MuteMath – Vitals

      1 Comment on MuteMath – Vitals

mutemathvitalsEr gingen al heel wat luisterbeurten vooraf aan het schrijven van mijn indrukken van Vitals, het nieuwe album van synthpop formatie MuteMath. De vrolijke deuntjes doen het prima onder het wandelen of autorijden. Niet voor niets opent de opvolger van Odd Soul (2011) met titels als Joy Rides en Light Up. Ook Monument sprankelt. Na vier jaren van stilte zijn Paul Meany (zang, toetsen), Darren King (drums, percussie), Roy Mitchell-Cárdenas (bas, zang) en Todd Gummerman (gitaar, zang) verder weg van hun rock wortels dan ooit. Stratospehere dekt de lading: ijle vocalen, soundscapes en pulserende beats. De zang kan nog hoger in de ballad All I See.

Het titelnummer mengt live drums met synths en samples van zang. Van het briljante drumspel, zeker live, van Darren King is in deze productie weinig terug te vinden. Na de ballad Composed, dubstep wobbles in het slepende Used To. “It felt like yesterday. We were meant to stay. Living like nothing wrong could happen.” Tempo dansbaar is Best of Intentions. Bekomen van de nu disco / funk is Bulletproof weer wat langzamer, elektronische drums en geluidseffecten die het stereo spectrum benutten. Safe If We Don’t Look Down klinkt alsof Anderson (van Bas Nienes en Jeroen van der Werken) hen inspireerde. De ballad Remain sluit in alle rust af met Meany nog steeds heel hoog in z’n falset. Er zijn albumversies met 2 bonusnummers, het schurende Azteca met een soort battle tussen drummer King en omringende synthesizers, en nog maar een ballad Self, maar die heb ik niet kunnen beluisteren. In de video de achtergronden en het opnameproces van Vitals.

Maandag 1 februari 2016 staat de band in de Melkweg in Amsterdam.