor achten m’n auto op de P+R van station Meppel, het e-ticket voor de 8 minuten durende treinreis naar Steenwijk in de zak. Dat de terugweg dan zo lang moet duren…

Steenwijk – Onna – Gasthuisdijk (10km)

Huis tegenover station SteenwijkIk ben in het verleden vaak op allerlei plekken buiten het stadscentrum van Steenwijk geweest. Uitgestapt op het station ontdek ik dus meteen nieuwe dingen. Van de meer dan manshoge richtingaanwijzer voor de verschillende LAW’s die hier langs gaan (Friese Woudenpad, Pionierspad – de opvolger van het Flevopad – , Overijssels Havezatenpad en het Maarten van Rossumpad), de fraaie stadsvilla’s en de gezellige binnenstad. De marktlui stallen hun waren in het schemerdonker uit. Ik verbaas me over de naam Vermaning van de Doopsgezinde Kerk (niet echt aantrekkelijk, maar het heeft thuisgekomen en zoekend op internet een functie) en de enorme aarden wallen rond de stad. De route gaat een stuk over deze vestingwal. Ach, en daarna verruil ik snel de stadswijken voor de deels onverharde en rustige Onnaweg. Steenwijk ligt op een heuvel, en ook Onna ligt duidelijk zichtbaar op een es. Langs de oude school en een geparkeerde koets langs de doorgaande weg (zou de tijd hier stilgestaan hebben?) gaat het verder langs de provinciegrens. Dat betekent aanpoten over een grasdijk langs de Dwarssloot inclusief modder, glibberen, maar ook een jager die het op vogels heeft voorzien.

Aan de Gasthuisdijk bij het buurtschap De Klosse pauzeer ik in de berm van de weg. Ook al is dit een LAW route, wandelbankjes zijn hier (even) niet te vinden.

Gasthuisdijk – Giethoorn – Wanneperveen (10km)

Vanuit De Klosse gaat het over De Stouwe tussen de rietvelden en het niet toegankelijke deel van het Nationaal Park Weerribben – De Wieden naar Giethoorn. In deze toeristen trekpleister, het Venetië van het noorden, ben ik al geregeld geweest, ook op (georganiseerde) wandeltochten. Toch ontdek ik in de routebeschrijving iets nieuws, namelijk dat “vluchteliungen uit landen rond de Middellandse Zee de plaats in 1230 stichten. De eerste bewoners vonden hier massa’s horens van wilde geiten die waarschijnlijk in 1170 tijdens de Sint Elizabethsvloed waren omgekomen. Ze noemden hun nederzetting Geytenhoren, dat later Geythorn en nog later Giethoorn werd.”

Ben ik nu de enige toerist? @hupoppad #ns #wandeling De Wieden #giethoorn #wandelen #walking

A photo posted by Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) on

Als je intussen de route op de rood-witte Flevopad markering volgde, moet je goed opletten. Waar bij de kerk halverwege de dorpsgracht het Flevopad rechtsaf gaat, moet je rechtdoor. Over mij bekende paden gaat het door het open veld zigzaggend naar Wanneperveen. Een groep wandelaars die het traject in slentertempo aflegt, ben ik snel voorbij. En een in hippe Running Center Leeuwarden uitgedoste vrouw staat zich op de fietsbrug halverwege te rekken en strekken. Ze trimt vervolgens zo langzaam, dat ik haar wandelend ruim voor kan blijven met m’n 6,5-7km/u.

Net voor de nieuwbouw van het lintdorp Wanneperveen, waar je een ommetje naar een vogelkijkhut / uitkijktoren kunt nemen, pauzeer ik een 2e maal.

Wanneperveen – Kiersche Wijde – Meppel (13,5km)

Houten brug en boerderij Lozedijk WanneperveenIk kruis de Veenweg – de centrale as van het dorp – de Lozedijk op. In koudere tijden kun je hier prima schaatsen, nu is het 13 graden en heb ik geen trui, maar m’n zomerjas aan over een shirt met lange mouwen. Van de Lozedijk de Middenweg op, waarna volgens de omschrijving rechts een graspad moet liggen. Ik zie alleen wandelnetwerk Waterreijk bepijling en besluit de gele route maar te volgen door de Kiersche Wijde, dat bij Natuurmonumenten in beheer is.

Een mix van modderpaden, zompige veengrond, vlonderpaden, houten bruggen, rietvelden, bossages, uitzicht op plassen, reeën en vogels volgt. Ik hoop – nu ik de routebeschrijving uit 2001 echt niet meer kan volgen – dat ik aan de zuidkant op de doorgaande weg tussen Meppel en Zwartsluis kan uitkomen. Niet dus, en zo draai ik wandelend weer terug naar de Lozedijk. Ik check voor de zekerheid de kaart met OSMAnd.

OK, dan buitenom over de Middenweg. De groep wandelaars die ik daarstraks gepasseerd benm haal ik een 2e maal in op het asfalt. Zij laten de Kiersche Wijde rechts liggen, jammer en nemen de Kooiweg. Ik ga rechtdoor om op de Nieuwe Dijk uit te komen. Een relatief saai stuk met kilometers asfalt fietspaden terug naar Meppel volgt.

Station Meppel of een afzakkertje bij La PorteNa het Groeneveld op het jaagpad langs het Meppelerdiep wordt het weer interessant. De Kaapbruggen over, langs de jachthaven over bruggen en dan via de Prins Hendrikkade, Stoombootkade en het Zuideindigerpad en Keizersgracht om het centrum van Meppel heen. Hoewel ik 3 jaar in Meppel heb gewoond van 1995-98 en daarna nog jarenlang regelmatig in de stad kwam, vallen me nu vooral gevels op.

Met het station Meppel in zicht wordt me nog een afzakkertje aangeprezen bij café La Porte. Ah, toch de auto naar huis, douche en warme koffie maar 😉 Hoewel grijs, is het droog gebleven. En de omgeving blijft mooi. Deze wandeling is in elk seizoen goed te doen. Wel stevig schoeisel mee, lange wandelbroek aan vanwege de diverse paden met brandnetels en struikgewas. En wees vooral niet bang om smerig te worden. De wasmachine ontfermt zich na afloop wel over je kleren.